Τοπικά

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Υπερχρεωμένες ΔΕΥΑ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχή ηλεκτρικής ενέργειας

 

Για τις προκλήσεις τριών ιδιαίτερα δύσκολων τομέων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι, μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ Γιώργος Παπαναστασίου στη χθεσινή εισήγησή του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Πρόκειται όπως είπε για την «κυκλική οικονομία – διαχείριση απορριμμάτων», το «περιβάλλον» και πλέον και την «ενέργεια και ενεργειακή αυτονομία των Δήμων». Τόνισε επίσης πως η ατζέντα της ενέργειας είναι «ιδιαίτερα μεγάλη» και πιο πολύ «ιδιαίτερα σύνθετη». Όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου η επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι δυσβάσταχτη και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων. «Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το τέλος ταφής απορριμμάτων, η αύξηση όλων των υλικών, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τα οικονομικά όλων των δήμων. Από την άλλη, οι δημότες μας έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και η ικανότητα ανταπόκρισής τους στους λογαριασμούς τους» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, όμως, πως οι δήμοι δεν μπορούν να μετακυλήσουν αυτές τις αυξήσεις στους δημότες με αύξηση των τελών, διότι το να πληρώσουν αυτή τη στιγμή μία μεγαλύτερη αύξηση των τελών δεν θα οδηγήσει πουθενά.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην ενεργειακή ένδεια των δημοτών επισημαίνοντας πως αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό φαινόμενο με ποικίλες προεκτάσεις και συνέπειες στην οικονομία, στην πολιτική, στην κοινωνία, στην υγεία και στο περιβάλλον των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υπερχρεωμένες ΔΕΥΑ τονίζοντας ότι ορισμένες απειλούνται να μείνουν χωρίς παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια πολίτες χωρίς πόσιμο νερό.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου στις λύσεις περιλαμβάνεται η ενεργειακή κοινότητα, η οποία, όπως είπε, θεσμικά μπορεί να διαθέσει ηλεκτρική ενέργεια στους ευάλωτους δημότες, μπορεί να έχει την ταχύτητα δράσης, χάριν αυτονομίας της ,που απαιτείται στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της ενέργειας και μπορεί να αναλάβει την ανάπτυξη και διαχείριση της ηλεκτροκίνησης στους σταθμούς φόρτισης των δήμων
«Δεν επαιτούμε – απαιτούμε τη δυνατότητα να είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι, προς όφελος των δημοτών μας και πολιτών της χώρας μας, μέσα από τη χορήγηση ηλεκτρικού χώρου για την υλοποίηση των έργων μας» κατέληξε.

Share
Ετικέτες: ΔΕΥΑΚΕΔΕ

Πρόσφατα άρθρα

Ευάνθης Χατζηβασιλείου στη “Θ”: «Οφείλουμε να θυμίζουμε συνεχώς τη σημασία της Συνθήκης της Λωζάννης»

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», στο πλαίσιο του καθιερωμένου από την ίδρυσή…

25 Νοεμβρίου 2023

“Μονομαχία” Ανόρθωσης-Ίωνα για την Α1 ΕΣΚΑΘ

Βολιώτικη «μονομαχία» σήμερα στο ΕΑΚ για την Α1 ΕΣΚΑΘ, όπου «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» Ανόρθωση…

25 Νοεμβρίου 2023

Χριστούγεννα στην Σκιάθο

Ο Δήμος Σκιάθου, και ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας, διοργανώνει μια μεγάλη συναυλία…

25 Νοεμβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μόνο το 1 στα 40 περιστατικά καταγγέλλεται – Τα στοιχεία «γροθιά»

«Κι ο Μενούσης, μεθυσμένος πάει την έσφαξε. Το πρωί ξεμεθυσμένος πάει την έκλαψε» Πρόκειται για…

25 Νοεμβρίου 2023

Ακίνητο για εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στη Σκόπελο

  Ο Δήμος Σκοπέλου κατάρτισε κι ενέκρινε τους όρους διενέργειας δημοπρασίας σε δύο στάδια για…

25 Νοεμβρίου 2023

Κάλεσμα των οργανωμένων οπαδών για το Νίκη-Νήαρ Ηστ

Κινητοποίηση επικρατεί στις τάξεις των οργανωμένων για την αναμέτρηση της Νίκης με τη Νήαρ Ηστ,…

25 Νοεμβρίου 2023