Τοπικά

Στον εισαγγελέα ο «φάκελος» της ΔΕΥΑΜΒ – Όλο το σκηνικό “πολέμου” στον Βιολογικό

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν για την Περιφέρεια Θεσσαλίας η επίθεση που δέχτηκαν οι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος, όταν έσπευσαν στον Βιολογικό του Βόλου, για να λάβουν δείγματα, από την ώρα που διαπιστώθηκε πως το λύμα εξάγεται στον Παγασητικό, όπως σχεδόν εισάγεται στις εγκαταστάσεις.
Η υπόθεση της παρεμπόδισης λήψης των δειγμάτων έφτασε στην εισαγγελία μέσω επίσημης αναφοράς-καταγγελίας των ίδιων των υπαλλήλων, μαζί με όλες τις μετρήσεις που έδειχναν τα κολοβακτηρίδια στα 60 εκατομμύρια.
Η αναφορά που κατέθεσαν οι υπάλληλοι στην Εισαγγελία και στην Αστυνομία στις 7 Οκτωβρίου είναι «αποκάλυψη» για τις επιθέσεις που δέχτηκαν από τον Απ. Γαλάτη και «φάλαγγα» υπαλλήλων της ΔΕΥΑΜΒ. Τους κατηγόρησαν μέχρι και για δολιοφθορά και δέχτηκαν να υποστούν μέχρι και σωματική έρευνα…
Το ιστορικό με τις μετρήσεις στην έξοδο του Βιολογικού και το Αγκίστρι είναι βαρύ για τη ΔΕΥΑΜΒ. Μέχρι και οι τελευταίες μετρήσεις απέδειξαν ότι στο Αγκίστρι, όπου γίνεται η διάθεση του απόλυτα επεξεργασμένου λύματος καταγράφηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου 20 εκατομμύρια ολικά κολοβακτηριοειδή, 8 εκατομμύρια κολοβακτηριοειδή και 150.000 εντερόκοκκοι.
Στα 100 μέτρα από το σημείο διάθεσης, δηλαδή από το Αγκίστρι, εντός του Παγασητικού, τα ολικά κολοβακτηριοειδή ήταν 3.900.000, τα κολοβακτηριοειδή είναι 1.500.000 και οι εντερόκοκκοι 39.000.
Η Νομοθεσία είναι σαφέστατη ως προς τους ελέγχους και στην Εισαγγελία κατατίθεται όλος ο Νόμος, που επιβάλλει έκτακτους και τακτικούς ελέγχους από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Ο Νόμος είναι σαφής και αναφέρει ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος (αρμόδια Περιβαλλοντική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας) μπορεί να διενεργεί έκτακτους ελέγχους, προκειμένου να διερευνηθούν το ταχύτερο δυνατόν σοβαρές περιβαλλοντικές καταγγελίες ή συμβάντα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

 

 

