Τοπικά

Στους δρόμους παραγωγοί και μικροπωλητές λαϊκών αγορών

Πανθεσσαλική απεργία και μηχανοκίνητη πορεία με τη συμμετοχή δεκάδων αγροτικών Ι.Χ. και τρακτέρ πραγματοποίησαν χθες το πρωί στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου παραγωγοί και μικροπωλητές των λαϊκών αγορών που διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και το φορολογικό που τους εξισώνει με επαγγελματίες, οι οποίοι λαμβάνουν πολύ πιο υψηλές αποδοχές.
Οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές συγκεντρώθηκαν στη Νεάπολη και στη συνέχεια κομβόι κατευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους.
Σε δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ εξέφρασαν τη μεγάλη αγωνία για την οικονομική επιβίωσή τους λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάνουμε ένα επάγγελμα του δρόμου, από το πρωί μέχρι το βράδυ, και το κράτος μας εξισώνει φορολογικά με τους γιατρούς και τους δικηγόρους».
Η πρόεδρος της ομοσπονδίας μικροπωλητών βιομηχανικών ειδών κ. Στεφανία Τζουάνου αναφέρθηκε στο θέμα της τοποθέτησης pos λέγοντας πως «φτάσαμε εμείς οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές να έχουμε γίνει πειραματόζωα με τα pos. Πάμε σε μια τράπεζα για να διευκρινίσουμε και βλέπουμε ότι οι προμήθειες φτάνουν…στον θεό. Εκμετάλλευση στην πλάτη μας; Τι βγάζουμε εμείς στις λαϊκές αγορές για να τα δίνουμε όλα στις τράπεζες; Μας λένε ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουμε βγάλει το δελτίο παραγγελίας για να μην δεχτούμε πρόστιμο από την 1η Μαρτίου. Και όλα αυτά θα γίνουν. Αλλά από την 1η Μαρτίου θα πρέπει να γίνει διασύνδεση του pos με την ταμειακή μηχανή και το κράτος μας απαντά πως δεν το σηκώνει να την κάνει. Μας ωθούν σε ένα κυκεώνα που δεν ξέρουμε. Και το 80% των παραγωγών και μικροπωλητών είναι αγράμματοι άνθρωποι. Βιοποριστικό επάγγελμα στον δρόμο κάνουμε. Βρισκόμαστε σε επαγγελματικό αφανισμό από τη μείωση της κατανάλωσης και έχουμε και τα άλλα ζητήματα να αντιμετωπίσουμε».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Θεσσαλίας κ. Απόστολος Τσακανίκας σημείωσε πως «το κόστος παραγωγής είναι υψηλό από το πετρέλαιο, το ρεύμα και τα αγροεφόδια. Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών είναι αγρότες. Γι’ αυτό και πρέπει ό,τι λάβουν οι άλλοι αγρότες, να το πάρουν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών. Τα φορτηγάκια που πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές τα προϊόντα, καίνε πετρέλαιο, είναι δηλωμένα με άδειες και πρέπει να έχουν και αυτά μια οικονομική βοήθεια. Επίσης θέλουν ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής με το οποίο μας κάνουν χειρότερους από λογιστές. Πότε θα βρούμε το χρόνο για να καλλιεργήσουμε, αν ασχολούμαστε συνεχώς με τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής; Επίσης εμείς με τα λαχανικά τα χέρια μας είναι διαρκώς βρεγμένα. Πώς εμείς να χειριστούμε τις συσκευές pos που είναι αφής με τα βρεγμένα χέρια; Λέει η κυβέρνηση ότι ξύνει τον πάτο του βαρελιού. Δηλαδή εμείς τι είμαστε τα κατακάθια; Αν σταματήσουν οι αγρότες να δουλεύουν, ο κόσμος θα πεινάσει. Χωρίς κόστος για τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τον ΦΠΑ στις πωλήσεις. Αν ο ΦΠΑ κατέβει από το 13% στο 6%, οι μειώσεις των τιμών θα φανούν στα οπωροκηπευτικά».

«Μας εξισώνουν
φορολογικά
με τους γιατρούς»

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος των μικροπωλητών οπωροκηπευτικών λαϊκών αγορών Μαγνησίας κ. Παύλος Δεληγιάννης ανέφερε πως «στον κλάδο μας υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα με το τεκμαρτό στη φορολόγηση. Η κυβέρνηση μας θεωρεί ίδιους με τους γιατρούς, τους δικηγόρους, με όλους αυτούς που βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα. Από τη μια μας κόβει το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ που πληρώναμε τον χρόνο και μας φορολογεί με το τεκμαρτό που είναι στα 11.000 ευρώ και θα φτάσουμε να πληρώνουμε 3000 και 4000 ευρώ. Με ποιον πάνε να τα βάλουν; Με ένα μεροκαματιάρη που είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ στον πεζοδρόμιο;».

Share
Ετικέτες: λαϊκών αγορών

Πρόσφατα άρθρα

Μελέτες για παρεμβάσεις σε σχολεία του Δήμου Βόλου

  Η Δημοτική Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει και τη μελέτη για τη διαμόρφωση αύλειου χώρου…

21 Φεβρουαρίου 2024

Παραμονή στο Ίδρυμα Αγωγής για τον ανήλικο που διέρρηξε καταστήματα

Εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα και παραμονή στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου επέβαλε χθες το…

21 Φεβρουαρίου 2024

47χρονος Βολιώτης βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του

  Σοκ προκαλεί ο θάνατος 47χρονου Βολιώτη, κάτοικος Νεάπολης, ο οποίος απεβίωσε χθες το απόγευμα…

21 Φεβρουαρίου 2024

Στη φυλακή 55χρονος που κρατούσε μαχαίρι

  Συνολική ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών για οπλοφορία, εξύβριση και απειλή επέβαλε χθες το Μονομελές…

21 Φεβρουαρίου 2024

Βόλος:Στον Εισαγγελέα οι ανήλικοι για ξυλοδαρμό μαθητών

  Ρεπορτάζ ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΙΣΜΕΝΟΣ Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών οι δύο ανήλικοι…

21 Φεβρουαρίου 2024

Χαμόγελο του Παιδιού: Συναγερμός για την εξαφάνιση 14χρονης από δομή φιλοξενίας

Στις 20/02/24 μεσημβρινές ώρες, εξαφανίστηκε από την περιοχή του Μοσχάτου, η Κλεοπάτρα Μ., 14 ετών,…

20 Φεβρουαρίου 2024