Πολιτισμός

Στο ημερολόγιο 2024 του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου – Η ποίηση συναντά τη ζωγραφική

 

Της
Αγγελικής Θάνου

Ένα μουσείο κόσμημα για το Πήλιο διανύει τις τελευταίες μέρες της ύπαρξής του. Πρόκειται για το Μουσείο Αγροτικής – Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελιάς και Λαδιού, στην Άνω Γατζέα, που δημιουργήθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία Πήλιον Όρος και κάλυψε ένα κενό που υπήρχε στον τομέα της λαογραφίας, του πολιτισμού και της βιομηχανικής αρχαιολογίας του τόπου μας. Η εταιρεία είχε σύμβουλο ανάπτυξης τον κύριο Κωνσταντίνο Μοράρο. Στεγάστηκε στο ισόγειο ενός πέτρινου παραδοσιακού κτηρίου στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού της Άνω Γατζέας. Το οίκημα κτίστηκε το 1924 από τον Ιωάννη Βογιατζή. Το Μουσείο περιλάμβανε αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο, όπου λειτουργούσε βιοτεχνία διαλογής, επεξεργασίας και παραγωγής ελαιών.
Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου 2008 και σήμερα ετοιμάζεται να βάλει την τελεία του. Όταν κάτι τελειώνει, είναι βέβαιο ότι κάτι νέο αρχίζει. Ως αποχαιρετιστήριο δώρο εξέδωσε ένα ακόμη καλαίσθητο ημερολόγιο για το ημερολογιακό έτος που έρχεται. Είναι γεγονός ότι το αποτύπωμα του συγκεκριμένου Μουσείου στα πολιτιστικά δρώμενα υπήρξε ποιοτικό και βαθύ. Συνέδρια, ημερίδες, εκπαιδευτικά εργαστήρια, εκδόσεις κ.λπ. Η έκδοση του ετήσιου ημερολογίου έγινε θεσμός για δεκαπέντε χρόνια. Το πρώτο ημερολόγιο κάλυψε 18 μήνες από το τελευταίο εξάμηνο του 2008 και ολόκληρο το έτος 2009. Η θεματική του ήταν η ελιά και το λάδι μέσα από τα έργα του ζωγράφου Δημήτρη Μοράρου. Στη συνέχεια για το έτος 2010 αξιοποιήθηκαν έργα του Δημήτρη Μοράρου με θαλασσινά θέματα. Η Ελένη Τζιώρτζη πλαισίωσε με ακουαρέλες και θέματα από τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου για το έτος 2011. Έργα που παραπέμπουν σε μνήμες από τα παιδικά χρόνια του ζωγράφου Δημήτρη Μοράρου στο Νότιο Πήλιο κόσμησαν το ημερολόγιο του έτους 2012. Τα βότανα του Πηλίου ήρθαν να φυτρώσουν στις σελίδες του ημερολογίου του 2013 από το χέρι του Δημήτρη Μοράρου. Nora Adamo (Γερμανογαλλίδα στην καταγωγή και Ελληνίδα από επιλογή), έργα χαρακτικής – βελονογραφίας και επιζωγραφισμένα με ακουαρέλες, με ελαιόδενδρα και ελιές κάλυψε τις εικαστικές ανάγκες του 2014. Έργα του Σωτήρη Σορόγκα επιλεγμένα από τον ίδιον κόσμησαν το ημερολόγιο του 2015. Οι Μύθοι και τα Φυτά αναδείχθηκαν από τον Δημήτρη Μοράρο το έτος 2016. Ο Βαγγέλης Διονάς άπλωσε τα «Θαλασσινά του θέματα» στις σελίδες του ημερολογίου του 2017. Το 2018 τιμήθηκε το εργαστήριο χαρακτικής του Γιώργου Κοτσαΐτη με μεταξοτυπίες επωνύμων καλλιτεχνών (Αγ. Αστεριάδης, Τάσσος, Η. Δεκουλάκος, Φ. Κόντογλου, Σπ. Βασιλείου, Γ. Σικελιώτης κ.λπ.). Ο πρώτος πρύτανης της ΑΣΚΤ κ. Δημοσθένης Κοκκινίδης, έδωσε έργα του για το Ημερολόγιο του 2019. Ο Δημήτρης Μοράρος στολίζει με λουλούδια και άνθη το ημερολόγιο του 2020. Ακολουθεί το επετειακό ημερολόγιο για τα 200 χρόνια από το 1821 όπου εμφανίζονται έργα των: Γιάννη Κυριακίδη, Σωτήρη Σόρογκα, Μπάμπη Πιλαρινού, Βαγγέλη Διονά, Γιάννη Βρακά, Δημήτρη Μοράρου, Γιάννης Γίγα κ.ά. (2021). Το ημερολόγιο του 2022 δίνει τις σελίδες του για να εκτεθούν γλυπτά, χαρακτικά και κολάζ των Αριστείδη και Αλεξάνδρας Πατσόγλου. Δημιουργίες του Δημήτρη Μοράρου από τη σειρά «Σμύρνη, Μικρασία 1922-2022» αναδεικνύονται στο επετειακό ημερολόγιο του 2023 για τα 100 έτη από τη Μικρασιατική καταστροφή. Στο σύνολο αυτής της εκδοτικής δράσης του Μουσείου σταχυολογούνται 15 ημερολόγια, εκ των οποίων τα 8 είναι αποκλειστικά με έργα του ζωγράφου Δημήτρη Μοράρου συν τη συμμετοχή του στο επετειακό του 2021 όπου συμμετέχει στη συλλογική δημιουργία.
Στο φετινό τελευταίο ημερολόγιο (2024) η αρμονική συνένωση ζωγραφικής και ποίησης «μοιάζει σαν ένα ωραίο νησί από μακριά/ σαν να σε υποδέχεται στ’ άσπρα ντυμένος ο ασβέστης1» ανακοινώνοντας ελπίδες και όνειρα. Ο Δημήτρης Μοράρος και η Αγγελική Θάνου συνεργάστηκαν και υπηρέτησαν αυτή τη συνάντηση κορυφής στοχεύοντας σε μια πνευματική εγρήγορση των αναγνωστών. Ο χρόνος, αυτός ο θριαμβευτής, ξετυλίγεται στο παρόν ημερολόγιο μέσα από μια υψηλή συνάντηση. Σχέδια και στίχοι συνθέτουν το ανθεκτικό σκηνικό. Χρώματα και στοχασμοί, πινελιές και λέξεις μοιράζουν προσκλητήρια για ταξίδια εσωτερικού μονολόγου. Κι ο εαυτός μας γυρεύει την υπόστασή του πάνω σε γέφυρες όπου το φως και οι σκιές με εργολάβο την αλφάβητο οικοδομούν αλήθειες.
Η παρουσίαση αυτού του ημερολογίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο all day coffe bar Passander, στην πλατεία Ελευθερίας, στον Βόλο. Συμμετέχουν με απαγγελίες και τραγούδι οι κάτωθι λάτρεις της τέχνης: Αγγελική Θάνου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Σταύρος Κατσιβέλης, συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος και εικαστικός, Αθηνά Νικολίδου, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, και Νίκος Παπαδόπουλος, δικηγόρος – συγγραφέας.

