Τοπικά

Στο «δόκανο» της Τροχαίας τα βαρυφορτωμένα φορτηγά

 

Σαφάρι ελέγχων αρχίζει μέσα στον Ιανουάριο η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων Μαγνησίας, προκειμένου να εντοπίσει οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι έχουν υπερφορτώσει το όχημά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος ή και δυστυχήματος. Πρόκειται για την πρώτη Υπηρεσία της Τροχαίας σε όλη τη χώρα που θα χρησιμοποιήσει το νεοαποκτηθέν φορητό μηχάνημα ζύγισης του φορτίου ενός φορτηγού, στην κατεύθυνση ενίσχυσης όσο το δυνατό περισσότερο της οδικής ασφάλειας.
Όπως τονίζει στη «Θ» ο διοικητής της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, αστυνομικός υποδιευθυντής Ελευθέριος Αναδιώτης, «υπάρχουν οχήματα που έχουν υπερφορτωθεί και από τους 40 τόνους που θα έπρεπε, φτάνουν να ζυγίζουν ακόμη και 100… Επιβαρύνουν ουσιαστικά από τη μια το οδικό δίκτυο και ειδικά τις γέφυρες δημιουργώντας προβλήματα στατικότητάς τους και από την άλλη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η κίνηση των οχημάτων, σε ό,τι έχει να κάνει με το φρενάρισμα, την κλίση στις στροφές και άλλες παραμέτρους».
Το σύστημα με τον τίτλο weigh motion έχει ήδη αγοραστεί με τη συνδρομή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, του αστυνομικού διευθυντή Μαγνησίας, ταξίαρχου Μιλτ. Αλεξάκη και της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Αστυνομικοί της Τροχαίας εκπαιδεύτηκαν στη χρήση του, ενώ δόθηκε η απαραίτητη πιστοποίηση από τον αντιπρόσωπο του μηχανήματος στην Αθήνα. Απομένει το κομμάτι της ζυγαριάς από τον φορέα πιστοποίησης, ο οποίος είναι υπεύθυνος να διαπιστώσει την καλή λειτουργία του, ώστε στη συνέχεια να τεθεί προς χρήση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κινητή ζυγαριά που θα μετρά το βάρος του φορτηγού και σε περίπτωση υπερφόρτωσης θα βεβαιώνεται το πρόστιμο που προβλέπεται βάσει νόμου.
«Προσπαθούμε να φτάσουμε στο επίπεδο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, καθώς έχουμε μείνει πίσω στο κομμάτι αυτό. Στο παρελθόν δεν υπήρχαν τα κατάλληλα τεχνικά μέσα, αλλά και είχε υποτιμηθεί το πόσο επηρεάζει την ασφαλή κίνηση ενός φορτηγού το να είναι φορτωμένο υπερβολικά» τονίζει ο έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Share
Ετικέτες: φορτηγά

Πρόσφατα άρθρα

Μετά από «σύντομη» εκεχειρία οι μάχες με την Χαμάς θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο μήνες

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι μόλις λήξει η «σύντομη» προσωρινή εκεχειρία…

23 Νοεμβρίου 2023

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ για διάσπαση: Αντιδημοκρατική στάση, παραβίασαν τη διπλή εντολή των αριστερών ψηφοφόρων

«Η σημερινή διάσπαση, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό. Είναι όμως ένα…

23 Νοεμβρίου 2023

Κακοκαιρία: Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Εύβοια – «Ποτάμια» οι δρόμοι, βίντεο

«Άνοιξαν οι ουρανοί» το απόγευμα της Πέμπτης στην Εύβοια, τη στιγμή που κύμα κακοκαιρίας επηρεάζει…

23 Νοεμβρίου 2023

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών βλάπτει σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους και αυξάνει την αντίσταση στις αντιμικροβιακές ουσίες…

23 Νοεμβρίου 2023

Η Αθήνα φόρεσε τα γιορτινά της – Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα

Φως γέμισε το κέντρο της Αθήνας, με τη λάμψη να δίνεται από τη φωταγώγηση του…

23 Νοεμβρίου 2023

Ο Χαρίτσης επικεφαλής της νέας ΚΟ – Ρόλους και όνομα αποφασίζουν το Σαββατοκύριακο ομάδα Αχτσιόγλου και Ομπρέλα

Τη διανομή των κοινοβουλευτικών ρόλων αναμένεται να αποφασίσουν το Σαββατοκύριακο οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ…

23 Νοεμβρίου 2023