Γεγονότα που σοκάρουν διαδραματίστηκαν  στον Βιολογικό με την εκδίωξη των υπαλλήλων
Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στην Εισαγγελία, στις 28 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με το διαπιστευμένο Εργαστήριο Χημικών και Μικροβιολογικών Αναλύσεων κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας περί ύπαρξης δυσοσμίας στην περιοχή «Μπουρμπουλήθρα», υπάλληλος της Υπηρεσίας μαζί με υπάλληλο του Εργαστηρίου μετέβησαν στις εγκαταστάσεις των Ε.Ε.Λ. της ∆ΕΥΑΜΒ, στη θέση «Μπουρμπουλήθρα», για τη δειγματοληψία και εξέταση δειγμάτων επεξεργασμένου λύματος αστικού τύπου, από την έξοδο των εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο έκτακτου ελέγχου.
Κατά την άφιξη των υπαλλήλων στις ΕΕΛ αναζητήθηκε ο υπεύθυνος λειτουργίας κ. Ι. Φράγκος, χημικός μηχανικός. Στο κτίριο βρίσκονταν τρεις υπάλληλοι της ∆ΕΥΑΜΒ, τους οποίους ενημέρωσαν σχετικά με την ταυτότητά τους και τον σκοπό της επίσκεψής τους.
Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωσαν ότι ο υπεύθυνος χημικός μηχανικός απουσίαζε από την εγκατάσταση. Στο τηλέφωνο συνομίλησαν με την κ. Κωνσταντίνα Μπρούτσου, όπως συστήθηκε, υπεύθυνη χημικός του Εργαστηρίου των ΕΕΛ. Την ενημέρωσαν ότι θα διενεργήσουν δειγματοληψία σε δύο σημεία (έξοδος βιολογικού και αντλιοστάσιο επεξεργασμένων) της εξόδου των επεξεργασμένων λυμάτων, στο πλαίσιο έκτακτου ελέγχου.
Η κ. Μπρούτσου δήλωσε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος ότι δεν δικαιούται να διενεργήσει έκτακτο δειγματοληπτικό έλεγχο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ∆ΕΥΑΜΒ. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος εξήγησε ότι σαφώς, βάσει της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μπορεί να διενεργεί έκτακτους ελέγχους σε οποιαδήποτε εγκατάσταση.
Ακολούθησε διάλογος με τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να βοηθήσουν στη λήψη δειγμάτων.
Ο κ. Αθανάσιος Πλακαρός ανέλαβε να χρησιμοποιήσει τον δειγματολήπτη της ∆ΕΥΑΜΒ, προκειμένου να ληφθούν την ίδια στιγμή δείγματα, τόσο για λογαριασμό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, όσο και για λογαριασμό της ∆ΕΥΑΜΒ.
Καθ’ οδόν προς το αντλιοστάσιο των επεξεργασμένων, από τον πρώτο όροφο του κτιρίου Διοίκησης, έδωσαν τηλεφωνικώς εντολή να σημειώνεται πάνω στα μπουκάλια των δειγμάτων η ώρα λήψης και το σημείο δειγματοληψίας, τόσο στα μπουκάλια με τα δείγματα που θα λαμβάνονταν για λογαριασμό της ∆ΕΥΑΜΒ, όσο και σε αυτά που θα λαμβάνονταν για λογαριασμό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, πράγμα το οποίο γινόταν ήδη. Στο αντλιοστάσιο των επεξεργασμένων, ο ίδιος υπάλληλος της ∆ΕΥΑΜΒ έλαβε με τον ίδιο δειγματολήπτη, δείγματα και για τους δύο φορείς. Έπειτα από περίπου σαράντα πέντε λεπτά αφίχθη, στο σημείο του προαύλειου χώρου, ο πρόεδρος της ∆ΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης.
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της υπηρεσίας, που κατατέθηκε στην Εισαγγελία, ο Γαλάτης με υψωμένο τόνο φωνής διατεινόταν, ότι δεν είχε δικαίωμα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος να διενεργήσει έκτακτο έλεγχο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ιδίου και του υπεύθυνου λειτουργίας των ΕΕΛ.
Του δόθηκαν εξηγήσεις με βάση τη Νομοθεσία και τελικά οι τόνοι έπεσαν και ο πρόεδρος της ∆ΕΥΑΜΒ εισήλθε στο εσωτερικό του κτιρίου Διοίκησης με ηρεμία και θεωρήθηκε από την υπάλληλο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ότι βρέθηκε κοινός τόπος συνεννόησης. Μετά την παρέλευση πενταλέπτου, οπότε και συμπληρώθηκε μία ώρα από της λήψεως της πρώτης σειράς των δειγμάτων, οι υπάλληλοι εισήλθαν στο εσωτερικό του κτιρίου Διοίκησης, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της δειγματοληψίας. Τότε είδαν συγκεντρωμένους στο διάδρομο του κτηρίου Διοίκησης τον πρόεδρο της ∆ΕΥΑΜΒ Γαλάτη, να μιλάει σε έντονο ύφος σε μια ομάδα επτά – οκτώ ατόμων περίπου, μεταξύ των οποίων ήταν ο κ. Ι. Φράγκος, χημικός μηχανικός, υπεύθυνος λειτουργίας των ΕΕΛ και ο κ. Κ. Κουτσογιώργος. Το σκηνικό της αμφισβήτησης της Νομοθεσίας για τη δυνατότητα λήψης δειγμάτων επαναλήφθηκε.

 

 

