Ελλάδα

Χωρίς καθαρό νικητή ολοκληρώθηκε η μονομαχία των αρχηγών

mmeima22

Κράτησαν τις γραμμές τους στα περισσότερα θέματα που τους έθεσαν οι δημοσιογράφοι οι ηγέτες των δύο διεκδικητών της πρώτης θέσης στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη αλλά και οι μεταξύ τους παρεμβάσεις αφορούσαν περισσότερο τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών σε μία σειρά θεμάτων όπως η διαπλοκή, οι ευθύνες για την δραματική επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, η ασθμαίνουσα οικονομία, αλλά και στρατηγικά θέματα όπως η εφαρμογή του μνημονίου και η διαπραγμάτευση για ελάφρυνση του χρέους.
Την πρώτη ερώτηση απεύθυνε η Ολγα Τρέμη του Mega στον Αλέξη Τσίπρα, ρωτώντας τον εάν, με βάση τη δήλωσή του ότι την Δευτέρα η χώρα θα έχει κυβέρνηση, εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι αυτοδύναμος, θα συνεργαστεί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κάνει κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι διεκδικεί την αυτοδυναμία και θεωρεί ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος, αλλά σε κάθε περίπτωση μόλις τον καλέσει ο Προκόπης Παυλόπουλος για να του αναθέσει την πρώτη διερευνητική εντολή, «θα σεβαστεί το αποτέλεσμα» και θα αναζητήσει τις «ευρύτερες συναινέσεις».

Σημείωσε πάντως ότι ο στόχος είναι να υπάρξει κυβέρνηση και όχι «παρα φύση κυβέρνηση», μία «παρα φύση συνεργασία». Είτε η κυβέρνηση θα έχει στόχο να ξεφύγει από το παρελθόν είτε θα τα κρατήσει όλα ίδια.

Οσον αφορά τη συνεργασία με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι θα πρέπει να ερωτηθούν και τα ίδια, ωστόσο έχει τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον οι ΑΝΕΛ θα συνεργαστούν και πάλι με το ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι όταν με την απειλή της εξόδου από το ευρώ πήρε 149 βουλευτές, τώρα που αυτή η απειλή δεν υπάρχει μπορούμε να πάρουμε ακόμη δύο παραπάνω.

Η κ.Τρέμη επανήλθε για την «παρά φύσιν συνεργασία» και ανέφερε δηλώσεις Μεϊμαράκη στις οποίες κράτησε αποστάσεις από την ανατροπή αποφάσεων όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, ρωτώντας εάν ανοίγουν παράθυρο συνεργασίας, δεδομένου ότι και εντός ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ακόμη δυνάμεις που «έχουν δεύτερες σκέψεις» για το μνημόνιο.

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι μία τέτοια συνεργασία δεν θα ήταν απλώς άχρηστη αλλά και αντισυνταγματική, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ριζικές διαφορές. Πώς θα διαπραγματευτούμε τον Νοέμβριο το χρέος με το κόμμα του οποίου ο προηγούμενος αρχηγός, ο κ.Σαμαράς, έχει δηλώσει ότι είναι βιώσιμο; αναρρωτήθηκε ο κ.Τσίπρας. Η στα εργασιακά, εμείς δεν θέλουμε απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, εμείς θέλουμε συλλογικές συμβάσεις, προσέθεσε.

Μεϊμαράκης: Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγράμματος
Απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ σχετικά με την επόμενη μέρα και το πως θα κυβερνήσει, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πως μπορεί να υπάρχει μια κοινή συναίνεση και μια κοινή συμφωνία.

«Από τον Ιανουάριο έχουν αλλάξει πολλά, έχουμε αλλάξει και εμείς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο.

«Ο κ. Τσίπρας επιμένει πως αυτά που εισηγήθηκε ήταν κόλπα και δεν θα τα εφαρμόσει. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγράμματος» είπε τονίζοντας πως «αν έχουμε μια κοινή πορεία , μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί οι Έλληνες απαιτούν να έχουμε μια εθνική ομάδα, οι Έλληνες απαιτούν να συνεργαστούμε, να χαράξουμε ένα νέο σχέδιο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

Όπως είπε υπάρχουν πολλοί ικανοί και άξιοι ανεξάρτητα από πολιτικές καταβολές τους οποίους και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει. Μάλιστα τόνισε πως μπορεί να υπάρξουν στελέχη στη νέα κυβέρνηση από την σημερινή υπηρεσιακή και από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Σύγκρουση για τη διαπλοκή
Η πάταξη της διαφθοράς και η λίστα Λαγκάρντ βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης αντιπαράθεσης που είχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην μεταξύ τους τηλεοπτική αναμέτρηση.

