Ελλάδα

Θεοφάνεια: Ηπια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. στους ναούς – Παραμένει το χάσμα με την Εκκλησία

Θεοφάνεια αύριο, 6 Ιανουαρίου, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα κυλήσει ο εορτασμός, μετά το χάσμα που παραμένει μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης για την παρουσία πιστών στους ιερούς ναούς. Η συνομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα της λειτουργίας των ιερών ναών τα Θεοφάνεια (με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου) δεν κράτησε πολύ, όμως, είχε ένα ουσιαστικό μήνυμα από τον πρωθυπουργό: Η Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της, να γίνει αρωγός στο κράτος απέναντι στον κορονοϊό.

Λίγες ώρες αργότερα η Εκκλησία, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, επέμενε ότι θα ανοίξουν οι ναοί τα Θεοφάνεια αλλά δεν θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων. Οπως αναφέρει, πάντως, η δημοσιογράφος του OPEN TV, Σοφία Φασουλάκη, γίνεται μια προσπάθεια το κλίμα να αλλάξει, να πέσουν, δηλαδή, οι τόνοι για να μην οδηγηθούν κυβέρνηση και Εκκλησία σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Εκκλησία φαίνεται να κάνουν βήματα πίσω ώστε να μην δούμε περιπολικά να κόβουν πρόστιμα έξω από εκκλησίες τα Θεοφάνεια. Βέβαια, όλες οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη εν αναμονή της εγκυκλίου που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή από την Ιερά Σύνοδο για το πώς θα ανοίξουν τελικά οι εκκλησίες τα Θεοφάνεια.

Αυτό, πάντως, που διαφαίνεται είναι ότι η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω, καθώς ενώ μέσα στην ημέρα ανακοινωνόταν ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα εφαρμόζει αυστηρά μέτρα έξω από τους ναούς με πρόστιμα σε ιερείς και πιστούς, τώρα πηγές από την ΕΛ.ΑΣ, αναφέρουν ότι η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών. Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες. Τέλος, πρόκειται απόψε να πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το