Πολιτισμός

Μουσική – θεατρική παράσταση «Σήμερα ας ζήσω ωραία» βασισμένη σε ποιήματα της Παλατινής Ανθολογίας

 

Το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι, που υπάγεται στη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Σήμερα ας ζήσω ωραία», βασισμένη σε ποιήματα της Παλατινής Ανθολογίας. Η παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, επρόκειτο να δοθεί στην ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει κάθε Σεπτέμβρη ο Δήμος Αλμυρού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στον αρχαιολογικό χώρο της Άλου. Όμως, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων αναβλήθηκε και παρουσιάζεται αυτή τη φορά στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού, αύριο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ. Το έργο ανεβαίνει και πάλι υπό την αιγίδα του Δήμου Αλμυρού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.
Το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με υπεύθυνο επιμορφωτή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Δακτυλά, λειτουργεί από το 1993 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Τμήματος Θεάτρου της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, έχοντας ως στόχο να ενισχύσει τη θεατρική παιδεία, να δώσει τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το θέατρο, αλλά και να ενεργοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, τονώνοντας την πολιτιστική ανάπτυξη.
Η Παλατινή Ανθολογία (Anthologia Palatina) είναι συλλογή αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών επιγραμμάτων της περιόδου από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι και το 600 μ.Χ., η οποία βρέθηκε σε χειρόγραφο του 1606. Πρόκειται για μία πλουσιότατη ποιητική ανθολογία από 3.700 επιγράμματα 370 και πλέον ποιητών, τα οποία είναι χωρισμένα σε δεκαπέντε κεφάλαια (βιβλία).
Κατά τον Αριστόξενο Σκιαδά η Παλατινή Ανθολογία «αποτελεί θησαυρό ανεκτίμητης αξίας για την κλασική φιλολογία». Ο Άρης Δικταίος μιλά για «το εκπληκτικό θαύμα…που φωτίζει την ελληνική μοίρα μας από τα προομηρικά έως τα μέσα βυζαντινά χρόνια». Πολλά από τα επιγράμματα είναι μικρά αριστουργήματα, αληθινά έργα τέχνης που συμπυκνώνουν με αξιοθαύμαστη βραχύτητα ένα υψηλό νόημα, μια ομορφιά σπάνιας ευαισθησίας ή το χαρακτηριστικά αστραποβόλο πνεύμα. Ο Βάλτερ Κραντς λέει ότι πολλά από τα επιτάφια επιγράμματα της Ελληνιστικής περιόδου «έχουν ομορφιά ξεχωριστή». Κι αν υπάρχουν μερικοί που θεωρούν ότι η βραχύτητα ενός έργου τέχνης αφαιρεί από την αξία του, υπάρχουν άλλοι που πιστεύουν πως με όσο λιγότερα μέσα κατορθώσει ο καλλιτέχνης να δώσει τελικά την εντύπωση που θέλει, τόσο πιο επιτυχημένος είναι. Κατά τον Παλαμά οι ποιητές της Ανθολογίας κατόρθωσαν να κάνουν «ένα τετράστιχο κι’ ένα δίστιχο επίγραμμα… να αξίζει όσο ένα ολόκληρο ποίημα».
Συντελεστές παράστασης: Επιλογή, απόδοση, μετάφραση: Αντώνης Αντωνίου, σκηνοθεσία, δραματουργία, διδασκαλία: Δημήτρης Δακτυλάς, πρωτότυπη μουσική: Μιλτιάδης Κασσάρας.
Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Μαριάνθη Αγραφιώτη, Μαριάννα Βαλασοπούλου, Βάσω Μοσχούδη, Λάμπρος Σδρόλιας.
Διάρκεια παράστασης: 80’
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επίσκεψη του Σωματείου “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ” στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη Εθνικής και Παγκόσμια Ημέρας των ΑμεΑ και στο πλαίσιο συνεργασίας…

15 Δεκεμβρίου 2023

Βόλος:Έκλεψε κάρτα 30χρονου κι έκανε αγορές

Συνελήφθη, χθες  το βράδυ στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου/ Ο.Π.Κ.Ε. Βόλου, ένας…

15 Δεκεμβρίου 2023

Κινείται για μεταγραφές ο Βόλος

Βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου και στον Βόλο έχουν αρχίσει εδώ και καιρό οι κινήσεις για…

15 Δεκεμβρίου 2023

Τροχαίο με σχολικό λεωφορείο: Τραυματίστηκαν έξι παιδιά

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί της Παρασκευής στη Νίκαια με την…

15 Δεκεμβρίου 2023

Αδιανόητο, δύο αδέρφια τον σακάτεψαν στο ξύλο στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο για να του κλέψουν τα καναρίνια

Ποινές κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο (β ́ βαθμού) Λάρισας σε δύο αδέλφια που παραπέμφθη…

15 Δεκεμβρίου 2023

Μήνυμα ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις Οργανώσεις Μελών Βόλου με το βλέμμα στο Συνέδριο.

Συνεδρίασαν οι Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Βόλου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου σε κοινή συνεδρίαση με…

15 Δεκεμβρίου 2023