Τοπικά

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ

Για πρώτη χρονιά φέτος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει στη συνεργασία που καθιέρωσαν με την Ακαδημία Γκονκούρ, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Θεσσαλονίκης και Αθήνας, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 (1ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας), αποσκοπώντας στην προώθηση της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού μέσω της γαλλόφωνης λογοτεχνίας. Το βραβείο Γκονκούρ (prix Goncourt) είναι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της γαλλικής λογοτεχνίας και απονέμεται αποκλειστικά σε έργο του τρέχοντος έτους. Για το διάσημο αυτό λογοτεχνικό βραβείο που απονέμεται στη Γαλλία από την Ακαδημία Γκονκούρ, πραγματοποιείται, σε περισσότερες από είκοσι χώρες, ο παράλληλος διαγωνισμός «Choix Goncourt» (https://www.academiegoncourt.com/choix-goncourt-a-l-etranger) και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των κατά τόπον Ινστιτούτων με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα επιδιώκοντας τη συμμετοχή και προετοιμασία φοιτητών-φοιτητριών στην αναγνωστική απόλαυση σύγχρονων λογοτεχνικών έργων.

Στη φετινή διοργάνωση του «2ου Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας» συμμετέχουν δέκα κριτικές επιτροπές που απαρτίζονται από περισσότερους από 100 φοιτητές 10 πανεπιστημίων. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των τεσσάρων μυθιστορημάτων, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τους τέσσερις συγγραφείς προτού αποφασίσουν και επισφραγίσουν με την ψήφο τους τον δικό τους νικητή του βραβείου Γκονκούρ. Στην τελική τετράδα προκρίθηκαν από την Ακαδημία Γκονκούρ τον Νοέμβριο του 2020:
-Η Djaili Amadou Amal για το μυθιστόρημά της Les Impatientes, εκδ. Emmanuelle Collas.
-Ο Hervé Le Tellier για το μυθιστόρημά του L’Anomalie, εκδ. Gallimard ( Η Ανωμαλία, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Opera).
-Ο Camille de Toledo για το μυθιστόρημά του Thésée, sa vie nouvelle, eκδ. Verdier,
ο Maël Renouard για το μυθιστόρημά του L’Historiographe du royaume, εκδόσεις Grasset.

Οι δέκα κριτικές επιτροπές βασίστηκαν στην τελική επιλογή των τεσσάρων έργων της Ακαδημίας Γκονκούρ, τα μελέτησαν υπό την καθοδήγηση των καθηγητών που είχαν αναλάβει να συντονίσουν τη δράση σε κάθε πανεπιστήμιο και απένειμαν διαδικτυακά, παρουσία του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Πιερ Ασουλίν, το 2ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας. Μάλιστα, ο Πιερ Ασουλίν, στον οποίο ουσιαστικά οφείλεται και η θεσμοθέτηση του βραβείου Γκονκούρ της Ελλάδας, εντυπωσιάστηκε με το επίπεδο γαλλικών και την κριτική ανάλυση των Ελλήνων φοιτητών. Την εκδήλωση απονομής του δεύτερου βραβείου Γκονκούρ της Ελλάδας, παρουσία της γενικής πρόξενου και διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Σαντρίν Μουσέ, συντόνισε η Κατερίνα Σπυροπούλου, υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που συμμετείχαν στη φετινή δράση είναι τα εξής: ΕΚΠΑ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας), ΑΠΘ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας), ΠΑΜΑΚ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήματα: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης, Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τεχνολόγων Γεωπόνων, Φυσικοθεραπείας, Ιατρικής), Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Νομική Σχολή), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΜΠΣ «Δημιουργική Γραφή» και ΜΠΣ «Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας»), Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών), Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων), Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Γυμνάσιο-Λύκειο).

Στην ομάδα του ΠΘ συμμετείχαν, κατά τη φετινή διοργάνωση (ακαδημαϊκό έτος 2020-2021), δώδεκα φοιτητές από οκτώ διαφορετικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
ΠΤΔΕ: Καζαντζή Δ., Καραμαγκιόλα Μ., Κόλλια Π.Α., Λογγινίδου Α., Χριστοδούλου Μ., ΠΤΠΕ: Σωτηροπούλου Γ.Ε., ΓΔΣ: Αρβανιτίδου Μ., ΤΑΜ: Γκόγκα Ε.Ε., ΗΜΗΥ: Μπαλαμώτης Ε., Ιατρικής: Παπαγεωργίου Ν., Φυσικοθεραπείας: Κούκιου Α., Τεχνολόγων Γεωπόνων: Αλεξανδρίδη Α.

Τον συντονισμό της ομάδας ανέλαβε η κ. Α. Ροντογιάννη (ΠΔ407/80, ΠΤΔΕ) σε συνεργασία με την κ. Κ. Αποστολοπούλου. Η ομάδα επέλεξε να εκπροσωπηθεί κατά τη διαδικασία της τελικής ψηφοφορίας από τον φοιτητή κ. Ν. Παπαγεωργίου, ο οποίος και ανακοίνωσε την ψήφο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το μυθιστόρημα του Hervé Le Tellier, L’Anomalie. Το συγκεκριμένο έργο, όπως και το Thésée, sa vie nouvelle του Camille de Toledo, έλαβε συνολικά (από όλα τα Πανεπιστήμια) δύο ψήφους, έναντι επτά ψήφων που έλαβε το έργο Les Impatientes της Djaïli Amadou Amal, στην οποία και απονεμήθηκε τελικά το βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιερέας υποστήριξε ότι ο Χριστός ήταν «Παλαιστίνιος Εβραίος σε χώρα υπό κατοχή»

Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ένας ιερέας, ο οποίος προσπάθησε να συνδέσει την…

26 Δεκεμβρίου 2023

ριστούγεννα με τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών για το νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας -Σε Υπέρεια και Ευύδριο Δ. Κουρέτας

Με τους πολίτες των πλημμυρισμένων χωριών της Θεσσαλίας πέρασε τα Χριστούγεννα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης…

26 Δεκεμβρίου 2023

Συναγερμός για το ύφος της ανάληψης ευθύνης και το υλικό της βόμβας στα ΜΑΤ – Τι ανησυχεί την ΕΛΑΣ

Για τον κίνδυνο εμφάνισης νέων αναρχικών και τρομοκρατικών οργανώσεων με αφορμή την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού…

26 Δεκεμβρίου 2023

Η ΔΟΕ εξετάζει την περίπτωση κατάργησης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Ο πολυβραβευμένος ρεπόρτερ, ειδικός σε θέματα ΔΟΕ και Ολυμπιακών Αγώνων, Στιβ Γουίλσον, στο επίσημο online…

26 Δεκεμβρίου 2023

Η πυκνή ομίχλη έχει «παραλύσει» τις πτήσεις και τα δρομολόγια τρένων στο Νέο Δελχί

Έντονα προβλήματα δημιουργεί το στρώμα πυκνής ομίχλης που έχει καλύψει το Νέο Δελχί, περιορίζοντας την…

26 Δεκεμβρίου 2023

Θετική η κλινική εικόνα του 14χρονου που κατέρρευσε ενώ έλεγε τα κάλαντα

Θετικά είναι τα νέα από το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» για τον μικρό ασθενή…

26 Δεκεμβρίου 2023