Τοπικά

Η Θεσσαλία κάνει «πρωταθλητισμό» στον τουρισμό

«Πρωταθλητισμό» στον τουρισμό κάνει η Θεσσαλία, που αναδείχθηκε τέταρτη περιφέρεια της χώρας στην προσέλκυση τουριστών.
Τις τέσσερις ταχύτητες με τις οποίες κινούνται στον τουρισμό οι 13 Περιφέρειες της χώρας αποτυπώνει η ανάλυση των στοιχείων ταξιδιωτικού ισοζυγίου για το 2016 που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.
Με την πρώτη ταχύτητα εμφανίζονται να κινούνται μόλις τρεις περιοχές, οι οποίες καταγράφουν μέση δαπάνη ανά ταξίδι των επισκεπτών τους μεγαλύτερη από 600 ευρώ. Στην κορυφή κατατάσσεται η Κρήτη, με μέση δαπάνη ανά επίσκεψη της τάξης των 682,2 ευρώ. Στη δεύτερη θέση, ωστόσο, δεν βρέθηκε η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου αλλά οι προορισμοί του Ιονίου με 611,9 ευρώ. Οι προορισμοί των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων (Νότιο Αιγαίο) βρέθηκαν στην τρίτη θέση, με 600 ευρώ.
Η θέση που εμφανίζονται να καταλαμβάνουν σε αυτή την κατάταξη το Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο αποτυπώνει, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, τη δυναμική άνοδο των προορισμών του Ιονίου και τη στροφή των τουρ οπερέιτορ προς αυτούς, με αφορμή τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τη στροφή των τουριστών δυτικότερα εντός της Μεσογείου.

«Οδηγεί την κούρσα η Θεσσαλία»

Με αρκετά χαμηλότερες «στροφές», στη δεύτερη ταχύτητα, εμφανίζονται να κινούνται τέσσερις περιοχές. Το εντυπωσιακό είναι πως στην ομάδα αυτών των περιοχών φέρεται να οδηγεί την κούρσα η Θεσσαλία (μέση δαπάνη ανά επίσκεψη 422 ευρώ), ακολουθούμενη από το Βόρειο Αιγαίο (398,6 ευρώ) και την Πελοπόννησο (383,7 ευρώ). Ουραγός σε αυτή την ομάδα είναι η Αττική, η οποία εμφανίζεται να προσελκύει επισκέπτες που δαπανούν κατά μέσο όρο 381,7 ευρώ κάθε φορά που επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
Με την τρίτη ταχύτητα, με κριτήριο τη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη, φέρονται να κινούνται η Ήπειρος (304 ευρώ), η Στερεά Ελλάδα (286,7 ευρώ), η Δυτική Ελλάδα (283,5 ευρώ) και η Κεντρική Μακεδονία (264 ευρώ).
Στο τελευταίο «βαγόνι» του τουριστικού τρένου της χώρας εμφανίζονται να στριμώχνονται η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (211,5 ευρώ μέση δαπάνη των τουριστών ανά επίσκεψη) και η Δυτική Μακεδονία (205,1 ευρώ).
Είναι προφανές πως οι δημοφιλέστεροι παραλιακοί προορισμοί της χώρας προσελκύουν το ενδιαφέρον των περισσότερων ξένων λόγω καλοκαιρινών διακοπών.
Από τη συγκεκριμένη κατάταξη, την ίδια στιγμή, προκύπτει ότι ο πρώτος (Κρήτη) προσελκύει επισκέπτες που δαπανούν υπερτριπλάσια χρήματα σε σύγκριση με εκείνους που κατευθύνονται στους «ουραγούς» (Ανατ. Μακεδονία-Θράκη, Δυτ. Μακεδονία).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φωταγωγήθηκε η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας – Δείπνο αγάπης στους τρόφιμους του Γηροκομείου Βόλου – Photos

  Παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας, Ταξίαρχου Θωμά Καρανάσιου, του Διευθυντή της Διεύθυνσης…

2 Δεκεμβρίου 2023

Μείωση ποινής φυλάκισης του «Κάμελ»

Δεκτή έγινε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, η έφεση που κατέθεσε ο 40χρονος «Κάμελ», που…

2 Δεκεμβρίου 2023

Market Pass: Έως πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις – Τι ισχύει με τις ψηφιακές κάρτες

Παράταση του χρόνου υποβολής αιτήσεων για το Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και…

2 Δεκεμβρίου 2023

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ανατίναξε σιδηροδρομική γραμμή στη… Σιβηρία

Σαμποτάζ μέσα σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο ισχυρίζεται ότι…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων – Το στοίχημα για τα Χριστούγεννα

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Αριστερά Μπροστά»: Το πιθανότερο όνομα για το νέο κόμμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου

«Αριστερά Μπροστά». Στο όνομα αυτό για το νέο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του…

1 Δεκεμβρίου 2023