Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Είναι η πρώτη φορά που εκρηκτικός μηχανισμός φτάνει στα χέρια δικαστή, λέει η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών

«Πρώτη φορά φτάνει στα χέρια δικαστή ένας εκρηκτικός μηχανισμός», ανέφερε σε δηλώσεις της σχετικά με τη βόμβα που εντοπίστηκε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η κυρία Μαργαρίτα Στενιώτη, τόνισε ότι η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει αυτήν την τρομοκρατική – εγκληματική ενέργεια» και επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα φύλαξης των δικαστηρίων αλλά και τον δικαστικών λειτουργούν.

«Πρώτη φορά φτάνει στα χέρια δικαστή ένας εκρηκτικός μηχανισμός. Αυτό σημαίνει ανασφάλεια, σημαίνει ότι τα μέτρα φύλαξης είμαι ελλιπή και η πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Ως Ένωση έχουμε προσφύγει πάρα πολλές φορές στην πολιτεία, τονίζοντας την έλλειψη μέτρων φύλαξης και των δικαστικών καταστημάτων και των δικαστικών λειτουργών», είπε.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δικαστικών μεγάρων αλλά και των δικαστών και, παράλληλα, ανέφερε ότι στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τα μέτρα που υφίστανται μέχρι σήμερα, δεν επαρκούν.

«Η μαγνητική πύλη στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης δεν είναι αρκετή γιατί έμαθα ότι υπάρχει πρόσβαση από άλλες εισόδους, πράγματα μπορούν να μπουν στο ισόγειο από τα παράθυρα κλπ, επομένως πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φύλαξης στα δικαστήρια. Επίσης, όσον αφορά τους δικαστικούς λειτουργούς, και ειδικά αυτούς που ασχολούνται με υποθέσεις που έχουν επικινδυνότητα, πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα φύλαξής τους τα οποία έχουν περιοριστεί».

Τόνισε, δε, ότι ο θεσμικός ρόλος του δικαστικού λειτουργούν ενέχει επικινδυνότητα, επομένως μπορούν αστυνομικοί που απασχολούνταν στη συνοδεία επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα για ιδιωτική φύλαξη, να επανέλθουν στην προστασία των Δικαστικών Λειτουργών που ασχολούνται με επικίνδυνες υποθέσεις.

Ερωτηθείσα για τα κίνητρα των αποστολέων της επιστολής- βόμβας η κα Στενιώτη απάντησε πως «δεν μπορώ να γνωρίζω ακόμη αν είναι τρομοκρατική ενέργεια ή είναι εγκληματική ενέργεια από κάποια υπόθεση που είχε χειριστεί η συνάδελφος. Όμως διαπιστώσαμε πρόσφατα ότι και οι τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ έκαναν τηλεφώνημα προειδοποίησης πριν, πριν από 2 μήνες είδαμε στην πυλωτή συναδέλφου εκρηκτικό μηχανισμό και ανέλαβε τρομοκρατική οργάνωση την επίθεση 15 ημέρες μετά. Δεν προηγήθηκε αυτό που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια, το τηλεφώνημα”».

Παράλληλα, η κα Στενιώτη εξέφρασε την ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι δράστες, αφού στην επιστολή – βόμβα αποστολέας εμφανιζόταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια δεν προκαλεί υποψίες. Υπογράμμισε ακόμα πως η εκρηκτική ύλη που εμπεριείχε η επιστολή θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα.

«Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι αυτός ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό με 500 γρ πυρίτιδας έφυγε από το ισόγειο και ανέβηκε 3 ορόφους χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν. Και θέλω και κάτι άλλο να τονίσω. Το τέχνασμα που χρησιμοποίησαν όποιοι είναι πίσω από αυτή την ενέργεια, αποστολέας ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, δηλαδή ένας αποστολέας που ο συνάδελφος δείχνει εμπιστοσύνη, άρα θα ανοίξει τον φάκελο. Ήταν σημαντικό ότι ήταν μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι έμπειρος γιατί ήταν απόστρατος αξιωματικός και γι αυτό το άνοιξε με ιδιαίτερη προσοχή, υποψιάστηκε βλέποντας τα καλώδια. Διαφορετικά θα υπήρχαν θύματα, με μισό κιλό πυρίτιδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το