Τοπικά

Τα ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας και των όμορων περιφερειών, δεν θα λύσουν την λειψυδρία, ούτε τους πλημμυρικούς κινδύνους, όσο εφαρμόζονται οι οδηγίες της Ε.Ε και οι αντιλαικές πολιτικές

Μιλώντας στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας (29.4.24), ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, σχετικά με την ΣΜΠΕ της 2ης Αναθεώρησης των ΣΔΛΑΠ Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας και των 5 όμορων διαμερισμάτων, ανέφερε τα εξής:
«Φέρνεται για έγκριση την ΣΜΠΕ της 2ης Αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας, όπως και των όμορων Υ/Δ Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, Δ. Μακεδονίας και της Ηπείρου. Σημαντικά θέματα, χωρίς όμως να μας δώσετε τη μελέτη, αλλά μόνο μια μικρή περίληψη. Επρεπε να μας δοθεί η μελέτη και να έχουμε περισσότερο χρόνο να τη μελετήσουμε.
Δεν πρόκειται για καινούργιο ζήτημα, αλλά η συζήτηση έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί γίνεται στη σκιά των τελευταίων τεράστιων φονικών πλημμυρών (ΝΤΑΝΙΕΛ, ΕΛΙΑΣ), αλλά και προηγούμενων (ΙΑΝΟΣ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ), αλλά και της όξυνσης του προβλήματος της λειψυδρίας στη Θεσσαλία και γενικότερα, που ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες για τις συνέπειες αυτών των φαινομένων, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και αντίστοιχα της Ε.Ε, των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα των στελεχών τους που διοίκησαν ή διοικούν την περιφέρεια, που έχοντας ως οδηγό την υποταγή των πάντων στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, θυσιάζουν την ανθρώπινη ζωή, την λαική περιουσία και το περιβάλλον.
Αυτό συνεχίζεται και μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία. Αποζημιώσεις ψίχουλα, με αποκλεισμό χιλιάδων πληγέντων, μεγάλη καθυστέρηση των αποκαταστάσεων, ενώ νέα αντιπλλημυρικά έργα δεν ξεκίνησαν καν και όσα γίνουν, θα είναι αποσπασματικά, άρα ελάχιστα αποτελεσματικά και θα κοστίσουν πανάκριβα για το λαό, αφού γίνονται απο μεγάλες εταιρείες που θα θησαυρίσουν.
Παράλληλα μπαίνουν σε υλοποίηση βαθιά αντιλαικοί αστικοί σχεδιασμοί στη Θεσσαλία, με βάση και οδηγίες της Ε,Ε, για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, με την δημιουργία της Α.Ε που ψήφισε η κυβέρνηση για την διαχείρηση των υδάτων, για την επέλαση των ΑΠΕ, την προώθηση αναδιαρθρώσεων στην αγροτική παραγωγή, στο πνεύμα και της ΚΑΠ, που θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα ακόμα περισσότερων αγροτών και στην συγκέντρωση της γης και της παραγωγής απο λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και η προώθηση ιδιωτικής ασφάλισης κατοικιών και χωραφιών.
Η αντιπαράθεση σας ως περιφερειακή αρχή με την κυβέρνηση, ότι δήθεν εσείς έχετε φιλολαική πρόταση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, είναι κάλπικη, γιατί έχετε την ίδια στρατηγική με την κυβέρνηση και την Ε.Ε..Οχι μόνο στηρίζεται την καπιταλιστική ανάπτυξη στην Θεσσαλία, την δήθεν πράσινη ανάπτυξη των ΑΠΕ, την καταστροφική για τους βιοπαλαιστές αγρότες ΚΑΠ, την πολιτική κόστους-οφέλους σε ότι αφορά τα αντιπλλημυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα, αλλά προσπαθείτε να ενσωματώσεται λαικά τμήματα για να στηρίζουν τους αντιλαικούς σχεδιασμούς. Φιλολαική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και γενικότερα δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια του καπιταλισμού.
