Πολιτισμός

Στο Dubai Creek και στις ανατολίτικες αγορές

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στο εντυπωσιακό Ντουμπάι και θα βρεθούμε στην Ντέιρα, που είναι μια από τις παλαιότερες περιοχές της πόλης κατά μήκος του καναλιού Dubai Creek, ένα κανάλι με αλμυρό νερό που χωρίζει την Deira από το Bur Dubai. Είναι η περιοχή που αναπτύχτηκε το θαλάσσιο εμπόριο και θα δούμε μέχρι σήμερα τα παραδοσιακά σκάφη, τα dhow, που φορτώνουν και ξεφορτώνουν εμπορεύματα. Στα τέλη του 19ου αιώνα πυρκαγιά κατέστρεψε τα πάντα στην Ντέιρα, καθώς και τα μισά σπίτια της Μπουρ. Αλλά και κατά τα επόμενα χρόνια καταστροφικές πυρκαγιές οδηγούν στην οπισθοδρόμηση της πόλης. Στις περιοχές Ντέιρα και Μπουρ είναι το παλιό Ντουμπάι, οι ιστορικές συνοικίες της πόλης. Με οχυρά, φρούρια, αλλά και υπέροχες μυρωδιές μπαχαρικών και πολλά κοσμηματοπωλεία.

Οι Δίδυμοι Πύργοι στο Ντουμπάι

Θα βρεθούμε στο κανάλι Dubai Creek που είναι η καρδιά της πόλης. Ο καλύτερος τρόπος για να δούμε το λιμάνι είναι να πάρουμε ένα από τα πλοιάρια για μια βόλτα. Πολύς είναι ο κόσμος κυρίως των χαμηλών τάξεων που μετακινείται με τα καραβάκια καθημερινά. Νότια της Ντέιρα βρίσκεται και το διεθνές αεροδρόμιο.
Θα περάσουμε σε ένα από τα καραβάκια, από τη μια οι ουρανοξύστες και από την άλλη τα μικρά σπίτια και μαγαζάκια των απλών κατοίκων του Ντουμπάι. Ανάμεσα στους ουρανοξύστες και οι Δίδυμοι Πύργοι του Λιμανιού του Ντουμπάι, που επιβλητικοί μας υποδέχονται.
Στη συνέχεια θα βρεθούμε στο Dubai Spice Souk που είναι μια παραδοσιακή αγορά στην Ντέιρα. Πολλά μικρά σοκάκια, γεμάτο καταστήματα. Πολλά από αυτά πουλούν μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και διάφορα βότανα, μια ποικιλία ευωδιών τρελαίνει την όσφρησή μας. Πουλούν τρόφιμα, οικιακά είδη, χαλιά, ενδύματα, αρώματα και διάφορα παραδοσιακά είδη τέχνης. Μπορείτε να παζαρέψετε τα προϊόντα και να πετύχετε καλύτερες τιμές.
Το Ντουμπάι διαθέτει πολλά εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα. Τη χρονιά που πήγαμε ετοιμαζόταν να ανοίξει το Dubai Outlet Mall και προετοιμασίες γίνονταν για να τελειοποιηθεί το Dubai Mall στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο Μπουρτζ Χαλίφα με πάνω από 1.200 καταστήματα.

Μεταφορά με ψαρόβαρκες

 

