Τοπικά

Στήριξη των ελαιοπαραγωγών ζητά ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός

Τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών λόγω της φετινής ακαρπίας και των καταστροφών από τη θεομηνία ζητά με υπόμνημά του ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτ. Αυγενάκη και τον Υφυπουργό Κλιματιστικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλο.

Σημειώνεται πως από αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου έχει διαπιστωθεί η τεράστια ζημιά που έχει γίνει τόσο στο φυτικό κεφάλαιο, όσο και στο πάγιο κεφάλαιο και στον εξοπλισμό των ελαιοπαραγωγών της περιοχής.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στον ΕΛ.Γ.Α (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις) ξεπερνούν τις χίλιες (1.000), χωρίς να υπολογίζονται οι δηλώσεις που έχουν γίνει για ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο.

Τα κυριότερα προβλήματα που έχουν επισημανθεί είναι τα εξής :

– Η καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση των παραγωγών στα ελαιοκτήματα.

-Η καταστροφή που έχει σημειωθεί σε πολλά ελαιοκτήματα, λόγω της επίδρασης των πλημμυρικών φαινομένων (διαβρώσεις, κατολισθήσεις, συσσώρευση φερτών υλικών).

– Η καταστροφή πολλών ελαιοδέντρων.

– Η καταστροφή αναβαθμίδων, περιφράξεων και λοιπών υποδομών (π.χ. γεωτρήσεις) εντός των κτημάτων.

-Η αδυναμία συγκομιδής της μικρής εσοδείας της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, που λόγω της αυξανόμενης τιμής του ελαιολάδου θα αποτελούσε ένα σημαντικό εισόδημα για τους παραγωγούς.

-Η δυσκολία εκτέλεσης των καλλιεργητικών εργασιών για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, αφού το ύψος και η φύση των ζημιών είναι τέτοιες που αποκλείεται να έχουν αποκατασταθεί στο σύνολό τους, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων η οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, από τη στιγμή που η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί σε πολλές περιοχές την μοναδική καλλιέργεια και το μοναδικό εισόδημα για πολλούς παραγωγούς.

“Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες στήριξης για την τοπική μας οικονομία και πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος του τόπου μας” επισημαίνει ο κ. Μιχ. Μιτζικός.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Λόπεθ: Ήμασταν καλύτεροι από τον Πανσερραϊκό

Ήταν από τα παιχνίδια που δεν χωρούσε στραβοπάτημα και ο Βόλος έστω και δύσκολα κατάφερε…

1 Δεκεμβρίου 2023

Παρουσιάζεται το ποιητικό βιβλίο της Χαριτίνης Μαλισσόβα «Περίκλειστοι»

  O 1ος Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου «Θέτις», ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής…

1 Δεκεμβρίου 2023

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών στη σήραγγα των Τεμπών

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω εκτέλεσης άσκησης ευρείας κλίμακας στη…

1 Δεκεμβρίου 2023

Νέο βιβλίο του Δ. Πάφρα με πάνω από 600 φωτογραφίες για εκατοντάδες θαλάσσια είδη

Το δεύτερο βιβλίο του κυκλοφόρησε ο Δημήτρης Πάφρας πριν ένα μήνα, με τίτλο The World…

1 Δεκεμβρίου 2023

Θλίψη για τον θάνατο 70χρονου

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου για τον θάνατο του 70χρονου Νώντα Μωραϊτόπουλου. Η κηδεία…

1 Δεκεμβρίου 2023

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φυτόκου

Ο Αγροτικός Πολιτιστικός κι Αθλητικός Σύλλογος Φυτόκου θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ώρα…

1 Δεκεμβρίου 2023