Τοπικά

Στους 2.350 οι μεταπτυχιακοί στο Πανεπιστήμιο- Οι 1.500 στον Βόλο-Κάτω από 2.500 € τα περισσότερα μεταπτυχιακά

Στους 2.350 ανέρχονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι οποίοι παρακολουθούν τα περίπου 50 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα Τμήματα. Και παρά την οικονομική κρίση, αλλά και την ανεργία, το ενδιαφέρον των φοιτητών για να σπουδάσουν στα μεταπτυχιακά προγράμματα παραμένει «ζεστό».

Το θέμα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα απασχόλησε τη Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και έδωσε το «παρών» και η Πρυτανική Αρχή του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής πρύτανη κ. Θανάσης Σφουγγάρης, θέση των πρυτάνεων είναι να υπάρχουν δύο κατηγορίες μεταπτυχιακών, όπου στη μία θα βρίσκονται τα μεταπτυχιακά με τα πιο χαμηλά δίδακτρα και στην άλλη κατηγορία θα εντάσσονται πιο ειδικά μεταπτυχιακά με πιο αυξημένο κόστος, το οποίο, όμως, δικαιολογείται και από τα πολλά αναλώσιμα υλικά που απαιτούνται για την εκπόνησή τους.
Παράλληλα τόνισε πως συγκροτήθηκε μια επιτροπή από πρυτάνεις που θα συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το θέμα των διδάκτρων και τις λεπτομέρειές του, ενώ πρόσθεσε πως έχουν γίνει βήματα προσέγγισης με την κυβέρνηση από την αρχική κατάθεση του νομοσχεδίου για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.
Αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τόνισε πως λειτουργούν περίπου 50 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών όπου τα πιο πολλά έχουν χαμηλά δίδακτρα, κάτω των 2.500 ευρώ, επίσης υπάρχει μια άλλη κατηγορία με μεταπτυχιακά που τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ και κάποια ελάχιστα μεταπτυχιακά που είναι πάνω από 5.000 ευρώ.
Επίσης υπάρχει κανονισμός του Πανεπιστημίου για χορήγηση υποτροφιών σε ένα περίπου 10% των μεταπτυχιακών φοιτητών, ενώ και το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε, κάνει λόγο για αύξηση των υποτροφιών.
«Βέβαια όλα τα μεταπτυχιακά δεν έχουν το ίδιο κόστος στη λειτουργία τους. Για παράδειγμα μια μεταπτυχιακή διατριβή στις εφαρμοσμένες επιστήμες, όπως Πολυτεχνικές, Ιατρικές, Γεωπονικές, μπορεί να κοστίζει πολλά χρήματα που τα πληρώνει το Τμήμα μέσω του προγράμματος. Επομένως τα χρήματα δεν πηγαίνουν για την πληρωμή των μονίμων διδασκόντων του Τμήματος, όπως κάποιοι μπορεί να νομίζουν, αλλά για τα αναλώσιμα υλικά, την υποστήριξη των μεταπτυχιακών διατριβών, τις υποτροφίες, τη μισθοδοσία της γραμματείας που έχει κάθε μεταπτυχιακό, αλλά και για την πληρωμή των διδασκόντων που έρχονται από άλλα ΑΕΙ. Με τα 50 μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν δημιουργηθεί και θέσεις εργασίας για διοικητικούς υπαλλήλους» σημείωσε ο κ. Σφουγγάρης.
Πάντως αξίζει να τονιστεί πως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν αυξηθεί σημαντικά και πλέον αριθμούν κοντά στους 2.350, αποτελώντας δηλαδή ένα μικρό Πανεπιστήμιο. Από αυτούς στον Βόλο δραστηριοποιούνται οι 1.500 περίπου.
Τα αποτελέσματα της Συνόδου Πρυτάνεων για τα μεταπτυχιακά θα γνωστοποιηθούν και στα μέλη της Συγκλήτου την Παρασκευή.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κατακτητές με σκλάβες ψυχές – Δούλοι της δουλείας των

  Της Βαρβάρας Τσακουρίδου «Κάναμε ιδανικό τον φόνο πολεμώντας για «αξίες» που μας πέρασαν στον…

26 Νοεμβρίου 2023

Δύσκολο έργο με Παναθηναϊκό έχει ο Βόλος 2004

Δύσκολη αποστολή έχει σήμερα ο Α.Σ. Βόλος 2004 για την 7η αγωνιστική της Α’ Εθνικής…

26 Νοεμβρίου 2023

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης στη «Θ» «Βελτιώσεις για τυχόν αστοχίες και όχι για να «ευνουχιστεί» ένα σχέδιο νόμου για κοινό καλό»

Χωρίς δομικές αλλαγές αναμένεται να κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, τουλάχιστον ως προς…

26 Νοεμβρίου 2023

Νταμπράουσκας: Να μη χρησιμοποιούμε συνέχεια την ίδια δικαιολογία

Ο προπονητής του ΟΦΗ, Βάλντας Νταμπράουσκας, τόνισε τα εξής για το παιχνίδι με τον Βόλο:…

26 Νοεμβρίου 2023

Άνχελ Λόπεθ: Περήφανος για τους παίκτες μου

Ο προπονητής του Βόλου, Άνχελ Λόπεθ, στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι με τον ΟΦΗ…

26 Νοεμβρίου 2023

Οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου στην 1η Συνάντηση του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αθήνα

  Στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων άρχισε χθες Σάββατο 25 και συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή…

26 Νοεμβρίου 2023