Οικονομία

Στον “αέρα” ξανά η φορολόγηση για τις ενοικιάσεις μέσω Airbnb

Μην υπάρξει μια  έστω και μικρή πηγή εισοδήματος που παρουσιάζει αύξηση, να έρθει αμέσως η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης για να την καταστρέψει. Μπήκαμε στο 2018 και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρήκαν ένα «καταφύγιο» στην Airbnb και στις υπόλοιπες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για να εκμεταλλευτούν τα κενά διαμερίσματά τους ζουν ακόμη στην… αβεβαιότητα.

Υποτίθεται ότι θα πρέπει να εκδοθεί μια ακόμη υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες και τους τελικούς περιορισμούς. Υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι ιδιοκτήτες θα δηλώνουν τα στοιχεία τους και τα ποσά που θα εισπράττουν. Υποτίθεται επίσης ότι θα πρέπει να δηλωθούν αναδρομικά και τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τις πλατφόρμες μέσα στο 2017. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει.

Η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος Μαρτίου. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμη ιδέα με ποιο τρόπο θα αναγραφούν στη φετινή φορολογική δήλωση τα περυσινά εισοδήματα (αν δηλαδή οι πλατφόρμες θα στείλουν τα στοιχεία ή αν θα πρέπει να δηλωθούν τα εισοδήματα με ίδια πρωτοβουλία) ούτε αν θα υπάρξουν νέες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Εϊναι μια από τις εκκρεμότητες που θα εμποδίσουν και φέτος την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.  Μέχρι να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα Airbnb, να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με τα εισοδήματα του 2017 και να συγκεντρωθούν τα στοιχεία, θα φτάσουμε στην άνοιξη. Τα «μέτωπα» για τα οποία πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις είναι ουκ ολίγα:

1. Πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί ο περιορισμός των ημερών ενοικίασης. Ο νόμος θέτει το όριο στις 90 ημέρες εκτός από ορισμένα νησιά στα οποία το όριο είναι 60 ημέρες. Υπάρχει βέβαια και η ρήτρα που ορίζει ότι αν το εισόδημα είναι μέχρι 12.000 ευρώ, τότε οι ημέρες μπορεί να είναι και περισσότερες. Προς το παρόν, το πώς αυτό θα λειτουργήσει στην πράξη δεν έχει εξειδικευτεί.

2. Τα εισοδήματα από Airbnb θα φορολογούνται στο εξής με βάση την κλίμακα των εισοδημάτων από ενοίκια η οποία προβλέπει συντελεστές από 15% έως και 45%. Πρέπει να βρεθεί με ποιο τρόπο θα συγκεντρωθούν οι πληροφορίες για τα εισοδήματα του 2017.

3. Το όριο των 12.000 ευρώ θα ισχύσει ως ανώτατο πλαφόν είσπραξης εισοδημάτων ανά ΑΦΜ από την πλατφόρμα της Airbnb; O νόμος δεν ορίζει ρητά κάτι τέτοιο αλλά πολλά μπορούν να αλλάξουν με την υπό έκδοση υπουργική απόφαση.

4. Ο νόμος προβλέπει ότι σε κάθε ΑΦΜ μπορούν να εμφανίζονται μέχρι δύο μισθώσεις μέσω της πλατφόρμας. Αυτό όμως μπορεί εύκολα να καταστρατηγηθεί. Για παράδειγμα, το 3ο και το 4ο διαμέρισμα να το πάρει ο γονιός ή η σύζυγος. Έτσι, πρέπει να ξεκαθαρίσει και αυτό το θέμα.

Πηγή: The TOC

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μεσολόγγι: «Ο Μπάμπης έψαχνε για θησαυρούς, ήθελε να αγοράσει και μηχάνημα» – Η απολογία του κρεοπώλη

Τους νέους ισχυρισμούς του 50χρονου κρεοπώλη εξετάζουν οι Αρχές μετά την απολογία του στην ανακρίτρια…

23 Ιανουαρίου 2024

Ισραήλ: Πρώην όμηροι κατέθεσαν για τη «σεξουαλική κακοποίηση» που υπέστησαν στα χέρια της Χαμάς

Δύο γυναίκες που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς και κρατήθηκαν σε ομηρεία στη Λωρίδα της…

23 Ιανουαρίου 2024

“Ερυθρόλευκος” και τυπικά ο Βλάχος

Από την περασμένη εβδομάδα οι Ηλίας Βλάχος και Κώστας Οικονόμου ανήκουν στο δυναμικό του Ολυμπιακού.…

23 Ιανουαρίου 2024

Ξαναχτυπά ο Πολάκης: Τα βάζει με δημοσιογράφους, σκιτσογράφους και τον Άδωνι Γεωργιάδη

Παρά το άδειασμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης δεν ρίχνει τους τόνους στη νέα…

23 Ιανουαρίου 2024

Μεσολόγγι: Δεν «σπάει» ο κρεοπώλης στις ερωτήσεις του εισαγγελέα – «Σε βλέπουμε» – «Δεν γνωρίζω τίποτα»

Με τίποτα δεν λέει να σπάσει την σιωπή του ο 50χρονος κρεοπώλης, ο οποίος κατηγορείται…

23 Ιανουαρίου 2024

Επιστολή Ελλάδας στον ΟΗΕ: Η Λιβύη επιχειρεί να επαναφέρει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με επιστολή της που επιδόθηκε στον ΟΗΕ στις 17 Ιανουαρίου, η Ελλάδα χαρακτηρίζει αντίθετη προς…

23 Ιανουαρίου 2024