Ο Απ. Γαλάτης τους ζητούσε να πετάξουν τα δείγματα και τους απαγόρευε την έξοδο από τις εγκαταστάσεις
Το έγγραφο με τη μαρτυρία των υπαλλήλων είναι αποκαλυπτικό:
«Ταυτόχρονα, ενώ προσπαθούσαμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα ο κ. Φράγκος, χημικός μηχανικός, έθεσε τα ερωτήματα για ποιο λόγο και με ποιο δικαίωμα διενεργήθηκε δειγματοληψία στις ΕΕΛ τις πρώτες πρωινές ώρες από την 30ή προς την 31η-08-2016, από το διαπιστευμένο Εργαστήριο και από ποια σημεία ελήφθησαν τα πρώτα δείγματα, ενώ ο κ. Κουτσογιώργος διατεινόταν ότι προ δεκαετίας δεν διενεργούνταν έκτακτοι έλεγχοι από την Υπηρεσία μας στις ΕΕΛ και ρωτούσε περί της σκοπιμότητας των παρόντων ελέγχων. Στην προαναφερόμενη ομάδα ερωτημάτων, εν μέσω υψηλών τόνων, η Υπηρεσία μας απάντησε εκ νέου ότι δεν κατανοεί γιατί ο πρόεδρος κ. Γαλάτης επανέρχεται με τους ίδιους ισχυρισμούς, ενώ είχαμε πιστέψει ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης.
Βγαίνοντας από το κτίριο Διοίκησης στον προαύλειο χώρο και θεωρώντας ότι πρόκειται να συνεχιστεί η διαδικασία των δειγματοληψιών, με όλους τους εκπροσώπους της ∆ΕΥΑΜΒ, πλέον, ο πρόεδρος κ. Γαλάτης μας ανακοίνωσε ότι προκειμένου να αφήσει την Υπηρεσία μας και το διαπιστευμένο Εργαστήριο να προχωρήσουν στη διαδικασία των δειγματοληψιών, πρέπει να πετάξει το Εργαστήριο τα ήδη ληφθέντα δείγματα, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι η Υπηρεσία μας δεν έχει κανένα δικαίωμα να διενεργήσει έκτακτο έλεγχο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ιδίου και του υπεύθυνου λειτουργίας των ΕΕΛ. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι η πρώτη σειρά δειγματοληψιών δεν πραγματοποιήθηκε από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο της ∆ΕΥΑΜΒ. Η Υπηρεσία μας αρνήθηκε να πετάξει τα ήδη ληφθέντα δείγματα, δεδομένου ότι είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα, βάσει της σχετικής νομοθεσίας. Κατόπιν της επιμονής του προέδρου Γαλάτη να πεταχθούν τα ήδη ληφθέντα δείγματα, η Υπηρεσία μας ζήτησε από το Εργαστήριο να αποχωρήσουν από τον χώρο των ΕΕΛ, θεωρώντας ότι παρακωλύεται το έργο της. Η Υπηρεσία μας με τον εκπρόσωπο του διαπιστευμένου Εργαστηρίου, ο οποίος κρατούσε το ψυγείο, στο οποίο φυλάσσονταν τα δύο, ήδη, ληφθέντα δείγματα, εξήλθε της περίφραξης των ΕΕΛ ακολουθούμενη από τον πρόεδρο κ. Γαλάτη, ο οποίος συνοδευόταν από επτά – οκτώ άτομα. Ο πρόεδρος επέμεινε στον ισχυρισμό του, να πεταχθούν τα ήδη ληφθέντα δείγματα, απαγορεύοντας την απομάκρυνσή μας από τις ΕΕΛ, εάν αυτό δεν υλοποιηθεί πάραυτα. Στη συνεχόμενη άρνησή μας, μας ανακοίνωσε ότι θα καλέσει την Αστυνομία, γεγονός το οποίο μας βρήκε απολύτως σύμφωνους. Ενώ ο εκπρόσωπος του Εργαστηρίου επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου, αφήνοντας από το χέρι του το ψυγείο, η υπάλληλος επικοινωνούσε τηλεφωνικά, ενημερώνοντας την Υπηρεσία της για τα τεκταινόμενα. Μόλις ολοκληρώθηκε η συνδιάλεξή της με την Υπηρεσία, δύο εκ των ατόμων που συνόδευαν τον πρόεδρο άρχισαν να διατείνονται ότι η υπάλληλος και ο εκπρόσωπος του Εργαστηρίου είναι πιθανόν «να αφαίρεσαν κάτι», το οποίο δεν προσδιορίστηκε, από τις ΕΕΛ.
Προσφερθήκαμε αμέσως να μας ελέγξουν υψώνοντας τα χέρια μας. Κατόπιν της συγκεκριμένης αντίδρασής μας, που καθιστούσε ανεδαφικό τον προαναφερόμενο ισχυρισμό τους, εξέφρασαν την άποψη ότι θα «μπορούσε κάποιος να ρίξει κάτι» στα επεξεργασμένα λύματα, προκειμένου τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά να βρεθούν εκτός των ορίων. Κατά την ώρα που διαδραματιζόταν τα παραπάνω αναφερόμενα, κάποιος ή κάποιοι εξ αυτών που συνόδευαν τον πρόεδρο Γαλάτη, οι οποίοι δεν έγιναν αντιληπτοί ούτε από την Υπηρεσία μας, ούτε από τον εκπρόσωπο του Εργαστηρίου, άνοιξαν το ψυγείο του Εργαστηρίου και άδειασαν το περιεχόμενο των μπουκαλιών των δύο ληφθέντων δειγμάτων. Τότε ο κ. Γαλάτης χαμογελώντας, ομιλώντας με ηρεμία και οδεύοντας προς το κτίριο Διοίκησης των ΕΕΛ, μας γνωστοποίησε ότι κατόπιν της απόρριψης των δύο ληφθέντων δειγμάτων, μπορούμε να εισέλθουμε, εκ νέου, στον χώρο των ΕΕΛ και να λάβουμε όσα δείγματα θέλουμε. ∆εδομένου ότι η Υπηρεσία μας θεώρησε ότι με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και δράση των εκπροσώπων της ∆ΕΥΑΜΒ εμπαίζεται και παρακωλύεται το έργο της, αποχώρησε από τον χώρο των ΕΕΛ μαζί με τον εκπρόσωπο του Εργαστηρίου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το