Τοπικά

Θα τιμηθεί η μνήμη του Γ. Τριανταφυλλίδη σε ημερίδα του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Π.Θ.

Ημερίδα στη μνήμη του Γιώργου Τριανταφυλλίδη, με τον τίτλο «Το Μυστήριο της Ακέραιας Μορφής», θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα.
Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΣΤΟ U.C.L.A. Από το 1999 μέχρι τον θάνατό του, το 2017, ήταν καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είχε πολυετή συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Δ. Φατούρο και Π. Κουλέρμο και συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Mario Bellini για την υλοποίηση της Έκθεσης των Κειμηλίων του Αγίου Όρους.
Την τελευταία 20ετία διατηρούσε γραφείο με την αρχιτέκτονα Δήμητρα Γουργιώτη. Το έργο του έχει δημοσιευτεί στον ειδικό αρχιτεκτονικό τύπο, σε έντυπα ευρύτερης κυκλοφορίας και διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου. Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης πάλευε σε κάθε του δουλειά να βγάλει το πιο διαυγές απόσταγμα και να ανασύρει από τα σύγχρονα σπαράγματα το φέγγος της ακεραιότητας. Βίωνε σε βάθος την ταλάντευση μεταξύ ορθού λόγου και μεταφυσικής, κι έψαχνε στην αρχιτεκτονική του την εσωτερική ραχοκοκαλιά που γεφύρωνε τέτοιες αντινομίες.
Αναζητούσε εξαντλητικά τον ειρμό που συνέχει και ενορχηστρώνει τα συνθετικά μέρη. Τα κτίρια του Τριανταφυλλίδη διαθέτουν μια ευγένεια και υποστασιακή ενέργεια που σπάνια συναντάμε στη σύγχρονη αρχιτεκτονική παραγωγή. Κι ακόμα με τη στοχαστική και μαζί αισθαντική κατανόηση του παρελθόντος, κατάφερνε να συγκεράσει σε σύγχρονη σχεδιαστική γραφή διαχρονικά αρχιτεκτονικά κοιτάσματα συμπυκνωμένα στις πιο ουσιώδεις διατυπώσεις τους. Η ημερίδα επιχειρεί να προσδιορίσει τη διανοητική και αρχιτεκτονική παρακαταθήκη του Γιώργου Τριανταφυλλίδη και να την προβάλει στο παρόν της σχέσης μας με το χτιστό και άχτιστο του κόσμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το