Λέτε ότι θέλετε να μείνουν οι αγρότες στη γη τους, αλλά είστε υπέρ της Ε.Ε, της ΚΑΠ, της οικονομίας που κουμάντο κάνουν οι καπιταλιστές που κατέστρεψαν και θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τους βιοπαλαιστές αγρότες, που τσακίζουν τους εργάτες
Τόσο η Α.Ε διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας που ψήφισε η κυβέρνηση, όσο και τα αναθεωρημένα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υ/Δ Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών, που μας προτείνετε να ψηφίσουμε, δεν θα λύσουν τα προβλήματα της λειψυδρίας και των πλημμυρών, όπως δεν τα έλυσαν και τα προηγούμενα.
Αντιθέτως, μέσα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, όσο θα εφαρμόζετε τις ευρωενωσιακές οδηγίες 2000/60, 2007/60 για την διαχείριση των υδάτων και των κινδύνων πλημμύρας, θα αυξάνονται τα προβλήματα λειψυδρίας και πλημμυρών, ακόμα κι αν ήταν πλειοψηφία η περιφέρεια στον φορέα διαχείρισης του νερού, γιατί αυτές προωθούν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, επιβάλουν ως κριτήριο για την κατασκευή των αναγκαίων έργων για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας και της αντιπλημμυρικής προστασίας, τη λογική κόστους – οφέλους, προκειμένου να μην λείψει ούτε ευρώ απο τα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου και των Νατοικών πολεμικών επιχειρήσεων.
Γι’ αυτό δεν έγιναν απο καμία κυβέρνηση και την περιφέρεια, ακόμα κι αυτά τα αποσπασματικά έργα μείωσης του υδατικού ελείματος, απωλειών νερού, προστασίας του απο την ρύπανση βιομηχανική και φυτοφάρμακα, στην Θεσσαλία που προβλέπονταν απο τα προηγούμενα Σ.Δ.Λ.Α.Π, αντίστοιχα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με τόσα δισεκατομμύρια ευρώ απο τα ΕΣΠΑ, τους κρατικούς και περιφερειακούς προυπολογισμούς, το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Θεσσαλία που δέχθηκε τεράστιο πλήγμα απο τις πλημμύρες και θα συνεχίσει να δέχεται όσο εφαρμόζονται αυτές οι εγκληματικές πολιτικές που θεωρούν τις ανθρώπινες ζωές και λαικές περιουσίες κόστος, για χάρη των κερδών των λίγων, παρουσιάζει παράλληλα εδώ και χρόνια, μεγάλο υδατικό έλλειμμα. Απο το 2017 είχε εντοπιστεί έλλειμμα 3 δισ. κ,μ ετησίως και 600 εκατ. κ.μ. νερού για την άρδευση. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά όχι μόνο την άρδευση και ύδρευση της Θεσσαλίας, αλλά και τη διατροφική ασφάλεια με εγχώρια προϊόντα και την κτηνοτροφία όλης της χώρας. Αφορά το εισόδημα των αγροτών και των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ, όλων των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των συμπληρωμάτων τους), όπως και της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και των δημοτικών αρχών, είναι τεράστιες.
Δεν ολοκλήρωσαν τα έργα εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, εδώ δεκαετίες και αυτοί που τάχα συμφωνούν (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ), κρυπτόμενοι πίσω από δικαστικές αποφάσεις και προσφυγές, αλλά δεν έκαναν τα μικρότερης κλίμακας έργα ταμίευσης νερού, όσο και από εκείνους που διαφωνούν με την εκτροπή του (ΣΥΡΙΖΑ) και αντιπαραθέτουν αποπροσανατολιστικά σ’ αυτήν τα μικρότερα έργα, που αναγράφονται και στα νέα ΣΔΛΑΠ. Τα περισσότερα απ’ αυτά εξαγγέλθηκαν επανειλημμένα απ’ όλες τις κυβερνήσεις και την περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά δεν έχουν κατασκευαστεί εδώ και 2 δεκαετίες.
