Τοπικά

Θα τιμηθεί η μνήμη του Γ. Τριανταφυλλίδη σε ημερίδα του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Π.Θ.

Ημερίδα στη μνήμη του Γιώργου Τριανταφυλλίδη, με τον τίτλο «Το Μυστήριο της Ακέραιας Μορφής», θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα.
Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΣΤΟ U.C.L.A. Από το 1999 μέχρι τον θάνατό του, το 2017, ήταν καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είχε πολυετή συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Δ. Φατούρο και Π. Κουλέρμο και συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Mario Bellini για την υλοποίηση της Έκθεσης των Κειμηλίων του Αγίου Όρους.
Την τελευταία 20ετία διατηρούσε γραφείο με την αρχιτέκτονα Δήμητρα Γουργιώτη. Το έργο του έχει δημοσιευτεί στον ειδικό αρχιτεκτονικό τύπο, σε έντυπα ευρύτερης κυκλοφορίας και διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου. Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης πάλευε σε κάθε του δουλειά να βγάλει το πιο διαυγές απόσταγμα και να ανασύρει από τα σύγχρονα σπαράγματα το φέγγος της ακεραιότητας. Βίωνε σε βάθος την ταλάντευση μεταξύ ορθού λόγου και μεταφυσικής, κι έψαχνε στην αρχιτεκτονική του την εσωτερική ραχοκοκαλιά που γεφύρωνε τέτοιες αντινομίες.
Αναζητούσε εξαντλητικά τον ειρμό που συνέχει και ενορχηστρώνει τα συνθετικά μέρη. Τα κτίρια του Τριανταφυλλίδη διαθέτουν μια ευγένεια και υποστασιακή ενέργεια που σπάνια συναντάμε στη σύγχρονη αρχιτεκτονική παραγωγή. Κι ακόμα με τη στοχαστική και μαζί αισθαντική κατανόηση του παρελθόντος, κατάφερνε να συγκεράσει σε σύγχρονη σχεδιαστική γραφή διαχρονικά αρχιτεκτονικά κοιτάσματα συμπυκνωμένα στις πιο ουσιώδεις διατυπώσεις τους. Η ημερίδα επιχειρεί να προσδιορίσει τη διανοητική και αρχιτεκτονική παρακαταθήκη του Γιώργου Τριανταφυλλίδη και να την προβάλει στο παρόν της σχέσης μας με το χτιστό και άχτιστο του κόσμου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η ανατρεπτική μαρτυρία για τον θάνατο του 19χρονου φοιτητή από τα Σπάτα – Δολοφονία ή αυτοκτονία;

Τη υπόθεση του μυστηριώδους θανάτου του 19χρονου φοιτητή Νικόλα Ντουρτουρέκα, στα Σπάτα, στις 14 Ιουλίου…

9 Δεκεμβρίου 2023

Τραγική

Ήταν η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που ελαιοπαραγωγοί του νομού συμμετείχαν σε μια…

9 Δεκεμβρίου 2023

Συμπεριφορά

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια ο διεθνής Τύπος αναφέρεται στο αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν…

9 Δεκεμβρίου 2023

Ευγενία Λουπάκη: Αποχωρεί από το «Κόκκινο» η δημοσιογράφος – Ζητούσαν την απόλυσή της για μια φωτογραφία του Κασσελάκη με τον σκύλο του

Την αποχώρησή της από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου η…

9 Δεκεμβρίου 2023

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κακοποίησης ζώων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κακοποίησης ζώων και της συγκάλυψης της, θα γίνει αύριο Κυριακή 10…

9 Δεκεμβρίου 2023

Χορτάσαμε

Την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη σημασία των συναινέσεων…

9 Δεκεμβρίου 2023