Τοπικά

Το χειρότερο εξάμηνο στην εμπορική αγορά του Βόλου – Η πιο υποτονική κατανάλωση στα χρόνια της κρίσης 

Για το χειρότερο εξάμηνο στην εμπορική αγορά της πόλης μέσα στη δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης κάνουν λόγο οι έμποροι για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019, οι οποίοι φοβούνται νέα λουκέτα λόγω της υποτονικής αγοραστικής κίνησης, αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων που θα επιφέρει στην τοπική οικονομία η μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το στρατόπεδο Γεωργούλα στην Αττική.
Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σαφώς και έχει παίξει τον δικό της ρόλο στην αυτοσυγκράτηση των καταναλωτών να προχωρήσουν σε αγορές, όμως το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με τις πιο άνευρες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών αναγκαστικά μάς οδηγεί σε άλλες αναζητήσεις για τα αίτια της μη αναθέρμανσης της κατάστασης στην εμπορική αγορά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος τόνισε πως «παρότι μπήκαμε στο καλοκαίρι, παρατηρείται υποτονικότητα στην αγοραστική κίνηση. Από μια πρώτη όψη αυτό ερμηνεύεται από την προεκλογική περίοδο που διανύουμε και η οποία έχει αρχίσει εδώ και περίπου τρεις μήνες λόγω των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών. Από την άλλη, όμως φαίνεται περίτρανα και η οικονομική δυσκολία του κόσμου. Μπορεί τυπικά να έχουμε εξέλθει από τα μνημόνια και το 2019 να είχε χαρακτηριστεί έτος ανάπτυξης, όμως τα νοικοκυριά παραμένουν εγκλωβισμένα στις επιπτώσεις της κρίσης. Και τα επιδόματα που μοίρασε προεκλογικά η κυβέρνηση, δεν συνιστούν ανάπτυξη. Ο κόσμος έλαβε το επίδομα και κάλυψε κάποιες ανάγκες που είχε. Για να τονωθεί πραγματικά η ανάπτυξη, να ενισχυθούν τα εισοδήματα, πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα υπάρξει και ουσιαστική ενίσχυση της κατανάλωσης».

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2019, τόνισε πως «πρόκειται για το χειρότερο εξάμηνο μέσα στη δεκαετή περίοδο της κρίσης. Οι χειμερινές εκπτώσεις δεν πήγαν καλά, ενώ και το υπόλοιπο διάστημα δεν προσέδωσε κάτι. Τα πράγματα δεν είναι καλά και την ίδια στιγμή έχουμε και τη μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, οι επιπτώσεις της οποίας στην πραγματική οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερες».

Ο κ. Οντόπουλος ανέφερε για το συγκεκριμένο ζήτημα πως «υπολογίζοντας το σύνολο των μηνιαίων μισθών από τους 500 μόνιμους στρατιωτικούς της Ταξιαρχίας, το ελάχιστο οικονομικό αποτύπωμα της 32ης Ταξιαρχίας στην τοπική οικονομία ανέρχεται στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Συνεπώς αν φύγει η Ταξιαρχία, είναι σαν να κλείνουν μέσα σε έναν χρόνο 85 εμπορικά καταστήματα, αν σκεφθούμε ότι ένα κατάστημα κάνει ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ που και πάλι μεγάλο είναι το νούμερο για τα χρόνια της κρίσης. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, χωρίς να αναφέρουμε πως το οικονομικό αποτύπωμα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο από 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό και εμείς ως παραγωγικοί φορείς της πόλης και του Νομού ευρύτερα ζητάμε να υπάρξει άμεσα ισοδύναμο στο θέμα της Ταξιαρχίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το