Τοπικά

Θ.Φωτίου: Από το 2017 ο Βόλος στο Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Κριτική σε Αγοραστό για καθυστέρηση στα κέντρα κοινότητας

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνει το δίχτυ προστασίας των ευπαθών ομάδων και των ανέργων  έστειλε σήμερα από το Βόλο η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου ανακοινώνοντας την ίδρυση 254 κέντρων κοινοτήτων σε όλη τη χώρα, την συνέχιση του προγράμματος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης ως το τέλος του 2016 και παρουσιάζοντας τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο  αναφορικά με το παράλληλο πρόγραμμα.

81.000 παιδιά σε παιδικούς σταθμούς

Σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς,  η κ. Φωτίου μίλησε για επανασχεδιασμό του προγράμματος ΕΣΠΑ  και προανήγγειλε ότι σε αυτούς θα ενταχθούν 81.000 παιδιά ενώ 18.000 από αυτά θα προέρχονται από οικογένειες που βρίσκονται κάτω  από το όριο της φτώχειας. Όπως πρόσθεσε,  τα χρήματα για τους παιδικούς σταθμούς ανέρχονται στα 175.000.000 ευρώ με αύξηση των χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς μειώνεται το ΕΣΠΑ.  Παράλληλα, ανέφερε ότι απλοποιείται η διαδικασία,  καταργείται η εγγυητική επιστολή και οι μητέρες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δομές ή και να μετακινήσουν το παιδί τους ανάλογα με τον τόπο διαμονής ή εργασίας τους.

Ως το τέλος του έτους το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης

Αναφορικά με το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης, η υπουργός ανέφερε πως είχε αποτέλεσμα στο να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ακραία φτώχεια και την φτώχεια. Ερωτηθείσα για τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ακραία φτώχεια, η ίδια απάντησε ότι ο αριθμός υπολογίζεται στους 700.000 ανθρώπους.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι το τέλος του 2016 και αφορά την αγορά προϊόντων με prepaid card, επιδότηση ενοικίου και δωρεάν κατανάλωση 300kw το μήνα για τους δικαιούχους.

Από το 2017 ο Βόλος στο Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η κ. Φωτίου μίλησε και για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά 30 δήμους της χώρας και ο Βόλος είχε αποκλειστεί μετά την εξέταση των κριτηρίων που είχε θέσει το υπουργείο (πληθυσμός, δείκτης ανεργίας, δικαιούχοι ΤΕΒΑ και ενταγμένοι στο πρόγραμμα επισιτιστικής κρίσης). Όπως δήλωσε η κ. Φωτίου οι 30 δήμοι που επιλέχθηκαν χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα για να φανεί αν είναι καλά τα μέτρα. Πρόσθεσε επίσης πως όσοι δεν λαμβάνουν το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης καλύπτονται από το πρόγραμμα επισιτιστικής κρίσης καθώς η επιλογή των δικαιούχων έχει γίνει με τα ίδια κριτήρια. Τέλος ανέφερε ότι σε έξι μήνες το Εισόδημα θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα.

254 Κέντρα Κοινότητας σε όλη τη χώρα- Αιχμές για καθυστέρηση Αγοραστού

Παράλληλα,  η κ. Φωτίου μίλησε για την ίδρυση 254 κέντρων κοινότητας που θα αποτελέσει τον βραχίονα του κράτους και σε αυτά θα μπορούν να απευθύνονται άστεγοι, Ρομά, άνεργοι και άποροι. Στο κάθε κέντρο θα απασχολούνται από 2 ως 5 υπάλληλοι και θα λειτουργεί με ενιαία πλατφόρμα και σε αυτή θα μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες για το σύνολο των παροχών που μπορούν να έχουν καθώς και για τις διαδικασίες προκειμένου να βρουν δουλειά. «Οι άνθρωποι αυτοί θα βγουν έξω στην κοινωνία και δεν θα χρειάζεται πια να κρύβονται»  τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός.

Επίσης κάλεσε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να μην καθυστερεί την πρόκληση ενδιαφέροντος  για τα κέντρα κοινότητας. Τα κέντρα, όπως είπε,  έπρεπε να είχαν στηθεί τέλος Ιουλίου και τώρα προγραμματίζονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Κάλεσε τις περιφέρειες να τελειώσουν γρήγορα με τις προκηρύξεις γιατί αλλιώς δεν θα μπορούν να μετέχουν οι δήμοι στα κέντρα κοινότητας.

Για τα σχολικά γεύματα που δόθηκαν σε μαθητές η κ. Φωτίου τόνισε ότι δεν είναι συσσίτια φτώχειας αλλά μια άλλη κουλτούρα στα σχολεία.  Όπως είπε, από τους καθηγητές καταγράφηκε άνοδος 21%  στη σχολική επίδοση και 40% στη συμπεριφορά σε όσα σχολεία δίνονταν τα σχολικά γεύματα.

