Τοπικά

Θα χαθούν σοδειές λόγω έλλειψης εργατών γης – Οξυμένο το πρόβλημα στον κάμπο της Μαγνησίας και το Πήλιο

Οξυμένο είναι και την φετινή καλλιεργητική περίοδο το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης στον κάμπο της Μαγνησίας και το Πήλιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστες οι σοδειές. Οι παραγωγοί δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για τον ερχομό στην χώρα μας περίπου 5.000 εποχικών εργατών γης, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να έρθει ούτε ένας στη Μαγνησία”.
Με τις καλλιεργητικές εργασίες στον κάμπο του Αλμυρού για την φύτευση τομάτας, καλαμποκιού και βαμβακιού να έχουν ολοκληρωθεί, παρά τις δυσκολίες λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται πως θα αρχίσει η συγκομιδή σιταριού και κριθαριού.
Ωστόσο, η έλλειψη εργατικών χεριών προβληματίζει τους παραγωγούς, καθώς θεωρούν πως δύσκολα θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη αυτή διαδικασία, αφού δεν βρίσκουν άτομα για να απασχολήσουν.

«Το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης είναι διαχρονικό, αλλά τα τελευταία χρόνια οξύνεται, καθώς ούτε αλλοδαποί ούτε Έλληνες ενδιαφέρονται να εργαστούν στα χωράφια. Έχουμε φτάσει στο σημείο να δίνουμε και 50 ευρώ μεροκάματο, αλλά κόσμος δεν υπάρχει για να απασχοληθεί στη γη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό Χρ. Πάντζιος.
Ερωτηθείς σχετικά με την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για τον ερχομό στην χώρα μας περίπου 5.000 εποχικών εργατών γης, επισήμανε πως «δεν πρόκειται να έρθει ούτε ένας στη Μαγνησία, καθώς αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρός για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε πανελλαδικό επίπεδο. Παλαιότερα στην περιοχή του Αλμυρού υπήρχαν χιλιάδες Βούλγαροι ως επί το πλείστον εργάτες γης με ευρωπαϊκό διαβατήριο ή απασχολούνταν κάποιοι Πακιστανοί σε κτηνοτροφικές μονάδες. Χρειαζόμαστε εργατικό δυναμικό, καθώς θα χαθούν σοδειές φέτος, Ειδικά, τον ερχόμενο χειμώνα, αν δεν βρεθεί λύση, οι ελιές στην περιοχή της νοτιοδυτικής Μαγνησίας, θα μείνουν στα δέντρα» προσέθεσε ο κ. Πάντζιος.

Χωρίς εργάτες γης και στο Πήλιο
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην περιοχή του Πηλίου, καθώς και εκεί το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης είναι έντονο.
Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου- Βορείων Σποράδων Θωμάς Δάμτσας, τόνισε πως «υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών γης και το πρόβλημα κάθε χρόνο χειροτερεύει. Δυστυχώς οι παραγωγοί παρακαλούν για να έρθει κόσμος να δουλέψει στα κτήματα, αλλά ούτε αλλοδαποί ούτε Έλληνες ενδιαφέρονται. Ακόμη και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό που χρειαζόμαστε εργάτες για ξεφορτώματα και άλλες χειρωνακτικές εργασίες, δύσκολα έρχονται κάποιοι και μετά από λίγες ημέρες φεύγουν».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «υπάρχουν εργασίες, όπως κλαδέματα, κόψιμο χόρτων και προετοιμασία στα κτήματα για τη συγκομιδή, αλλά δεν μπορούν να βρουν εργάτες γης. Φανταστείτε πόσο οξυμένο θα είναι το πρόβλημα αν οι αρμόδιοι δεν βρουν λύσεις για να έρθουν εργάτες γης στην περιοχή μας, όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής για τα μήλα και τις ελιές στην περιοχή του Πηλίου. Δύσκολα θα μαζευτούν οι σοδειές και θα μείνουν στα δέντρα, τη στιγμή που προσφέρονται μεροκάματα 50 και 60 ευρώ».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το