Τοπικά

Τιμήθηκε ο καθηγητής Ιστορίας της εκπαίδευσης Χαρ. Χαρίτος σε εκδήλωση στην Ελληνογαλλική Σχολή “Άγιος Ιωσήφ”

Τιμητική εκδήλωση προς τον αφυπηρετήσαντα καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπο Χαρίτο διοργάνωσε χθες η Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ».

Το Δημοτικό Σχολείο τίμησε τον καθηγητή Ιστορίας της εκπαίδευσης για τη γενικότερη προσφορά του στην εκπαίδευση, αλλά και τη γόνιμη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, δεδομένου ότι ο κ. Χαρίτος έχει εκπονήσει και μεγάλη έρευνα για τη Σχολή Καλογραιών.

Στη χθεσινή εκδήλωση μίλησαν η δασκάλα του Ελληνογαλλικού Δημοτικού κ. Έλενα Νταβλαμάνου, που είχε τον κ. Χαρίτο καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα και η σχολική σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ιουλία Κανδήλα, που ήταν διδακτορική φοιτήτρια του τιμώμενου προσώπου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντάρας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η καθηγήτρια και συγγραφέας κ. Μαίρη Γαβαλά. Η γενική διευθύντρια του σχολείου, αδελφή Αλμπέρτα έκανε την έναρξη της χθεσινής όμορφης εκδήλωσης.

Η διευθύντρια της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» κ. Σοφία Τσαρδακά ανέφερε πως «η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επιλέξει στο σχολείο να τιμούμε για αυτή την ημέρα πρόσωπα που πρόσφεραν στην παιδεία του τόπου μας, αλλά και που έχουν άμεση σχέση με το σχολείο μας. Φέτος τιμήσαμε τον κ. Χαράλαμπο Χαρίτο, που υπηρέτησε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση, αλλά και στο Πανεπιστήμιο, ενώ έκανε μια μεγάλη έρευνα για το βιβλίο της Σχολής Καλογραιών Βόλου. Επίσης δασκάλες που αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο σχολείο μας, ήταν φοιτήτριές του στο Πανεπιστήμιο».

Ο καθηγητής Ιστορίας της εκπαίδευσης και τοπικής ιστορίας κ. Χαράλαμπος Χαρίτος ανέφερε πως «η τοπική ιστορία μόνο στα χαρτιά μπήκε στο σχολείο, αν και έχει πολλά να προσφέρει. Προσωπικά στο πανεπιστήμιο έκανα διδακτική της τοπικής ιστορίας και οι φοιτητές μου πήραν εναύσματα για να ασχοληθούν με τον τόπο σαν μέρος της ιστορίας».
Αναφερθείς στη μακρά εκπαιδευτική του πορεία είπε πως «αυτό που μου έλειψε, όταν έφυγα, ήταν η επαφή με τα παιδιά. Πάντοτε είχα αδυναμία στο ακροατήριό μου. Bέβαια το ερευνητικό μου έργο συνεχίζεται».

Αναφορικά με τη σχέση του που έχει αναπτύξει με το Ελληνογαλλικό σχολείο, είπε πως «αυτή έχει ξεκινήσει από το 1985. Είχα τη μεγάλη τιμή να μου εμπιστευτούν το αρχειακό τους υλικό και πρώτος άνοιξα τα ημερολόγια και τα έγγραφά τους. Έτσι έγινε εφικτή η πραγματοποίηση κάποιων έργων, όπως η ιστορία της Σχολής Καλογραιών, που είναι ένα πολυσύνθετο έργο με στοιχεία, όχι μόνο για την ιστορία της σχολής, αλλά και του Καθολικισμού, του προξενείου της Γαλλίας στον Βόλο, της Καθολικής Εκκλησίας, της Παιδαγωγικής των αδελφών Άγιος Ιωσήφ».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δεύτερο «κατηγορώ» κατά της Κομισιόν – Ευρωβουλευτές την κατηγορούν ότι «χρηματοδοτεί δικτάτορες»

Για «χρηματοδότηση δικτατόρων» κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα 150 εκατομμύρια ευρώ…

13 Μαρτίου 2024

Τιμές «φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι – Ο «αλµυρός» ο χαλβάς και η… πρωταθλήτρια ταραμοσαλάτα

Η περίοδος της Σαρακοστής φέτος σηματοδοτείται από αυξημένες τιμές σε παραδοσιακά εδέσματα ενώ οι προσφορές…

13 Μαρτίου 2024

Κασσελάκης: Λάθος ο νόμος Τσίπρα για τις εταιρείες εξωτερικού

«Ο νόμος (Τσίπρα) για τις εταιρείες εξωτερικού ήταν λάθος» είπε στο Mega o πρόεδρος του…

13 Μαρτίου 2024

Σεπόλια: Αντιδράσεις κομμάτων για την εισαγγελική πρόταση – «Είναι απαράδεκτη»

Tην πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την αθώωση λόγω αμφιβολιών του Ηλία Μίχου για…

13 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης σε εκδήλωση για ΤΕΚΑ: Να σπάσουμε την προκατάληψη “σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο…

13 Μαρτίου 2024

Έκθεση ΟΗΕ: Το χάσμα μεγάλωσε μετά την πανδημία ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Η ανθρωπότητα επανήλθε στο επίπεδο ανάπτυξης που είχε πριν από την πανδημία, όμως το ρεκόρ…

13 Μαρτίου 2024