Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: Πιέζει για συνολική συμφωνία

Ενα βήμα πιο κοντά στην τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ακόμα και πριν τις 20 Μαρτίου είναι Αθήνα και δανειστές, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι.

Το κλίμα στους κόλπους του Μαξίμου μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει φτιάξει προς το καλύτερο. Και σήμερα το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στις Βρυξέλλες, επ’ αφορμή της Συνόδου Κορυφής και του euroworking group.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Βελγική πρωτεύουσα για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στην οποία οι αρχηγοί κρατών θα συζητήσουν για το ζήτημα της επανεκλογής του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και η συζήτηση (την Παρασκευή) για το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει της επετειακής συνεδρίασης στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου. Και όλα τα βλέμματα στρέφονται στις επαφές κορυφής που εκτιμάται πως θα έχει στο περιθώριο, δεδομένου οτι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι. Ωστόσο, πηγές καλά ενημερωμένες αναφέρουν στο iefimerida πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι με πολιτικές παρεμβάσεις «να αρθούν τα εμπόδια και να οδηγηθούμε σε συνολική συμφωνία».

Μετά το SLA, μεσοπρόθεσμα και πλεονάσματα

Με δεδομένο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει ότι για να παραμείνει στο Πρόγραμμα θέλει δεσμεύσεις για την απομείωση του χρέους, αφού κλείσει η τεχνική συμφωνία από την κυβέρνηση εκτιμούν οτι θα ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για το χρέος.

«Μας ενδιαφέρει να τα κλείσουμε όλα» έλεγε χαρακτηριστικά πηγή της κυβέρνησης. Ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Βερολίνου επί του θέματος. Σημειωτέον ότι η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα μέτρα στη Βουλή μόνο με προϋποθέσεις για συμφωνία

Στην προσπάθεια πάντως η κυβέρνηση να μην πάρει «σπασμένη συμφωνία», σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί να ψηφίσει μέτρα για μετά το 2019, παρά μόνο εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία.

Άλλωστε, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αποτελέσουν και το «τυράκι» στις επερχόμενες ψηφοφορίες για τους 153.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το