Τοπικά

«Nάρκη» στη γεωργία η έλλειψη εργατών γης – Τους ψάχνουν με το «κιάλι» στη Μαγνησία

Τεράστιο είναι και τη φετινή χρονιά το πρόβλημα με την έλλειψη αλλοδαπών εργατών γης στη Μαγνησία, σε μια περίοδο που η ελαιοπαραγωγή βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της συγκομιδής, της μικρής, ωστόσο, παραγωγής, ενώ αρχίζει η σπορά στον κάμπο του Αλμυρού και του Βελεστίνου. Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, οι αλλοδαποί εργάτες ζητούν υπέρογκα μεροκάματα και προτιμούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα προκειμένου να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ψάχνοντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες διαβίωσης.

Στην περιοχή του Πηλίου και της νοτιοδυτικής Μαγνησίας η διαδικασία της συγκομιδής των ελαιών ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ήταν σχετικά μικρή συγκριτικά με άλλες χρονιές, η έλλειψη αλλοδαπών εργατών γης ήταν εμφανής, αφού οι ελαιοπαραγωγοί αδυνατούσαν να βρουν εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές.
«Στην περιοχή του Πηλίου η έλλειψη εργατών γης είναι μεγάλη και ευτυχώς από μια μεριά, που δεν είχαμε μεγάλη ελαιοπαραγωγή, καθώς θα έμενε στα δέντρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου- Βορείων Σποράδων Τάσος Ψοφογιώργος.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «από εδώ και πέρα το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο, καθώς θα πρέπει να αρχίσει μια σειρά από αγροτικές εργασίες για την περιποίηση των καλλιεργειών και των δέντρων, όπως είναι τα κλαδέματα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εργάτες γης, οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα για να τις ολοκληρώσουν έγκαιρα, με αποτέλεσμα αυτό να έχει επιπτώσεις στην ερχόμενη παραγωγή. Πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα με την έλλειψη αλλοδαπών εργατών γης, καθώς μεγάλος αριθμός παραγωγών δεν θα μπορεί να καλλιεργήσει».

Ο κ. Ψοφογιώργος αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα με την κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία στο Πήλιο από τις πρόσφατες πλημμύρες, επισημαίνοντας πως «πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές, καθώς δεν θα υπάρχει πρόσβαση για τους αγρότες στα κτήματά τους».
Να αναφερθεί ότι μόνο για την πλήρη ελαιοσυγκομιδή σε πανελλαδικό επίπεδο οι ανάγκες προϋποθέτουν την απασχόληση σχεδόν 10.000 εργατών, ωστόσο, φέτος καταγράφηκε κατακόρυφη μείωση στην εύρεση εργατικών χεριών, αφού δεν ξεπέρασαν τους 5.000.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλήθος Αλβανών εργατών που ζουν επί πολλά χρόνια στη χώρα και είναι απαραίτητοι για τη συγκομιδή της ελιάς, εγκαταλείπουν την Ελλάδα και επιλέγουν να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Στον κάμπο του Αλμυρού
Τεράστιο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη αλλοδαπών εργατών γης και στον κάμπο του Αλμυρού. Αυτή την περίοδο, ειδικά, που έχει αρχίσει η σπορά, οι καλλιεργητές δεν μπορούν να βρουν εργατικά χέρια, με αποτέλεσμα οι εργασίες να καθυστερούν χρονικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Ψάχνουμε εργάτες γης για να σπείρουμε αυτή την περίοδο, αλλά δεν υπάρχουν, καθώς φεύγουν για άλλες χώρες προκειμένου να βρουν μεροκάματο. Πάντως και όσοι έχουν μείνει στην περιοχή μας, κυρίως Βούλγαροι και Αλβανοί ζητούν υπέρογκα μεροκάματα, που φτάνουν και τα 50 έως 60 ευρώ, ενώ θέλουν και υπερωρίες. Ο αριθμός των αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή του Αλμυρού και της νοτιοδυτικής Μαγνησίας γενικότερα έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ και όσοι έχουν παραμείνει στην περιοχή μας, ψάχνουν για εποχικές δουλειές σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι βέβαιο ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, όλοι οι αγρότες που θα χρειαστούν εργάτες γης, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λόγω της τεράστιας έλλειψης δυναμικού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρ. Πάντζιος.

Γραφειοκρατία
Να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τους εργοδότες, εμπόδιο αποτελεί και η γραφειοκρατία των ελληνικών αρχών, που δεν απλοποιούν τη διαδικασία πρόσκλησης αλλοδαπών εργαζομένων. Η πρόσκληση μεταναστών εργατών κοστίζει 110 ευρώ για κάθε αγρότη, ενώ στην Ιταλία τα πράγματα είναι πιο απλά.
Όπως φαίνεται σε έκθεση του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους διαπιστώθηκε ότι 291.868 Αλβανοί μετανάστες είχαν έγκυρη άδεια παραμονής στην Ελλάδα, αποτελώντας το 61,4% των τακτικών αλλοδαπών.
Όμως, σύμφωνα με το υπουργείο, την ίδια περίοδο πριν ένα χρόνο, ο αριθμός των Αλβανών με έγκυρη άδεια παραμονής ήταν σημαντικά υψηλότερος. Τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο, 422.954 μετανάστες από την Αλβανία είχαν έγκυρη άδεια παραμονής και αποτελούσαν το 63,07% των τακτικών αλλοδαπών στην Ελλάδα.
Η μείωση του αριθμού των τακτικών Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα μετά από έναν χρόνο σχετίζεται όχι μόνο με τις διαδικασίες χορήγησης αδειών παραμονής, αλλά και με μια δυναμική μετακίνησή τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φιλανθρωπικό παζαράκι Χριστουγέννων στα Καλά Νερά

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Νοτίου Πηλίου διοργανώνει το Γ’ Φιλανθρωπικό Παζαράκι Χριστουγέννων στο…

3 Δεκεμβρίου 2023

Καλάθι των Χριστουγέννων: Πότε ξεκινά στα σούπερ μάρκετ και με ποια προϊόντα

Στα μέσα Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του «καλαθιού των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ, το…

3 Δεκεμβρίου 2023

Στη μνήμη Γεωργίου Κωνσταντίνου Κόσιαβα

Συναντηθήκαμε στη ζωή από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Περάσαμε τόσες πολλές και όμορφες στιγμές.…

3 Δεκεμβρίου 2023

myΘέρμανση: Έως πότε μπορείτε να κάνετε τις αιτήσεις για το επίδομα

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα mythermansi.gr μέχρι και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου για τις αιτήσεις για…

3 Δεκεμβρίου 2023

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Εκκλησία είναι απόλυτα αντίθετη στον γάμο των ομοφυλόφιλων»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» παραχώρησε σήμερα (3/12) ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.…

3 Δεκεμβρίου 2023

Χειροτονία Πρεσβυτέρου και Χειροθεσία Οικονόμου στην Αγριά

Με τις πληγές ακόμα νωπές από την πρόσφατη φυσική καταστροφή που έπληξε την Αγριά, η…

3 Δεκεμβρίου 2023