Κόσμος

Γιατί οι Παριζιάνοι μαζεύουν βαλίτσες – Σαν να επέστρεψε ο κορονοϊός, λένε και τρέχουν…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν. Τι έμεινε; Τρεις μήνες; Περίπου… Και το Παρίσι αγωνιά και τρομάζει. «Σαν να έχει επιστρέψει η πανδημία του κορονοϊού», λενέ κάποιοι…

Πάνε αρκετές μέρες τώρα, που διαφημιστικές αφίσες κάλυψαν τους τοίχους στους δρόμους του Παρισιού. Και στο μετρό ίδια… ταπετσαρία: συμβουλές στους Παριζιάνους να εργαστούν από το σπίτι τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, για να βοηθήσουν στο να μην προκληθεί συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πολλοί έχουν μπερδευτεί: «Νιώθουμε σαν να αρχίζει και πάλι η απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως τότε με τον covid. Είναι σαν να μας λένε: «Παριζιάνοι, μείνετε κλεισμένοι στα σπίτια σας, μείνετε μακριά από τους δρόμους· και γύρω μας εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται στους Αγώνες». Πολλοί κάτοικοι της Πόλης του Φωτός έχουν αρχίσει να σκοτεινιάζουν… «Ε, όχι και να κρύψουμε στους υπονόμους τους άστεγους για να ανοίξουμε δρόμο στους Αγώνες» λένε κάποιοι εξοργισμένοι.
Το Παρίσι θυμίζει απέραντο εργοτάξιο· προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τούτες τις μέρες, πολιτικοί, αστέρες του αθλητισμού, αλλά και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθούν να υποστηρίξουν δημόσια αυτό που χαρακτηρίζεται ως «επαναστατικός» και ριζικά διαφορετικός τύπος αγώνων, οικολογικοί -κατά μία έννοια- αγώνες, με λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και ελαφρές κατασκευές κτηρίων, ώστε να αποφευχθούν οι σπάταλες σε υποδομές.
Πολλοί Παριζιάνοι δείχνουν ενθουσιασμένοι από το επερχόμενο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, που έχει να «δει» ο Πύργος του Άιφελ από το μακρινό 1924· πέρασαν 100 χρόνια!
Τα εισιτήρια των Αγώνων γίνονται ανάρπαστα (έχουν πουληθεί μέχρι τώρα περίπου 8 εκατομμύρια) με τους Γάλλους να έχουν προμηθευτεί περίπου 3 εκατομμύρια από αυτά και τους Παριζιάνους πιο συγκεκριμένα να αγοράζουν 1,7 εκατομμύρια!

«Μην φύγετε αυτό το καλοκαίρι»…
Όμως πίσω από τους φίλους των Αγώνων, ή καλύτερα μπροστά από εκείνους, αφού είναι η πλειοψηφία, οι πολλοί Παριζιάνοι έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν τη γαλλική πρωτεύουσα το 15ημερο των Αγώνων για να αποφύγουν το χάος και την πολυκοσμία, Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό προέτρεψε τους κατοίκους της πόλης της: «Μην φύγετε αυτό το καλοκαίρι· θα ήταν ανοησία». Και ο Γιανίκ Νοά, βετεράνος τενίστας και αρχηγός της γαλλικής παραολυμπιακής ομάδας του τένις ανδρών, ξεκαθάρισε: «Η γκρίνια πρέπει να σταματήσει! Όλος ο κόσμος θα είναι στην πόλη μας… Θα είναι σπουδαίο γεγονός και νομίζω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν το έχουν συνειδητοποιήσει».

Και η εκστρατεία υπέρ των Αγώνων δεν θα μπορούσε να έχει άλλον επικεφαλής εκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αποκάλεσε πρόσφατα τους Ολυμπιακούς Αγώνες «καμάρι του έθνους» και πολλοί το έχουν αφουγκραστεί: 300.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για 45.000 θέσεις εργασίας εθελοντών. Και το Παρίσι θέλει να καινοτομήσει. Εκτός από την τελετή έναρξης που θα γίνει στον Σηκουάνα κι όχι σε στάδιο, για πρώτη φορά πολίτες και επισκέπτες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν στη διαδρομή του Ολυμπιακού Μαραθωνίου τη νύχτα πριν από την επίσημη διαξεγωγή του!

Η καινοτόμος τελετή έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα, όπου 10.000 αθλητές επιβιβασμένοι σε περίπου 100 σκάφη θα πλεύσουν κατά μήκος 6 χιλιομέτρων με εκατοντάδες χιλιάδες θεατές στις όχθες να τους χειροκροτούν, αναμένεται εντυπωσιακή· πραγματικά θεωρείται για πολλούς λόγους δύσκολο εγχείρημα. Και άμεσα γεννάται το ερώτημα: «με την ασφάλεια τι γίνεται;».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανίν, είπε στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα ότι η ασφάλεια των Αγώνων αποτελεί τη «μεγαλύτερη πρόκληση» που έχει αντιμετωπίσει το υπουργείο του: Θα γίνουν 1 εκατομμύριο αντιτρομοκρατικοί έλεγχοι και έρευνες σε κάθε τι το ύποπτο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, οι Παριζιάνοι τρέμουν και τους τρομοκράτες. Σε μια πόλη που έχει χτυπηθεί ανελέητα τα τελευταία χρόνια από τρομοκρατικά χτυπήματα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πρόκληση για όσους θέλουν να «φωνάξουν» τα αιτήματά τους· και είναι πολλοί. Ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται- για την ώρα, η Ουκρανία φλέγεται, σε πολλά μέρη της Γης επικρατεί χάος και αρκετοί είναι εκείνοι που αμφιβάλουν αν ο Σηκουάνας θα «ρέει ευτυχισμένος και τυχερός», όπως λέει το παλιό τραγούδι του Ζακ Πρεβέρ.