Ερωτηθείς αν θεωρεί τον κ. Μεϊμαράκη έναν διαπλεκόμενο πολιτικό ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι “ο καθένας έχει μια διαδρομή και όλοι κρινόμαστε”, τονίζοντας ότι “το ζήτημα δεν είναι ο κ. Μεϊμαράκης”, αλλά “τι εκπροσωπεί”.

Όπως είπε, “εκπροσωπεί ένα κόμμα το οποίο 40 χρόνια κυβερνούσε και είχε τη δυνατότητα να κυβερνά και αυτοδύναμα” και εκτίμησε ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με το σύστημα της διαπλοκής.

Απαντώντας ο αρχηγός της ΝΔ υπογράμμισε: “Mη μας κάνουν και μαθήματα περί διαπλοκής κάποιοι οι οποίοι δεν έφεραν ούτε ένα νομοσχέδιο για τη διαπλοκή”, ενώ απαρίθμησε μια σειρά νομοθετήματα επί περιόδου διακυβέρνησης του κόμματός του.

“Τι έκανε το κόμμα του κ. Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός; Μπορεί να μας πει ένα μέτρο το οποίο έφερε και χτύπησε τη διαπλοκή και τη διαφθορά; Tο μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει τη Διαύγεια. Έφερε δήθεν στη Βουλή ένα νόμο για τα ΜΜΕ. Γιατί δεν τον πέρασε; Γιατί κατάλαβε ότι ήθελε να εκβιάσει δήθεν τη διαπλοκή και να αναφέρεται με πομπώδη λόγια στον ελληνικό λαό”.

Κάνοντας χρήση του δικαιώματος παρέμβασής του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λέγοντας:

“Ποιά ήταν τα κόμματα που έπαιρναν το 3% των μαύρων ταμείων της Siemens?Μήπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος ήταν κυβέρνηση όταν ο Χριστοφοράκος έφυγε από τη χώρα; Οι υποθέσεις φοροδιαφυγής ελέγχθηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ; Πόσο ελέχθηκαν; Εμείς κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Χθες βγήκε ο ίδιος ο Φαλτσιανί, ο οποίος ανακάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο της φοφορδιαφυγής, και είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προσπάθησε και άνοιξε δρόμους κι ελπίζω να συνεχιστεί αυτό. Ενώ εσείς απ΄ο,τι ξέρω στις Βρυξεέλλες πήγατε πρώτη φορά και είχατε μαζί σας το στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά. τον κ. Παπασταύρου, ο οποίος είναι στη λίστα Λαγκάρντ και διερευνάται από τη δικαιοσύνη. Έχετε λοιπόν βούληση να συγκρουστείτε με τη διαπλοκή; Ναι ή όχι”.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος είπε πως “ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρος”, έκανε λόγο για “φτηνιάρικα παιχνίδια” και “υποβάθμιση του επιπέδου διαλόγου”.

“Πραγματικά δεν περίμενα ότι προεκλογικά θα έριχνε τόσο πολύ το επίπεδο του διαλόγου. Εγώ τον ξέρω πάρα πολλά χρόνια και πρέπει να σας πω ότι τον εκτιμούσα κιόλας. Αλλά βλέπω ότι τελευταια ίσως επειδή βλέπει ότι χάνει ίσως επειδή έχει γίνει μνημονιακός. Εγώ κάνω χρήση αυτών που λέει η κ. Κωνσταντοπούλου ότι είστε μέχρι το μεδούλι διαπλεκόμενος; Κατηγορείτε εσείς εμένα προσωπικά; Έχετε κανένα λόγο; Εμεις εισπράξαμε 35 εκατ. από τη λίστα. Λαγκάρντ. Εσείς μηδέν. Γιατί κυνηγάτε μόνο έναν τον οποίο θεωρείτε κομματικό της ΝΔ”, τόνισε.

Υψηλοί τόνοι για ανεργία, εργασιακά και επενδύσεις
Σφοδρή αντιπαράθεση για το θέμα των επενδύσεων, της ανεργίας και των εργασιακών σχέσεων είχαν στο πλαίσιο της τηλεοπτικής τους μονομαχίας οι κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς μάλιστα να εξαντλούν αμφότεροι όλες τις ευκαιρίες για παρέμβαση που είχαν στη διάθεσή τους.

