Κατηγορίες: Ελλάδα

Τα 2 σενάρια για την κάλπη

Καταιγίδα πολιτικών εξελίξεων μετά την έλευση και την έγκριση του τρίτου μνημονίου από την ελληνική Bουλή και τη «σφραγίδα» των εταίρων για την εφαρμογή της συμφωνίας, προκαλεί συναγερμό σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Ο κύβος ερρίφθη μετά τη μη υπερψήφιση της συμφωνίας από 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσφυγή στις πρόωρες κάλπες είναι προ των πυλών και ο πρωθυπουργός αποφασισμένος να λύσει άμεσα τον γόρδιο δεσμό που έχει μπροστά του.
Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ακόμη κλειδώσει την ημερομηνία διεξαγωγής, της, όπως αναμένεται, πρωτόγνωρα σκληρής αναμέτρησης, έχει ήδη σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες διαμηνύσει στους στενούς συνεργάτες του ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ληφθεί η κορυφαία απόφαση και ο ίδιος θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για να αποκατασταθεί το κλίμα σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα.
Πρόκειται βέβαια για μια εξαιρετικά δύσκολη επιλογή που εξαρτάται, δε, από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Για τον πρωθυπουργό, αυτήν την ώρα πάντως -σύμφωνα με έμπιστο συνεργάτη του- δεν υπάρχει δίλημμα για το πρώτο και κορυφαίο βήμα. Αντιθέτως εκτιμά ότι η συμφωνία με τους εταίρους, η έγκρισή της από τα ξένα Κοινοβούλια, η εκταμίευση της πρώτης δόσης για την καταβολή του οφειλόμενου ποσού εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 του μηνός και η ένταξη σε τροχιά εφαρμογής των συμφωνηθέντων προηγούνται σταθερά.

