Τοπικά

Στο ναδίρ η φετινή ελαιοπαραγωγή στον Πτελεό

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, θα κυμανθεί η φετινή παραγωγή λαδιού στην ευρύτερη περιοχή του Πτελεού και της νοτιοδυτικής Μαγνησίας, καθώς εκτιμάται ότι είναι μειωμένη σε ποσοστό που αγγίζει το 60% έως 70% λόγω της ξηρασίας, αλλά και του δάκου που «χτύπησε» τον καρπό.
Βρώσιμες ελιές δεν θα συγκομιστούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, καθώς μεγάλο ποσοστό έχει πέσει από τα δέντρα, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τίναγμα των καρπών, προκειμένου να προχωρήσουν στην προσκόμιση λαδιού στους κατά τόπους Συνεταιρισμούς και τα ελαιοτριβεία της περιοχής. Η τιμή αγοράς του λαδιού έως 0,3 βαθμούς θα αγγίξει τα τρία ευρώ το κιλό, ενώ το βιομηχανικό των 4 έως 5 βαθμών θα πωληθεί έως 2,30 ευρώ το κιλό.
Να αναφερθεί ότι στην περιοχή του Πτελεού, του Αχιλλείου και των Αγίων Θεοδώρων υπάρχουν 800.000 ελαιόδεντρα. «Στην ουσία μιλάμε για μονοκαλλιέργεια και οι κάτοικοι της περιοχής περίμεναν τη φετινή σοδειά για να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά τελικά αυτό δεν θα συμβεί, λόγω χαμηλής παραγωγής ελαιολάδου. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος, καθώς τα έξοδα τρέχουν για λιπάσματα, κλαδέματα και άλλες εργασίες στα κτήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Πτελεού κ. Γ. Κεχαγιάς.
Αυτή την περίοδο οι παραγωγοί βρίσκονται σε φουλ ρυθμούς για την ολοκλήρωση της συγκομιδής των ελαιών, με τις ποσότητες να οδηγούνται στα ελαιοτριβεία για εξαγωγή λαδιού.
Η ποιότητα του λαδιού, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι άριστη, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε στους καρπούς η ανομβρία και η προσβολή από τον δάκο.
Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά «η φετινή παραγωγή λαδιού θα είναι μειωμένη, σε ποσοστό που θα αγγίξει ή θα ξεπεράσει το 60% συγκριτικά με το 2014. Εκτιμάται ότι δεν θα παραχθούν περισσότεροι από 30 έως 40 τόνοι λάδι, όταν σε μια πολύ καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά, φτάνουμε ακόμη και τους 700- 800 τόνους στην περιοχή». Να αναφερθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Μαγνησίας καλλιεργούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό ελιές Αμφίσσης, Πηλίου και σε μικρότερο Καλαμών.
Σχετικά με τις τιμές του ελαιολάδου ήδη τα μηνύματα είναι θετικά για τους παραγωγούς, με τον κ. Κεχαγιά να αναφέρει ότι «η προοπτική είναι αρκετά καλή, για να επιτευχθούν υψηλές τιμές».
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το λάδι 4 έως 5 βαθμών (βιομηχανικό) θα πουληθεί έως και 2,30 ευρώ το κιλό, ενώ από 0,1 έως 0,5 βαθμούς η τιμή πώλησης για τον παραγωγό αναμένεται να αγγίξει τα 3 ευρώ και στην εκκαθάριση από τους εμπόρους και τον τοπικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό να φτάσει τα 3,20 έως 3,30 ευρώ το κιλό.

Σχέδιο ανάπτυξης του Συνεταιρισμού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελαιουργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Πτελεού προγραμματίζει την υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων παραγωγής λαδιού.
Αναφερόμενος στην προοπτική αυτή ο κ. Κεχαγιάς επισήμανε πως «το σχέδιο θα προχωρήσει σύντομα, καθώς στόχος μας είναι να διευκολύνουμε περαιτέρω τους παραγωγούς – μέλη μας. Σε γενικές γραμμές ο Συνεταιρισμός πάει καλά και ευελπιστούμε στο μέλλον να τον πάμε ένα βήμα μπροστά, με αναβάθμιση των υπηρεσιών σε συνεταιριστές και παραγωγούς. Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας, για να συνεχίσουμε να παράγουμε το εξαιρετικό λάδι, για το οποίο φημίζεται η περιοχή μας».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Όχι, το μπάνιο δεν είναι η πιο βρώμικη γωνιά του σπιτιού σας: Αυτά τα αντικείμενα έχουν τα περισσότερα μικρόβια

Εσφαλμένα τείνουμε να θεωρούμε ότι η τουαλέτα είναι η πιο βρώμικη γωνιά του σπιτιού μας,…

3 Δεκεμβρίου 2023

Νεκρή μετά από 4 ημέρες ερευνών εντοπίστηκε Αμερικανίδα τουρίστρια στο Πάρκο των Παγετώνων

Αμερικανίδα τουρίστρια που αγνοείτο μέσα στο Εθνικό Πάρκο των Παγετώνων, στη νότια Αργεντινή, βρέθηκε νεκρή…

3 Δεκεμβρίου 2023

Δεν «ζεστάθηκε» ακόμα η αγορά καυσόξυλων

Υποτονική ακόμα η κίνηση στα καυσόξυλα και το πέλλετ με τον καιρό να είναι σύμμαχος…

3 Δεκεμβρίου 2023

«Nάρκη» στη γεωργία η έλλειψη εργατών γης – Τους ψάχνουν με το «κιάλι» στη Μαγνησία

Τεράστιο είναι και τη φετινή χρονιά το πρόβλημα με την έλλειψη αλλοδαπών εργατών γης στη…

3 Δεκεμβρίου 2023

Φιλανθρωπικό παζαράκι Χριστουγέννων στα Καλά Νερά

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Νοτίου Πηλίου διοργανώνει το Γ’ Φιλανθρωπικό Παζαράκι Χριστουγέννων στο…

3 Δεκεμβρίου 2023

Καλάθι των Χριστουγέννων: Πότε ξεκινά στα σούπερ μάρκετ και με ποια προϊόντα

Στα μέσα Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του «καλαθιού των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ, το…

3 Δεκεμβρίου 2023