Ο κύκλος των τοποθετήσεων αυτών ξεκίνησε με την ερώτηση της Μαρίας Χούκλη προς τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει επενδύσεις αλλά με σεβασμό στους εργασιακούς και περιβαλλοντικούς νόμους. Για τις επενδύσεις χρειαζεται πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα, χτύπημα σε γραφειοκρατία και διαφθορά, δηλωσε τονίζοντας πως εάν αυτά επιτευχθούν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε επενδύσεις στο άμεσο μέλλον.

Ερωτηθείς τι θα κάνει η ΝΔ και ο ίδιος για να υπάρξει επενδυτική επανεκκίνηση στη χώρα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι θα στείλουν μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να ξεμπλοκάρουν όλα τα μεγάλα έργα και θα δώσουν έμφαση στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα πως έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διώξουν τις επενδύσεις και να μπλοκάρουν τα μεγάλα έργα.

Κατήγγειλε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν εκείνοι που υπέγραψαν τις ομαδικές απολύσεις. “Ποτέ δεν υπήρξαν για εμάς ομαδικές απολύσεις. Επί Τσίπρα ετέθησαν στο τραπέζι και τις υπέγραψε. Εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνιο, αλλά στηρίξαμε ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αυτό φέρει υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου και μόνο. Θα προσπαθήσουμε να λειάνουμε τις γωνίες” είπε.

Απαντώντας στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγγειλε τη ΝΔ ότι ήταν υπάιτια για την “τρομακτική αποεπένδυση 60%” που υπήρξε στη χώρα τα πέντε τελευταία χρόνια και υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην επαναδιαπραγμάτευση για Cosco και Ιονια Οδό. Παράλληλα, κάλεσε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να απαντήσει εάν υπερασπίζεται το γερμανικό Δημόσιο, με αφορμή το θέμα των αεροδρομίων.

“Ο κ. Τσίπρας τα έχει μπερδέψει” απάντησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι έχει ξεχάσει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 υπήρξε αύξηση ΑΕΠ όταν η ΝΔ έφερνε επενδύσεις και θέσεις εργασίας εκείνος διαμαρτυρόταν. “Είστε ο πρωθυπουργός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, διώξατε όλες τις επενδύσεις” του είπε και πρόσθεσε: “Εσείς βάλατε στο τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις για τον ιδιωτικό τομέα, γιατί ακούτε ιδιωτικό τομέα και σας πιάνει αλλεργία”.

Ζητώντας να παρέμβει εκ νέου, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι χρησιμοποιεί στοιχεία που απέχουν από την πραγματικότητα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν 186.000 νέες θέσεις εργασίας και αποδίδοντας τη μείωση που ακολούθησε στα capital controls. Για τις ομαδικές απολύσεις, δε, τόνισε ότι ήταν στην 5η αξιολόγηση και η ΝΔ δεν είχε φέρει αντιρρήσεις.

“Πέντε χρόνια τώρα δημιουργήσατε συνθήκες αποεπένδυσης και καταστροφής και για όλα φταίμε εμείς που κυβερνήσαμε 6 μήνες” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Μεϊμαράκη, επικαλούμενος το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που έχει πιει τρία μπουκάλια ουίσκι και στο τέλος ένα σφηνάκι και ξυπνώντας την άλλη μέρα στο νοσοκομείο λέει ‘εκείνο το σφηνάκι με κατέστρεψε’.

“Ο Τσίπρας μάλλον τα έχει μπερδέψει” επανέλαβε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζητώντας και πάλι να απαντήσει για να πει ότι το 1ο τρίμηνο του 2015 η χώρα πήγαινε καλά, είχε σταθεροποιηθεί και κινούνταν σε αναπτυξιακή τροχιά ως αποτέλεσμα των πεπραγμένων της κυβέρνησης της ΝΔ. “Παραμένετε ο πρωθυπουργός που είχατε τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων κατά το τρίμηνο του καλοκαιριού, όσο και να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά, τα στοιχεία σας διαψεύδουν” επισήμανε.