Τρεις ημερομηνίες
Εντούτοις μετά τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρόδηλη ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο με στόχο να επανέλθει με καλύτερους όρους στο τιμόνι της διακυβέρνησης, επενδύοντας στη δημοσκοπική του υπεροχή έναντι των αντιπάλων του, τραβά το χαρτί της πρόωρης κάλπης έχοντας εστιάσει σε δύο σενάρια και τρεις προς το παρόν ημερομηνίες.
Το πρώτο σενάριο «διαδηλώνει» υπέρ της προσφυγής στις κάλπες με τα πρωτοβρόχια, δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου και πιθανότερη ημέρα την 20ή του ίδιου μήνα. «Δεν μπορεί να πάει μακριά μια κυβέρνηση που δεν έχει ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία», φέρεται να είπε προ ημερών σε κορυφαία στελέχη ο πρωθυπουργός δείχνοντας έτοιμος να πατήσει το «κουμπί» για να τεθεί σε λειτουργία ο εκλογικός μηχανισμός. Οπως όμως τους εξήγησε δεν πρόκειται να αποκλίνει από τον κεντρικό στόχο να αναζητήσει την ασφαλή δίοδο προς την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, ζητώντας από τους εταίρους να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Στο εσωτερικό η επιτάχυνση των ρυθμών για τη διενέργεια εκλογών θα περάσει μέσα από μια διαδικασία που έχει εξετάσει στη λεπτομέρειά της ήδη το Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά την καταβολή της δόσης και αφού οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και των άλλων τάσεων έχουν ήδη χαράξει τη δική τους διαφορετική πορεία, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Γιατί; Διότι θέλει (εάν δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το εσωκομματικό τοπίο) να προκαλέσει τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους άλλους που επί έναν μήνα ισχυρίζονταν ότι ενώ καταψηφίζουν στηρίζουν την κυβέρνηση, να πάρουν επίσημα θέση. Η τυχόν αρνητική ψήφος από βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου θα οδηγήσει αυτομάτως στις κάλπες την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου (ή στις 13, που επίσης είναι μια πιθανή ημερομηνία).
Το δεύτερο σενάριο εστιάζει στην 25η Οκτωβρίου. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει άλλωστε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και αμέσως μετά να στηθούν κάλπες. Το ίδιο σενάριο έχει ορίζοντα μέχρι την Κυριακή 8 Νοεμβρίου (όπως έχει γράψει το «Εθνος της Κυριακής»), καθώς όλοι οι δείκτες προστασίας της εφαρμογής της συμφωνίας από τις επίπονες διαπραγματεύσεις παρέπεμπαν στην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της αξιολόγησης – κάτι που είχε σχετικά διερευνήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό βέβαια προϋποθέτει τη στήριξη της κυβέρνησης και από άλλα κόμματα. Να υπάρχει δηλαδή ψήφος ανοχής για ένα χρονικό διάστημα.
Μικρά περιθώρια
Το γεγονός πάντως ότι το διαζύγιο των δύο βασικών τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οριστικό δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια στον πρωθυπουργό να καθυστερήσει και να αναβάλει αποφάσεις. Οι καλά γνωρίζοντες υπογραμμίζουν ότι ουκ ολίγα στελέχη της επιρροής του στην κυβέρνηση και στο κόμμα έχουν εισηγηθεί εκλογές τον Σεπτέμβριο – με το σκεπτικό να προλάβει η κυβέρνηση τα κύματα αντιδράσεων από την εφαρμογή των νέων επώδυνων μέτρων, αλλά και για να τεθούν σε διάταξη μάχης όσοι νυν βουλευτές στηρίζουν στην πράξη το δύσκολο εγχείρημα. Το «κλειδί» δε για τη διαμόρφωση του παζλ των στελεχών που θα τεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης είναι η συγκρότηση της λίστας προς τις εκλογές (λόγω της μη παρέλευσης του 18μήνου από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, δεν χρειάζεται σταυρός).
Εγκυρες πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι η αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας μαζί με το προνόμιο του αρχηγού να βάζει την «υπογραφή» του στη λίστα των υποψηφίων βουλευτών λύνει τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και του δίνει τη δυνατότητα να επιχειρήσει τη διεύρυνση του κόμματος με τη συμμετοχή στελεχών από την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Η κρούση θα γίνει κατ’ αρχάς από τις ίδιες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σε αυτήν τη φάση καταγράφονται αποχωρήσεις μελών που ακολουθούν την Αριστερή Πλατφόρμα.
Την ίδια όμως ώρα αρκετά στελέχη περιφερειακών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που είχαν αποκλειστεί από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο αναμένεται ότι θα ενταχθούν στις ράγες του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχη εικόνα, δηλαδή της αξιοποίησης στελεχών που θα τονώσουν την προοπτική της διεύρυνσης, περιγράφεται και στο ανώτερο επίπεδο όπου γίνονται συνεχείς επαφές και είναι έντονες οι διεργασίες για τη συμμετοχή στελεχών που αντιλαμβάνονται, αναλύουν και ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό σκηνικό…

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κλιμάκιο της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής στην Αράχωβα για το χάσκι – Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση του βασανισμού του χάσκι Όλιβερ και…

7 Δεκεμβρίου 2023

Αφήνουν κάτω τις πένες τους οι εργαζόμενοι της Washington Post: Απεργία για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και καλούν τους…

7 Δεκεμβρίου 2023

Ερντογάν στο Χ για την επίσκεψη στην Αθήνα: Ελπίζω με την Ελλάδα να γίνουμε παράδειγμα στον κόσμο

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Χ ο Τούρκος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της…

7 Δεκεμβρίου 2023

Κασσελάκης: Ο Ερντογάν μίλησε για «τουρκική» μειονότητα – Διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας

«Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι συνεπώς θετική…

7 Δεκεμβρίου 2023

Eορταστική βόλτα στον Χριστουγεννιάτικο Βόλο με το γιορτινό τρενάκι των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου

Ξεκινάει να σφυρίζει από αύριο Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου το γιορτινό τρενάκι των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου…

7 Δεκεμβρίου 2023

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Απίστευτες αποκαλύψεις για τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο – Είχε αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητας του

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο της 43χρονης στη…

7 Δεκεμβρίου 2023