Τότε υπήρχε το Dubai Marina Mall που άνοιξε το 2000 και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, σε τέσσερα επίπεδα με 140 καταστήματα και συνδέεται με το ομώνυμο πεντάστερο ξενοδοχείο.
Το Ibn Battuta Mall ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο που άνοιξε το 2005 και περιλαμβάνει πάνω από 300 καταστήματα. Το διαφορετικό, αυτό που το χαρακτηρίζει και το διαφοροποιεί από τα εμπορικά κέντρα που γνωρίζουμε, είναι ότι τα καταστήματα απλώνονται σε ένα επίπεδο και ότι ήταν χωρισμένο σε τέσσερες ζώνες – χώρες που είναι αντιπροσωπευτικές από τις χώρες που επισκέφτηκε ο Ibn Battuta. Στη ζώνη της Ανδαλουσίας κυριαρχούσε διακόσμηση και χρώματα της Ανδαλουσίας, σε μετέφερε στην Ισπανία. Στη ζώνη της Τυνησίας υπήρχε άλλος αέρας που αποδιδόταν στα χρώματα της διακόσμησης και στον υπέροχο ουρανό που άλλαζε ανάλογα με τις χώρες. Εδώ κυριαρχούσαν φοίνικες και ένα σαγηνευτικό, ανατολίτικο τοπίο. Στη ζώνη της Περσίας κυριαρχούσε το μπλε και απομιμήσεις των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται στα διάφορα μουσεία του κόσμου. Ακολουθούσε η Αίγυπτος και επεκτεινόταν με νέες προσθήκες χωρών, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ήταν τόσο μεγάλο που δεν μπορέσαμε ένα ολόκληρο πρωινό να το γυρίσουμε ολόκληρο, αφού διαρκώς το βλέμμα μας πήγαινε στις λεπτομέρειες της διακόσμησης, στις αναπαραστάσεις μνημείων, στα σιντριβάνια, στα δέντρα και τα λουλούδια που πλαισίωναν τα καταστήματα των διάσημων οίκων μόδας. Είναι λίγο έξω από το κέντρου του Ντουμπάι, αλλά αξίζει τον κόπο.

Ουρανοξύστες στην περιοχή του λιμανιού

H ενδυμασία στο Ντουμπάι είναι χαρακτηριστική. Οι άνδρες φορούν μια λευκή κελεμπία με τη μαντήλα και οι γυναίκες τη μαύρη και την μπούργκα, που καλύπτει τον λαιμό, τα μαλλιά, τα αυτιά. Μερικές καλύπτουν ακόμη και το στόμα και τη μύτη. Όμως θα δούμε πως ο ενδυματολογικός κώδικας δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά υπάρχουν απαγορεύσεις για απρεπή ρούχα που αφήνουν ακάλυπτο «πολύ δέρμα». Υπάρχουν κανονισμοί στους δημοσίους χώρους, εκτός από τους χώρους των ξενοδοχείων, στα υδάτινα πάρκα, στις παραλίες, στα κλαμπ και τα μπαρ. Θυμάμαι πως όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο μού έκαναν υποδείξεις στη ρεσεψιόν τονίζοντας να μην αφήνω ακάλυπτους τους ώμους και να μη φορώ πολύ κοντά σορτς κατά την περιήγησή μου στην πόλη.
Όσον αφορά στην ενδυμασία όποιος παραβαίνει τον νόμο σχετικά με τη δημόσια ευπρέπεια καταδικάζεται με ελάχιστη ποινή τους έξι μήνες.
Συνεχίζεται…
* Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη Σεμιλιέτωφ.

Share
Ετικέτες: Dubai CreekΝτουμπάι

Πρόσφατα άρθρα

Argo Talks για τη δημιουργία εκπαιδευτικών συζητήσεων

Το Argo Film Festival εξέπεμψε για 13η χρονιά από την όμορφη πόλη του Βόλου παρέα…

28 Ιανουαρίου 2024

Λάθος εντύπωση

Το σημαντικό αναφορικά με το τι άφησαν πίσω τους οι δύο θεομηνίες που έπληξαν τόσο…

28 Ιανουαρίου 2024

Πυροσβεστική

«Για το Πυροσβεστικό σώμα και την Πολιτική Προστασία δεν νοείται τίποτε λιγότερο από το καλύτερο»,…

28 Ιανουαρίου 2024

Σχολικός εκφοβισμός

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας καταγγελία γνωστού προσώπου του καλλιτεχνικού χώρου σχετικά με bullying…

28 Ιανουαρίου 2024

Αναβάθμιση

Αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος σημαίνει και αναβάθμιση των κτηρίων όπου στεγάζονται σχολεία. Το περιστατικό της…

28 Ιανουαρίου 2024

Ιστορική

To Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να…

28 Ιανουαρίου 2024