Τι είπαν οι δύο για μνημόνιο και χρέος
Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης “κονταροχτυπήθηκαν” αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του debate για το θέμα του μνημονίου και των μέτρων που περιλαμβάνει, της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, το χρέος αλλά και τον κίνδυνο Grexit.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έκανε τίποτα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και τώρα προσπαθεί να γλιτώσει και να υπεκφύγει από το μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να δώσει υποσχέσεις για τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, δηλώνοντας ωστόσο ότι η ΝΔ θα δώσει έμφαση στον προϋπολογισμό και τα μεγάλα έργα ώστε να μπορέσει να “λειάνει” κάποιες πλευρές της συμφωνίας.

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ΝΔ πάει “χέρι-χέρι” με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε γιατί αυτοί είναι οι σύμμαχοί τους.

Παίρνοντας και πάλι τον λόγο, ο κ. Μεϊμαράκης κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα ότι “από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει μετάλλαξη, ούτε θυμάται ούτε καταλαβαίνει”. “Είναι νεομνημονιακός και ψάχνει δικαιολογίες” είπε και πρόσθεσε:

“Πρεπει να καταλάβετε ότι δεν είστε ωρομίσθιος, μας λέτε για 17 ώρες (σ.σ. διαπραγμάτευσης) και μας έχετε ζαλίσει. Ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα, τι υπογράψατε και τι μας φέρατε. Ας πηγαίναμε σε εκλογές και όχι σε δημοψήφισμα, ας μην υπογράφατε”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα εξηγήσει γιατί πήγε σε εκλογές, για να συμπληρώσει πως και πάλι θα το ξανακάνει γιατί “ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας ίσον αστάθεια”.

“Αντιπαρέρχομαι τις κατηγορίες για ωρομίσθιο μετά τον αυτοφωράκια” σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο για να απαντήσει στην επόμενη ερώτηση, τονίζοντας ότι η μάχη που έδωσε ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μετράει με τον χρόνο αλλά “με το συναίσθημα που δημιούργησε και το γεγονός ότι διεκδικήσαμε το δίκιο του ελληνικού λαού”.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία που πέτυχε είναι ένας ” ζωντανός οργανισμός” που έχει 5 πολύ σημαντικά θέματα ανοιχτά τα οποία -όπως είπε- “με μάχη τα κρατήσαμε έτσι”, αναφερόμενος στο χρέος, το ταμείο δημόσιας περιουσίας, τις εργασιακές σχέσεις, τα κόκκινα δάνεια και τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ.

“Ο λαός θα κρίνει αν αυτά θα τα εξυπηρετήσει μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που θα δίνει μάχη ή κάποιοι που θα λένε ναι σε όλα” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι “το κρίσιμο είναι να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας εφαρμόζοντας αλλά και κάνοντας μεγάλες τομές στη χώρα”.

Ηταν βιώσιμο το χρέος;
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε τις βολές του Αλέξη Τσίπρα ότι η ΝΔ ισχυριζόταν πως το χρέος ήταν βιώσιμο, λέγοντας ότι “σαφώς με τα πλεονάσματα που προβλέπονταν και με την ανάπτυξη που υπήρχε το χρέος ήταν βιώσιμο”.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και να μην πηγαίνει στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ που έχουν στο καταστατικό τους ότι δεν χρηματοδοτούν χώρες το χρέος των οποίων δεν είναι βιώσιμο.

Επέμεινε, δε, ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται ότι είχε γίνει κούρεμα με το PSI, αποδέχεται ότι το Νοέμβριο του 2012 στη συμφωνία υπήρχε η ρήτρα για αναδιάρθρωση χρέους και υπέγραψε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα παρά μόνο αναδιάρθρωση.

“Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ανοιχτά στον ελληνικό λαό ότι το σχέδιο της ΝΔ ήταν να πληρώνει ο λαός δυσβάσταχτα πλεονάσματα για να αποπληρωθεί ένα χρέος που δεν μπορούσε ποτέ να αποπληρωθεί. Ήθελε δηλαδή να έχουμε 20 δισ. παραπάνω πλεονάσματα, δηλ. μέτρα για την επόμενη τριετία και το χρέος πάλι θα έμενε στο 180%. Διότι ξεκινήσατε το χρέος από το 120 και το φτάσατε στο 180%”, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι η συμφωνία έχει δυσκολίες, ωστόσο υποστήριξε μπορεί να υλοποιηθεί, ενώ στάθηκε στο ζήτημα του χρέους, σημειώνοντας ότι αν φύγει αυτός ο “βραχνάς” θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. η οποία “πρέπει να έχει και κοινωνικό πρόσημο”.

Πηγή megatv

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το