1 Κική Δημουλά, Αντιγραφείς αισιοδοξίας ΙΙ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

77χρονη Ισραηλινή περιγράφει τον τρόμο που έζησε στα υπόγεια της Χαμάς: «Μου πήραν το μηχάνημα οξυγόνου»

Μια ηλικιωμένη Ισραηλινή όμηρος διηγήθηκε πώς οι τρομοκράτες της Χαμάς της αφαίρεσαν το μηχάνημα που…

10 Δεκεμβρίου 2023

Γιορτή του Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου «Καμινάδα» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας – «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο»

Στις 5 Δεκεμβρίου στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του…

10 Δεκεμβρίου 2023

Κρατούμενος στη Λάρισα γλιτώνει μέρες φυλάκισης

Ευεργετικό υπολογισμό της ποινής επιδίκασε σε προσφεύγοντα κρατούμενο των Φυλακών Λάρισας, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας…

10 Δεκεμβρίου 2023

Την τεχνική ηγεσία του Διαγόρα ανέλαβε ο Χρ. Καψιώτης

Την τεχνική ηγεσία του Διαγόρα ανέλαβε ο Χρήστος Καψιώτης. Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα από τη διοίκηση…

10 Δεκεμβρίου 2023

Ο γιος του προέδρου της Σομαλίας σκότωσε διανομέα σε τροχαίο και έφυγε από τη χώρα

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η διαφυγή στο εξωτερικό του γιου του προέδρου της…

10 Δεκεμβρίου 2023

Αγρότες στα παρακάρλια χωριά σε αναζήτηση άλλης εργασίας ή τόπου

  Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός αγροτών στα παρακάρλια χωριά της Μαγνησίας μετά το καταστροφικό…

10 Δεκεμβρίου 2023