Τοπικά

Τηλεφωνική απάτη με λεία 7.500 € και θύμα 91χρονη στον Αλμυρό

 

Θύμα τηλεφωνικής απάτης έπεσε προχθές Δευτέρα μια ηλικιωμένη στον Αλμυρό, με τους αγνώστους να καταφέρνουν να της αποσπάσουν συνολικό ποσό 7.500 ευρώ, με το πρόσχημα της εμπλοκής συγγενικού της προσώπου σε τροχαίο ατύχημα. Το νέο περιστατικό καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, το οποίο διενεργεί και τη σχετική έρευνα, ενώ να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες αρκετοί κάτοικοι της περιοχής έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα από αγνώστους που θέλουν να τους εξαπατήσουν.

Οι άγνωστοι που τηλεφώνησαν στην 91χρονη κατάφεραν να την πείσουν ότι η κόρη της έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και θα πρέπει να δώσει χρήματα για να κάνει την απαιτούμενη επέμβαση. Η ηλικιωμένη, προφανώς, στην ταραχή της, δεν ζήτησε άλλα στοιχεία ούτε να μιλήσει με την κόρη της και δέχτηκε να δώσει το ποσό των 7.500 ευρώ που της ζητήθηκε.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έδωσε τη διεύθυνση του σπιτιού της στον Αλμυρό, αφήνοντας έξω από αυτό μια τσάντα με τα χρήματα, τα οποία πήραν οι απατεώνες.
Να αναφερθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες που άγνωστοι εξαπατούν τηλεφωνικά κάτοικο του Αλμυρού, προσποιούμενοι αυτή τη φορά τον λογιστή που θα εξασφάλιζε την καταβολή του market pass. Το ποσό που κατάφεραν να αποσπάσουν με τους τραπεζικούς κωδικούς ανερχόταν σε 3.990 ευρώ.

Μάστιγα οι τηλεφωνικές απάτες
Η «κομπίνα» με τα δήθεν τροχαία ατυχήματα είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές απάτης έχοντας εξελιχθεί σε μάστιγα, παρά τις ενημερωτικές καμπάνιες που διεξάγει κατά καιρούς η ΕΛΑΣ για την προστασία των πολιτών, συνήθως ηλικιωμένων και υπέργηρων. Αστυνομικές πηγές με γνώση της συγκεκριμένης μεθόδου απάτης, επισημαίνουν ότι οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τη σύγχυση και συναισθηματική φόρτιση που προκαλούν στα θύματά τους, την ώρα που πραγματοποιούν τις τηλεφωνικές κλήσεις, καθιστώντας αυτά ευάλωτα στην επίτευξη του στόχου τους.
Με στόχο την αντιμετώπιση και την πρόληψη τέτοιων περιστατικών εκ μέρους των πολιτών, η ΕΛΑΣ έχει εκδώσει σαφείς οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να ενεργούν. Συγκεκριμένα συμβουλεύουν τα εξής στους πολίτες:
-Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
-Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού – συγγενικού προσώπου, να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μη δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
-Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί – συγγενείς τους.
-Να μη δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
-Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
-Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).
-Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Share
Ετικέτες: απάτη

Πρόσφατα άρθρα

Πρόταση μεταφοράς πιάτσας ΤΑΞΙ από την οδό Παύλου Μελά στην οδό Δημητριάδος

Κανονιστική απόφαση θα ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου μετά από…

3 Απριλίου 2024

Ανήλικος «χτύπησε» σε πλυντήριο αυτοκινήτων

  Ένας ανήλικος κοντά στα 18, που δεν τα έχει όμως συμπληρώσει ακόμη, συνελήφθη το…

3 Απριλίου 2024

Την Παρασκευή η απολογία του 28χρονου που συνελήφθη  με πάνω από 300 δόσεις κοκαΐνης

  «Καβάτζα» με κοκαΐνη στον Σωρό είχε ένας 28χρονος ο οποίος συνελήφθη προχθές το απόγευμα…

3 Απριλίου 2024

Β.Καρολίνα: Περισσότεροι από 150 φοιτητές του Πανεπιστημίου διαγνώστηκαν με καρκίνο

Περισσότεροι από 150 φοιτητές, απόφοιτοι και διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστήμιου Βόρειας Καρολίνας διαγνώστηκαν με καρκίνο.…

2 Απριλίου 2024

Forbes: Ακόμα πιο πλούσιοι κατά 72 δισ. δολάρια έγιναν πέρσι οι Ρώσοι μεγιστάνες

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας αύξησαν πέρυσι τον πλούτο τους κατά 72 δισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας…

2 Απριλίου 2024

Tο 10o Δημοτικό Νέας Ιωνίας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου

2 Απριλίου σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου και το 10o Δημοτικό Νέας Ιωνίας Μαγνησίας δεν…

2 Απριλίου 2024