Τοπικά

«Θέλουμε και παλεύουμε να ζούμε ισότιμα» – Ο Β. Αυγουλάς, μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, για τα προβλήματα ατόμων με αναπηρία

Την ανάγκη χαρτογράφησης των περιοχών και επικαιροποίησης των αναπτυξιακών σχεδίων ώστε να προσφέρεται η δυνατότητα πρόσβασης σε κομβικά σημεία των πόλεων, δημόσια κτίρια και σε άτομα με αναπηρία, τόνισε μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Με άλλα μάτια» που ήταν ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα την αντιμετώπιση των ανάπηρων ατόμων στην Ελληνική έννομη τάξη και τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, το δίκτυο φορέων υγείας Μαγνησίας, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Ο κ. Αυγουλάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στον Βόλο υπάρχει ένα ισχυρό τοπικό αναπηρικό κίνημα και διεκδικούνται πράγματα, ενώ πρέπει να κινητοποιηθεί η νομική επιστήμη και να εξυπηρετήσει κι αυτή την ανάγκη, καθώς πρόκειται τόσο για πολιτική όσο και κοινωνική ευθύνη, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη ισοσκελισμένης προσβασιμότητας σε κινητικά ανάπηρους κι άτομα με αναπηρία όρασης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στην ανυπαρξία κυρώσεων, στην περίπτωση που κάποιος δεν εφαρμόσει την αναθεώρηση. Ο ίδιος επισκέφτηκε δύο σχολεία της πόλης χθες, κατά την επίσκεψή του στον Βόλο, προσθέτοντας και την ανάγκη βιωματικής εκπαίδευσης των παιδιών.
Ο ίδιος έχει έντονη κοινωνική παρουσία στα social media με διάφορα αποσπάσματα βίντεο που δημοσιεύονται με στιγμιότυπα από την καθημερινότητα και με στόχο να λιγοστεύουν τα προβλήματα.

Σε ερώτηση πόσο φιλικός είναι ο Βόλος στα άτομα με αναπηρία, ο κ. Αυγουλάς απάντησε ότι υπάρχουν παθογένειες σε μεγάλες πόλεις, καθώς «δεν πατάμε πάνω στην αλυσίδα προσβασιμότητας για να είναι σωστά χαρτογραφημένη μία περιοχή και τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε δημόσια κτίρια μέσα από πλήρως προσβάσιμες και χαρτογραφημένες περιοχές. Το αναπηρικό κίνημα ζητά να ακούγεται και κυρίως στα κέντρα λήψης αποφάσεως. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται έργα χωρίς τον λόγο να έχουν οι πολίτες». Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με προβλήματα όρασης, όπως το ότι δεν γνωρίζουν την ημερομηνία λήξης προϊόντων, το ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτές κι επίσης το γεγονός ότι το κράτος δεν καλύπτει τα έξοδα για σκύλο οδηγό, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, αναφέρθηκε στο κομμάτι της ενημέρωσης τονίζοντας ότι «Το δελτίο ειδήσεων στη νοηματική διαρκεί 5 λεπτά όταν το κανονικό δελτίο διαρκεί 45 λεπτά, ποια είναι αυτά τα ¾ των ειδήσεων που κάποιοι επιλέγουν να μην μαθαίνουν τα άτομα με προβλήματα ακοής; Αυτό που υποστηρίζουμε είναι «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς»». Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός σύμφωνα με τον ίδιο ότι, δεν έχει κοστολογηθεί ποτέ το πρόγραμμα διαβίωσης ενός ατόμου με αναπηρία. «Η λύση δεν είναι να παίρνουμε επιδόματα – χαρτζιλίκι από την κυβέρνηση» δήλωσε, ενώ για τον ρόλο των αναπηρικών συλλόγων και κινημάτων, ανέφερε ότι «Όλοι οι σύλλογοι βιώνουν μία αποσυσπείρωση και υπάρχει η ανάγκη να γίνουν πιο ανθρωποκεντρικοί. Το αναπηρικό κίνημα επαναπροσδιορίζει το ρόλο του. Μου έχει λείψει το αναπηρικό κίνημα να διεκδικεί και σε επίπεδο Ευρώπης. Θέλουμε και παλεύουμε να ζούμε ισότιμα και ζητούμε και τη σύμπραξη όλων για να διεκδικήσουμε τις συνθήκες που χρειάζεται για να χαμογελά κάθε πολίτης και να μη νιώθει πολίτης δεύτερης κατηγορίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το