Τοπικά

Σύμπραξη Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς – Λογοτεχνικό κείμενο μαθητών σε τόμο γαλλικής Ακαδημίας

 

Το λογοτεχνικό κείμενο των μαθητών της Άλλης Mεριάς θα εμπλουτίσει τον συλλογικό φετινό τόμο της Ακαδημίας de Créteil από τη Γαλλία στο πλαίσιο της σύμπραξης του Δημοτικού από τον Βόλο.

Μάλιστα χθες στο σχολείο βρέθηκε ο μέντορας του Δημοτικού στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγγραφέας κ. Gilles Ortlieb, ο οποίος ήρθε από το Παρίσι στην πόλη μας για να συνομιλήσει με τους μαθητές που έγραψαν το κείμενο και αφορούσε στο ομαδικό πνεύμα με έμφαση βέβαια στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διοργανώσει το Παρίσι το ερχόμενο καλοκαίρι.
Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Άλλης Μεριάς συμμετέχουν μαζί με εννιά γαλλικά Γυμνάσια σε ένα πρόγραμμα συγγραφής κειμένου για τη σύνθεση ενός βιβλίου από την Académie de Créteil που γίνεται κάθε χρόνο, το Βιβλίο της Ακαδημίας (Livre de l’ Académie), και φέτος το θέμα του είναι «Κάνω ομάδα, μαζί».
Η συνεργασία αυτή προέκυψε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας της Ακαδημίας με την περιοχή της Θεσσαλίας από το Μάρτιο του 2023 με τη διαμεσολάβηση της σχολικής συμβούλου εκπαιδευτικών γαλλικής γλώσσας κ. Χάιδως Νάτση.
Η παρούσα έκδοση γίνεται με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από ένα ελληνικό σχολείο να συμμετάσχει. Έτσι το Δημοτικό Άλλης Μεριάς είναι ο δέκατος εταίρος σε αυτό το πρόγραμμα, και μοναδικό από την Ελλάδα.
Όπως τόνισε η διευθύντρια του σχολείου Βασιλική Κορκοβέλου «δεν πρόκειται απλά για ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής, αλλά για υποστήριξη των μαθητών ώστε να περάσουν από την ανάγνωση στη συγγραφή με τη βοήθεια και καθοδήγηση ενός Γάλλου συγγραφέα, του Gilles Ortlieb.
Ο κ. Ortlieb ταξίδεψε από το Παρίσι στην Αθήνα και από εκεί στον Βόλο και την Άλλη Μεριά για μία και μόνο ημέρα, ειδικά για να γνωρίσει τους μικρούς συγγραφείς και να δουλέψει μαζί τους σε ένα δημιουργικό δίωρο εργαστήρι. Το κείμενο των μαθητών μας έχει τίτλο «η μνήμη της θάλασσας» και θα μεταφραστεί στα γαλλικά για να συμπεριληφθεί στον συλλογικό τόμο. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή κ. Ortlieb».
Η ίδια αναφέρθηκε στη συνεισφορά των εκπαιδευτικών του σχολείου στην υλοποίηση του προγράμματος.
Ο Γάλλος συγγραφέας που επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα και την αγαπά γνωρίζοντας τόσο τα αρχαία όσο και τα νέα ελληνικά, ανέφερε πως «είναι συγκινητικό που βρέθηκα με τους μαθητές του Δημοτικού Άλλης Μεριάς. Ο καθένας δούλεψε στη γωνιά του και τώρα αναφέρουμε τις εμπειρίες μας. Μαθαίνω πράγματα από τους μαθητές και εκείνοι από μένα. Ο στόχος είναι να απεικονίσουμε μαζί την ιδέα της ομαδικότητας και της αλληλεγγύης».
Η κ. Χάιδω Νάτση ανέφερε πως «τα παιδιά δούλεψαν ομαδικά για να δημιουργήσουν ένα λογοτεχνικό κείμενο με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου. Το κείμενο αυτό αποτελεί κεφάλαιο, ένα από τα εννιά κεφάλια, ενός συλλογικού τεύχους που θα εκδοθεί και θα διανεμηθεί στα σχολεία της Γαλλίας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι μαθητές ανέδειξαν με πολύ ωραίο τρόπο, πώς το ομαδικό πνεύμα μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που θέτουμε, ενώ συνέδεσαν πολύ αρμονικά την ελληνική μυθολογία με τις ολυμπιακές αξίες και αθλήματα, με τον πολιτισμό της χώρας και την καθημερινότητά τους».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σε εορταστικούς ρυθμούς η εμπορική αγορά Αλμυρού

  Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η εμπορική αγορά του Αλμυρού, με τους καταστηματάρχες να περιμένουν…

16 Δεκεμβρίου 2023

Συνάντηση της ΟΠΟΤΤΕ με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Ι. Παππά

Συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Ι. Παππά και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής…

16 Δεκεμβρίου 2023

Μαγνησία:70% οι πληρότητες ενόψει γιορτών

  Στο 70% ανέρχονται πλέον οι πληρότητες στη Μαγνησία ενόψει των Χριστουγέννων με την τάση…

16 Δεκεμβρίου 2023

“Το ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΟ της Ε1’ ξαναχτυπά!” (Νέο video 1ου Δημ. Σχολείου Αγριάς)

Η διαφορετική προσέγγιση στην διδασκαλία είναι το μέλημα όλων των εκπαιδευτικών ...αν μπορείς αυτό να…

16 Δεκεμβρίου 2023

Μουσικό αφιέρωμα του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας στον Μάνο Χατζιδάκη για τα 30 χρόνια από τον θάνατό του

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μαγνησίας, αφιερώνει τη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωσή του: «με την Ελλάδα Καραβοκύρη…»…

16 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη βραδιά στα Καλά Νερά

  Ο Σύλλογος κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού Νοτίου Πηλίου διοργανώνει χoροεσπερίδα ανήμερα των Χριστουγέννων, Δευτέρα…

16 Δεκεμβρίου 2023