Τοπικά

Το 10ο Γυμνάσιο Βόλου στο καταφύγιο ζώων Διμηνίου

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 το 10ο Γυμνάσιο Βόλου, μέλος Δικτύου Σχολείων που προωθούν τη φιλοζωία, επισκέφθηκε το καταφύγιο ζώων του Διμηνίου «Dimini Dogs Charity» που λειτουργεί από το 2018 με υπεύθυνο τον κ. Μιχάλη Κεραμιτζόγλου. Οι μαθητές της Α΄ τάξης παρέδωσαν τροφές που συγκέντρωσαν και περιηγήθηκαν στο χώρο. Είχαν την ευκαιρία να ταΐσουν σκυλάκια και να μάθουν την ιστορία τους. Γνωρίσαμε τον Όσκαρ, τη Χιόνα, τον Ζαχαρία, τη Μελίνα και άλλα υπέροχα ζώα, περίπου είκοσι στον αριθμό, τόσα δυστυχώς έμειναν μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας και κατέστρεψαν ολοσχερώς το καταφύγιο, που δημιουργήθηκε από την αρχή.
Είναι ένας χώρος φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς με ατομικούς χώρους στέγασης με δυνατότητες στειρώσεων, εμβολιασμού, αποπαρασιτώσεων, ηλεκτρονικής σήμανσης (τσιπ), κτηνιατρικού ελέγχου. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων, τους κανόνες ευζωίας τους, τις υποχρεώσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες των ζώων, αλλά και για την εγκατάλειψη. Άκουσαν ιστορίες κακοποίησης και καταπάτησης των δικαιωμάτων τους. Επίσης, αρκετοί από τους μαθητές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για υιοθεσία, η οποία είναι εφικτή πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους.

«Σημαντικό είναι», λέει ο υπεύθυνος του καταφυγίου κος Μιχάλης, «να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν τα ζώα, να μην τα θεωρούν παιχνίδι που, αφού το παίξουν, το εγκαταλείπουν στη συνέχεια». Μίλησε και για τις ευθύνες που συνεπάγεται η υιοθεσία, αλλά και τις απαιτήσεις για τη φροντίδα τους προκειμένου να είναι υγιή και να συνυπάρχουν αρμονικά με τους ανθρώπους. «Πρέπει να περιοριστεί», συνεχίζει ο ίδιος, «το φαινόμενο της εγκατάλειψης, αφού δείκτης πολιτισμού, μιας χώρας είναι το πώς αντιμετωπίζει κανείς τις άλλες μορφές ζωής που μας περιβάλλουν». Καλό είναι να προωθηθεί η υιοθεσία ζώων από τους πολίτες, που θα σώσουν κυριολεκτικά ένα ζώο δίνοντάς του τη ζεστασιά, την ασφάλεια, το σεβασμό, κάνοντάς το μέλος μιας οικογένειας.
Δυστυχώς, οι μόνοι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα, και το γνωρίζουν αυτό καλά και οι μαθητές, εκ των οποίων αρκετοί έχουν κατοικίδια, είναι οι ανεύθυνοι κηδεμόνες. Τα παιδιά ξέρουν ότι η ζωή των υπόλοιπων ζώων είναι ανεκτίμητη και δεν έχουμε δικαίωμα να την καταπατούμε. Η υπεύθυνη της δράσης του σχολείου, κα Μπαλτατζή Σοφία, μαζί με τον κο Κερασιώτη Παναγιώτη και την κα Αλεξάνδρα Γιάτσιου τονίζει την εντύπωση που τους προκάλεσε η ενσυναίσθηση των παιδιών σχετικά με τα αδέσποτα ζωάκια, γεγονός που τους χαροποίησε και τους έδωσε ιδιαίτερο κουράγιο να συνεχίσουν δράσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή για μια καλύτερη αυριανή κοινωνία. “Τα παιδιά είναι το μέλλον, η ελπίδα για ένα κόσμο πιο ανθρώπινο και πιο ευγενικό προς όλες τις μορφές ζωής που μας περιβάλλουν. Σκοπός μας η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σε θέματα που αφορούν στην ευζωία των ζώων” επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

15χρονη χτύπησε το κεφάλι κοπέλας στο πεζοδρόμιο – Το θύμα δίνει μάχη για τη ζωή του

Σοκ έχει προκαλέσει στο Μιζούρι των ΗΠΑ ο άγριος ξυλοδαρμός μιας κοπέλας από 15χρονη η…

13 Μαρτίου 2024

Στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου ο νέος Λιμενάρχης

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου πραγματοποίησε την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, ο νέος Λιμενάρχης…

13 Μαρτίου 2024

Γιατί οι Παριζιάνοι μαζεύουν βαλίτσες – Σαν να επέστρεψε ο κορονοϊός, λένε και τρέχουν…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν. Τι έμεινε; Τρεις μήνες; Περίπου… Και το Παρίσι αγωνιά και τρομάζει.…

13 Μαρτίου 2024

Κολωνός: Ενοχή της μητέρας της 12χρονης προτείνει o εισαγγελέας

Την ενοχή της μητέρας του 12χρονου παιδιού από τον Κολωνό, για όλες τις κατηγορίες που…

13 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το σχέδιο των Ολλανδών για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι μελέτες, αλλά και τα έργα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας…

13 Μαρτίου 2024

Οι “εκλεκτοί του Πογέτ για τον αγώνα με τον Καζακστάν

Τους παίκτες που θα παλέψουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο Euro 2024 ανακοίνωσε ο Γκουστάβο Πογέτ. Ο Ουρουγουανός…

13 Μαρτίου 2024