 

Ο δηλητηριώδης ποταμός…
Α, και μιας και η κουβέντα ήρθε στο θρυλικό ποτάμι που χαϊδεύει το Παρίσι. Πολλοί αναρωτιούνται αν τα νερά του «Seine», όπως λένε οι Γάλλοι τον Σηκουάνα, θα είναι καθαρά ώστε να κολυμπήσουν οι αθλητές του τριάθλου και της ανοιχτής κολύμβησης;
Το κολύμπι έχει απαγορευτεί στο ποτάμι του Παρισιού από τον περασμένο αιώνα λόγω επικίνδυνων επιπέδων ρύπανσης. Κυκλοφορεί μάλιστα σαν ανέκδοτο πως όποιος αποφασίσει να αυτοκτονήσει στα νερά του Σηκουάνα, δεν θα «φύγει» από πνιγμό, αλλά από δηλητηρίαση…

Όμως, πρόσφατα, διενεργήθηκε μια συντονισμένη επιχείρηση καθαρισμού των υδάτων· έγιναν εργασίες για τη διαχείριση του νερού και τους σταθμούς φιλτραρίσματος με την ελπίδα να «ανοίξει» το ποτάμι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να παραμείνει και για τη συνέχεια καθαρό. Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί να κολυμπήσει ο ίδιος στον Σηκουάνα! Πάντως οι αθλητές, που θα κληθούν να βουτήξουν στα νερά του ποταμιού κρατούν επιφυλάξεις.
«Δεν διαγράφουμε την Ιστορία, λέει η Βραζιλιάνα Ολυμπιονίκης κολυμβήτρια ανοιχτής θαλάσσης, Άνα Μαρτσέλα Κούνια. Γνωρίζουμε τι σημαίνει για τους Γάλλους η Γέφυρα του Αλέξανδρου του Γ’ και ο Πύργος του Άιφελ, όμως πάνω από όλα αυτά προέχει η υγεία των αθλητών…».

Μαύρη Εντίθ Πιάφ; Αν είναι δυνατόν…
Και μέσα σε όλα αυτά και οι αντιπολιτευόμενες φωνές, παραμονές των Ευρωεκλογών, με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν να πρωτοστατεί. Κάποιοι διαφωνούν αν η δημοφιλής Άια Νακαμούρα, η τραγουδίστρια. η γεννημένη στο Μπαμακό του Μάλι, θα μπορέσει να τραγουδήσει «Εντίθ Πιάφ» στην τελετή έναρξης δίχως να είναι μια καρικατούρα της αοιδού-θρύλου των Γάλλων.

Και δεν είναι μόνο αυτά… Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία στην υποβολή της υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού διατείνονταν ότι θα είναι δωρεάν, θα διπλασιάσουν τις τιμές των εισιτηρίων τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων! Και τα ξενοδοχεία; Οι τιμές των ξενοδοχείων, από τώρα έχουν εκτοξευθεί. Έρευνα της εφημερίδας Le Parisien διαπίστωσε ότι ένα ξενοδοχείο στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού που κόστιζε 90 ευρώ τη βραδιά το περασμένο καλοκαίρι, θα κοστίζει 1.363 ευρώ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων!
Και οι Παριζιάνοι, δικαίως, ετοιμάζουν βαλίτσες για το καλοκαίρι. Έρχεται πάλι η πανδημία, λένε, αυτή τη φορά όχι ως Covid 19, αλλά ως Paris 24…

Πηγή:ethnos

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κολωνός: Ενοχή της μητέρας της 12χρονης προτείνει o εισαγγελέας

Την ενοχή της μητέρας του 12χρονου παιδιού από τον Κολωνό, για όλες τις κατηγορίες που…

13 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το σχέδιο των Ολλανδών για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι μελέτες, αλλά και τα έργα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας…

13 Μαρτίου 2024

Οι “εκλεκτοί του Πογέτ για τον αγώνα με τον Καζακστάν

Τους παίκτες που θα παλέψουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο Euro 2024 ανακοίνωσε ο Γκουστάβο Πογέτ. Ο Ουρουγουανός…

13 Μαρτίου 2024

Διαδικτυακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απλούστευση των κανόνων της ΚΑΠ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους αγρότες να λάβουν μέρος σε διαδικτυακή έρευνα σχετικά με την…

13 Μαρτίου 2024

Kairos: Πύραυλος της Space One εξερράγη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του – Δείτε βίντεο

Σε αποτυχία κατέληξε η εκτόξευση πυραύλου της Space One στην περιοχή Wakayama της Ιαπωνίας τα…

13 Μαρτίου 2024

Δύο συλλήψεις με μισό κιλό χασίς

Συνελήφθησαν, χθες (12-03-2024) το βράδυ στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) του…

13 Μαρτίου 2024