Το θυρόφραγμα «Γυρτώνης» επί του Πηνειού, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, δεν έχει φορέα λειτουργίας και αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως και ο ταμιευτήρας της Κάρλας. Μια σειρά έργα κλειστού δικτύου άρδευσης καθυστερούν πολλά χρόνια και όσα σχεδιάζονται είναι με ΣΔΙΤ, που τα πληρώνει πανάκριβα ο αγρότης και ο λαός.
Ολοι μαζί προώθησαν την εμπορευματοποίηση του νερού, είτε μέσω των κρατικών και δημοτικών οργανισμών, είτε με την παράδοσή του σε επιχειρηματικούς ομίλους, για την ανυπαρξία ενός ουσιαστικού σχεδίου και φορέα διαχείρισης των υδατικών πόρων χωρίς ιδιώτες, προς όφελος των λαικών αναγκών.
Απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές Ε.Ε, αστικών κυβερνήσεων και περιφερειακής αρχής, βρίσκεται το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με την Λαική Συσπείρωση στην περιφέρεια και στους δήμους, διεκδικώντας:
Να σταματήσει κάθε πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού. Να μην προχωρήσει η λειτουργία της Α.Ε διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλία. Να μην «μεταφερθεί» κανένας εργαζόμενος της περιφέρειας και άλλων δημόσιων φορέων σ’ αυτήν. Καμία ιδιωτικοποίηση ΔΕΥΑ. Να αναβαθμιστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για όλες τις λαικές ανάγκες.
Να ολοκληρωθούν γρήγορα τα έργα εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου και τα συνοδά έργα του. Να γίνουν χωρίς ΣΔΙΤ και πρόσθετη επιβάρυνση των αγροτών και των κατοίκων, όλα τα ορεινά φράγματα και πεδινοί ταμιευτήρες που έχουμε προτείνει για ενίσχυση του υδατικού αποθέματος, αντιπλημμυρική προστασία και παραγωγή ενέργειας χωρίς ιδιώτες.
Αμεση έναρξη όλων των έργων αποκατάστασης απο τις πλημμύρες και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας, δίχως ΣΔΙΤ και επιβαρύνσεις του λαού.
Βεβαίως ολοκληρωμένη λύση προς όφελος του λαού, μπορεί να δοθεί μόνο με την εφαρμογή της πολιτικής πρότασης εξουσίας και οικονομίας του ΚΚΕ, γιατί στον σοσιαλισμό ο σκοπός της παραγωγής δεν θα είναι το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά η ευημερία της κοινωνίας, αφού θα καταργηθεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στις υποδομές, στη γη, στο νερό το οποίο θα γίνει κοινωνικό αγαθό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα ανήκουν στον Ενιαίο Κρατικό Φορέα Νερού της εργατικής εξουσίας, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς, όπως της Ενέργειας, της Πολιτικής Προστασίας, των Δασών, θα διασφαλίζει:
Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού επίγειων & υπόγειων υδροφορέων και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης νερού.
Την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής και την αναβάθμιση της κτηνοτροφίας.
Την εξασφάλιση λαϊκής κατανάλωσης και ιδιαίτερα ύδρευσης με ελεγμένο, ποιοτικό νερό, η οποία θα κατοχυρώνει στην πράξη το νερό ως κοινωνικό δικαίωμα.
Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την ανάταξη οικοσυστημάτων ποταμών και λιμνών.
Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, με αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της για ηλεκτροπαραγωγή.
Στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, το σοσιαλιστικό κράτος θα υλοποιεί ενιαίο ολοκληρωμένο σχέδιο σε κάθε υδατικό διαμέρισμα, σε κάθε λεκάνη απορροής για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου, την προστασία και την ενίσχυση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, την προστασία των δασών που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των υδροφορέων, την υλοποίηση υδροηλεκτρικών και αρδευτικών έργων. Με βάση αυτή την τοποθέτησή μας, καταψηφίζουμε τις ΣΜΠΕ τόσο του Σ.Δ.Λ.Α.Π Θεσσαλίας, όσο και των άλλων διαμερισμάτων».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το