Τοπικά

Θα «ζεσταθούν» οι τσέπες των αγροτών τον Οκτώβριο

Μήνας πληρωμών θα είναι ο Οκτώβριος για τους αγρότες αφού στις 4 Οκτωβρίου προγραμματίζεται να επιστραφούν οι παρακρατήσεις για το Αποθεματικό Κρίσεων ύψους 17 εκατ. Ευρώ, ενώ για τις 24 Οκτωβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προγραμματίσει την πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, θα δοθεί η εντολή πληρωμής ποσού 17 εκατ. ευρώ, που θα επιστραφεί στους δικαιούχους αγρότες από την παρακράτηση που έγινε το 2018 για το Αποθεματικό Κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου. Επίσης, αυτή η παρτίδα πληρωμής θα περιλαμβάνει και όλα τα υπόλοιπα ενισχύσεων του 2018, δηλαδή βασική ενίσχυση 2018, πράσινη ενίσχυση, συνδεδεμένες, ειδική ενίσχυση βάμβακος, Μικρά Νησιά του Αιγαίου κ.ά. Πρόκειται για εκκαθαρίσεις οφειλόμενων από τον Οργανισμό προς τους δικαιούχους, μετά από διοικητικές διορθώσεις, ελέγχους και εξέταση ενστάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει υπόλοιπα κοινοτικών ενισχύσεων για το 2018, σύμφωνα με τον κανονισμό, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που κλείνει ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. Από τις 16 και μετά, μπορεί να καταβάλει ενισχύσεις για το 2019.

Προκαταβολή βασικής ενίσχυσης
Στο μεταξύ, για τις 24 Οκτωβρίου έχει προγραμματίσει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) την πληρωμή της προκαταβολής (70%) της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2019 προς τους δικαιούχους – ενεργούς – αγρότες.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες για την ενημέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος ώστε να είναι όλα έτοιμα στις 23 Οκτωβρίου. Τα πρώτα αρχεία πληρωμών αναμένεται να αποσταλούν στις 16 Οκτωβρίου, ώστε να ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι. Στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατό να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και αστοχίες κατά την ημέρα πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης.

Εκκαθαρίσεις παλιών εκκρεμοτήτων
Σχετικά με τις εκκαθαρίσεις από παλαιότερα προγράμματα, θέμα χρόνου θεωρείται μια πληρωμή για τις Σπάνιες Φυλές του έτους 2018, που αφορά στις ενστάσεις, μετά την έγκριση πίστωσης ποσού 4 εκατ. ευρώ. Κατόπιν και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να βγει μια πληρωμή για τις ενστάσεις σε Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία του περσινού έτους, μετά τις διορθώσεις στις οποίες προχωρούν τώρα οι παραγωγοί. Σε αυτή τη λογική δρομολογείται και μια πληρωμή για παλιές εξισωτικές, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες και του 2011, αλλά και του 2013 και 2014.
Να αναφερθεί ότι η πληρωμή αυτή θα αφορά ενστάσεις κυρίως από μετακινούμενους που έγιναν την αντίστοιχη χρονιά, κάποιους ελέγχους που δεν έγιναν παλαιότερα, αλλά δεν θα «ακουμπά» το ευαίσθητο θέμα της κατανομής των κοινοτικών βοσκοτόπων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το