Τοπικά

Τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου Υδρόμυλων στο Βελεστίνο διεκδικεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου 

Ολοκληρωμένη πρόταση προς το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που αφορά στους υδρόμυλους του Βελεστίνου, κατέθεσε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου. Να αναφερθεί ότι τη μελέτη – πρόταση, συνοδεύει βιβλίο 30 σελίδων, καθώς και CD, στα οποία τεκμηριωμένα αποδεικνύεται η ανάγκη της διάσωσης και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιστορικής πόλης του Βελεστίνου.

Σε σχετική δήλωση- ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημ. Νασίκας αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η Δημοτική Αρχή προτίθεται να πρωτοστατήσει στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός επισκέψιμου θεματικού πάρκου και συγκεκριμένα ενός ιστορικού μονοπατιού παλαιών υδροκίνητων εγκαταστάσεων με αφετηρία τη φορτισμένη ιστορικά θέση της πηγής της Υπέρειας Κρήνης στο Κέντρο του Βελεστίνου και στάσεις στα σημεία ενδιαφέροντος που θα δημιουργηθούν με την αποκατάσταση των παλαιών υδρόμυλων του Βελεστίνου.
Υπάρχει ήδη θετική ανταπόκριση από το υπουργείο Πολιτισμού και αναμένεται σύντομα συνάντηση για την εξέλιξη του θέματος».

Να αναφερθεί ότι σημαντική ήταν η ανάπτυξη το 1882 των υδρόμυλων και η δημιουργία του πρώτου στη χώρα εργοστασίου στο Βελεστίνο, συνδυάζοντας ατμοκίνηση και υδραυλική ενέργεια παρασκευής αρίστων αλεύρων και όλων των ειδών μακαρονοποιίας.
Τον περασμένο Αύγουστο ο Δήμος Ρήγα Φεραίου είχε υλοποιήσει εργασίες ανάπλασης και καθαρισμού οικοπέδου στην περιοχή «Ταμπάχανα», συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάδειξη των παλαιών υδραυλάκων.
Πρόκειται για οικοπεδική έκταση 2.500τ.μ., η οποία εδώ και δεκαετίες ήταν υποβαθμισμένη. Με αφορμή τις προαναφερόμενες εργασίες σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονταν χαρακτηριστικά ότι «οραματιζόμαστε την ανάπλαση και τον καθαρισμό της περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάδειξη των παλαιών υδραυλάκων οι οποίοι μέσω της Υπέρειας Κρήνης εκτός του ότι άρδευαν μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων αποτέλεσαν και το μέσο για την ανάπτυξη δεκάδων βιοτεχνιών, όπως νερόμυλοι, μαντάνια και ντριστέλες, οι οποίες συνέβαλλαν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής που θα μπορούσαν σήμερα να αποτελέσουν πόλο επίσκεψης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής».

Παράλληλα, ο κ. Νασίκας μεταξύ άλλων είχε δηλώσει: «Αποτελεί όραμα της Δημοτικής Αρχής η ανάδειξη των παλαιών υδροκίνητων εργαστηρίων του Βελεστίνου, τα οποία συνθέτουν ένα πολιτισμικό τοπίο του οποίου η ανάδειξη έχει ιδιαίτερη σημασία για την προβολή του τόπου μας, καθώς και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ξεκινώντας την υλοποίηση αυτού μας του στόχου αναδεικνύουμε τους παλαιούς υδραύλακες της Υπέρειας Κρήνης που διέρχονται από τη δημοτική έκταση «Ταμπάχανα» και δεσμευόμαστε ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για τη μελέτη και την επίτευξη αυτού του στόχου μας. Αναπτύσσουμε περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση, υιοθετούμε φιλική προς το περιβάλλον στάση ζωής, κάνουμε λελογισμένη χρήση των διαφόρων πηγών ενέργειας, εφαρμόζουμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Tα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό τίμησε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

Tα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό τίμησε σήμερα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου…

3 Δεκεμβρίου 2023

Τέμπη: Η συγκινητική ανάρτηση του πατέρα της 28χρονης Ελπίδας που πέθανε στο δυστύχημα – «Αύριο θα έπαιρνε το πτυχίο της»

Το πτυχίο της από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα έπαιρνε η 28χρονη…

3 Δεκεμβρίου 2023

Συγκινητικό βίντεο: «Λύγισε» ο Σβαρτσενέγκερ ακούγοντας τα όσα βίωσε 14χρονη ισραηλινή – Η Χαμάς σκότωσε τον πατέρα της

Εκεί άκουσε την ιστορία της 14χρονης Έλλα Σάνι που κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια…

3 Δεκεμβρίου 2023

Αποτροπιασμός στην Ήπειρο: Πυροβόλησαν αρκούδα με το μικρό της

Ένα αποτρόπαιο περιστατικό συνέβη στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κοζάνης, όπου διερχόμενοι οδηγοί εντόπισαν νεκρές δυο…

3 Δεκεμβρίου 2023

Ανακάλυψαν νέο είδος αράχνης: Έχει τέσσερα μάτια και νύχια και ζει στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος θαλάσσιας αράχνης που ζει στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής το…

3 Δεκεμβρίου 2023

Τουρισμός για Ολους: Αυξάνονται οι δικαιούχοι και τα ποσά – Ανοίγει τον Ιανουάριο η πλατφόρμα

Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους. Ο β' κύκλος του…

3 Δεκεμβρίου 2023