Οι άξονες του παράλληλου προγράμματος

Αναφορικά με το παράλληλο πρόγραμμα, η κ, Φωτίου μίλησε για προγράμματα για Ρομά, όπως και προγράμματα και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.  Παράλληλα μίλησε για την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια φροντίδα. Στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας θα δίνονται όλα τα επιδόματα και  οι ωφελούμενοι θα είναι καταγεγραμμένοι. Η δευτεροβάθμια αφορά τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα αλλά και όλα τα φιλανθρωπικά σωματεία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «θα τελειώσει το σκοτεινό κράτος της Φρειδερίκης με τα 750 ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου και τα φιλανθρωπικά σωματεία με την τεράστια περιουσία» . Επίσης προανήγγειλε την απλοποίηση των διαδικασιών για την υιοθεσία και την αναδοχή καθώς υπάρχουν ζευγάρια που περιμένουν τέσσερα χρόνια για ένα παιδί και όλο αυτό το διάστημα το παιδί εξακολουθεί και παραμένει σε ίδρυμα.

«Αυτή η είναι η ανασυγκρότηση με τα μάτια της αριστεράς. Περιμένουμε να αλλάξει η κοινωνία μόνο όταν γίνει πιο ανοιχτή και δεκτική. Θα γίνει τομή στο χαοτικό επίπεδο της κοινωνικής προστασίας».

Δωρεάν νερό στους άπορους

Τέλος η αναπληρώτρια υπουργός κάλεσε τους δήμους να εφαρμόσουν το παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ με την παροχή δωρεάν νερού σε όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Όπως σημείωσε θα πρέπει  να μην πληρώνουν νερό όλοι οι δικαιούχοι του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης και οι δήμοι θα βρουν τα έσοδα από αλλού.

“Αξιοποίηση του Κέντρου Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας”

Σχετικά με το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων στη Μαγνησία, η κ. Φωτίου μίλησε για μια μεγάλη δημόσια περιουσία που αν και παραδόθηκε το 2007, δεν έχει λειτουργήσει όπως θα έπρεπε μέχρι σήμερα.  Χαρακτήρισε «έγκλημα»  το γεγονός ότι φθείρεται αυτή η περιουσία και δεν αξιοποιείται και κάλεσε το δήμο, την περιφέρεια και το κράτος να ΄΄βάλουν το κεφάλια μέσα΄΄ και να σκεφτούν πόσες δράσεις μπορούν να στεγαστούν σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και πως απαιτούνται συνέργειες και πρόσθεσε ότι είναι οι συνέργειες είναι και η φιλοσοφία των «γεμιστών» για τα οποία έχει κριθεί  από τα μέσα ενημέρωσης.  Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο θέμα των εργασιακών που έρχεται το Σεπτέμβριο τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ζητάει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στις εργασιακές σχέσεις.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νέα απόπειρα αυτοκτονίας: 37χρονος κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα χαπιών

Μία νέα απόπειρα αυτοκτονίας ερευνούν τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης. Σύμφωνα με…

27 Μαΐου 2024

Συνελήφθη νεαρός με χασίς στον Βόλο

Συνελήφθη, σήμερα τις μεταμεσονύχτιες ώρες στον Βόλο, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας…

27 Μαΐου 2024

Πανελλήνιες 2024: Τελευταία ημέρα ενδοσχολικών εξετάσεων για την Γ’ λυκείου

Ολοκληρώνονται σήμερα, Δευτέρα (27/5), οι απολυτήριες -ενδοσχολικές- εξετάσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες της…

27 Μαΐου 2024

Ανδρέας Ζαμπούκας: Ελεύθερα πεζοδρόμια για τα ΑμεΑ!

Στο εκλογικό περίπτερο της ΝΔ στο Σύνταγμα βρέθηκε την Κυριακή ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Ανδρέας Ζαμπούκας.…

27 Μαΐου 2024

Συμπλοκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Επιτέθηκαν σε υπάλληλο που πήγε να τους χωρίσει

Νέο βίαιο επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αναίτια επίθεση Όπως…

27 Μαΐου 2024

Ηράκλειο- Βόλος σε απευθείας σύνδεση με την αεροπορική σύνδεση της Sky Express – Πρόσκληση του Δήμου Βόλου στους Κρητικούς, να ταξιδέψουν στον Bόλο και το Πήλιο

Ο Δήμος Βόλου και η Αντιδημαρχία Τουρισμού διοργάνωσαν στο Ηράκλειο εκδήλωση με αφορμή την έναρξη…

27 Μαΐου 2024