Πολιτισμός

Το CINEDOC παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ για την Μεσογειακή Διατροφή «ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΓΕΥΜΑ»

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc θα προβάλει σε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Μερκούρη «Το Τέλειο Γεύμα». Μία ταινία που διερευνά την επίδραση της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία μας και την υγεία του πλανήτη, μέσα από το έργο κορυφαίων επιστημόνων και ερευνητών σε όλο τον κόσμο. Ένα εμπεριστατωμένο ντοκιμαντέρ για την πρωτοποριακή έρευνα που προσπαθεί να κατανοήσει γιατί και πώς ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων μπορούν να αποτρέψουν τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, την παχυσαρκία και τη γήρανση του εγκεφάλου.

Για τη θεματική του ντοκιμαντέρ θα προλογίσει στο κοινό ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζώων στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με την κυρία Παναγιώτα (Νότα) Μπλούχου (MSc), Πρόεδρο της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Θεσσαλίας και Αντιπρόεδρο της ΕΔΔΕ Ελλάδος.

Ντοκιμαντέρ | Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μερκούρης | 2023 | Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Κορέα | 70’

Σύνοψη: Όλοι γνωρίζουμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι ευεργετική για την υγεία μας. Όμως, πώς ακριβώς συγκεκριμένα συστατικά της επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματός μας; Και πώς μια παράδοση αιώνων που βασίζεται στη λιτότητα και την εποχικότητα μπορεί να δώσει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου; To «Τέλειο Γεύμα» μας ταξιδεύει από την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, για να αποκαλύψει τα μυστικά της Μεσογειακής Διατροφής. Οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίας έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην κατανόησή της και προτείνουν το «Τέλειο Γεύμα» για την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη.
Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Νικόλαος Σκαρμέας (ΕΚΠΑ- Columbia University), Αντωνία Τριχοπούλου (Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας), Σμαραγδή Αντωνοπούλου (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Walter Willett (Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ), Miguel Angel Martinez-Gonzalez (Πανεπιστήμιο της Ναβάρα), Cecilia Samieri (INSERM) και οι βραβευμένοι σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη και Xavier Pellicer. Επιστημονική σύμβουλος είναι η Μαίρη Γιαννακούλια (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).
Η προβολή πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τη Δ/νση Πολιτισμού του Δήμου Βόλου.

TRAILER

Κριτικές: ….Το πληροφοριακό ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Μερκούρη είναι στοχευμένο, σκηνοθετημένο με φροντίδα και αποτελεσματικά επιμορφωτικό (και για το νεανικό κοινό). Μας ταξιδεύει από την Ελλάδα και την ευρύτερη Μεσόγειο ως τον ευρωπαϊκό Βορρά και τις ΗΠΑ, δίνοντας το λόγο σε επιστήμονες της υγείας, σεφ, αγρότες, αλλά και απλούς ανθρώπους της υπαίθρου. Έτσι, προσωπικές μαρτυρίες και μακροχρόνιες έρευνες συγκλίνουν στα οφέλη του υγιεινού διαιτολογίου, εστιασμένα στην αποδεδειγμένη προστασία την οποία παρέχει απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και το Αλτσχάιμερ (Χρήστος Μήτσης, Αθηνόραμα)

…. Μια ωδή στη μεσογειακή κουζίνα, όχι μόνο ως τρόπο διατροφής αλλά και ως τρόπο σκέψης προς μια πιο «υγιή» κοινωνία (Flix)

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των θεατών, αριθμημένα εισιτήρια της προβολής πωλούνται στο κατάστημα «έντεκα»- Ψηφιακές Εκτυπώσεις, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10.00 – 16.00.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.cinedoc.gr, τη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook- CineDoc- Greece (Volos) και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram @cinedocvolos

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Πηλίου για κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Προμύρι

Την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν τοποθετηθεί στο Προμύρι ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου…

15 Δεκεμβρίου 2023

Φρίκη στις ΗΠΑ: 3χρονος χαροπαλεύει στο νοσοκομείο μετά από την επίθεση 12χρονου

Ένα 3χρονο αγόρι, από την Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, χαροπαλεύει στο νοσοκομείο, μετά από την…

15 Δεκεμβρίου 2023

Συναγερμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων – Συλλήψεις υπόπτων σε Δανία, Γερμανία και Ολλανδία

Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκονται οι αστυνομικές Αρχές και οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, υπό…

15 Δεκεμβρίου 2023

Κακοκαιρία: Έρχονται έντονα φαινόμενα στη Θεσσαλία – Πού αναμένονται χιόνια

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός μετά την ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τις…

15 Δεκεμβρίου 2023

«Σ’ αγαπώ, θέλω να γυρίσω σπίτι» – Το μήνυμα του 17χρονου που βρέθηκε στη Γαλλία 6 χρόνια μετά την εξαφάνισή του

Συγκινεί η υπόθεση του Άλεξ Μπάτι, του 17χρονου σήμερα αγοριού από τη Βρετανία, που εξαφανίστηκε…

15 Δεκεμβρίου 2023

Δωρεά κουζίνας από τη ΔΕΕΠ Μαγνησίας στην ενορία Αγ. Βαρβάρας

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Μαγνησίας στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής προσφοράς που έχει προγραμματίσει, δώρισε την…

15 Δεκεμβρίου 2023