Τοπικά

Στη Ρώμη μαθητές του 2ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας για το πρόγραμμα ERASMUS+ VET ΚΑ1

Από τη Ρώμη της Ιταλίας, επέστρεψε την Τρίτη 5 Μαρτίου, μια ακόμη εκπαιδευτική ροή, για το σχολικό έτος 2023-2024, του 2ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Βόλου που συμμετείχε σε πρόγραμμα ERASMUS+ VET ΚΑ1. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορούσε σε κινητικότητα μαθητών για επιμόρφωση και απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων στο εξωτερικό, είχε ως θέμα:
“Environmental And Land Planning: New Professionalism For Environmental Protection And Prevention Of Natural Risks”
“Περιβαλλοντικός και Χωροταξικός Σχεδιασμός: Νέος Επαγγελματισμός για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Πρόληψη των Φυσικών Κινδύνων.”
(Project code: 2023-1-EL01-KA121-VET-000135182),”
Στο πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από 19/2/2024 έως 4/3/2024, συμμετείχαν 3 συνοδοί καθηγητές και 14 μαθητές από την Β’ και Γ’ τάξη. Οι συμμετέχοντες απόκτησαν πολύτιμες δεξιότητες και εις βάθος γνώση στον τομέα της οικολογίας και της χωροταξίας.
Την εκπαίδευση των μαθητών ανέλαβε η ο εκπαιδευτικός οργανισμός INFOL, σταθερός και έμπιστος συνεργάτης του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Πιστή στις υποσχέσεις της, δεν αρκέστηκε σε μονοδιάστατη εκπαίδευση στους ιδιωτικούς χώρους της εταιρείας, αλλά έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να επισκεφθούν τους χώρους συνεργαζόμενων φορέων, σχετικούς με την προώθηση βιολογικών προϊόντων, την βιωσιμότητα, την συλλογική πρωτογενή πρόληψη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η επίσκεψη των μαθητών σε μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται με την συλλογή, την παρασκευή και προώθηση προϊόντων βιολογικής προέλευσης, έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, να συζητήσουν και να κατανοήσουν νέους όρους που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην καθημερινότητά μας, όπως η έννοια της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.
Το απολύτως φυσικό φαγητό (Real food), οι τροφές που παράγονται με ορθή, αργή και φυσική διεργασία (Slow και όχι fast food) και τα προϊόντα ή πρώτες ύλες που συλλέγονται πολύ κοντά και γύρω από το σημείο πώλησής τους, αποτέλεσαν το έναυσμα για ενδιαφέρουσες και αποτελεσματικές συζητήσεις και προσεγγίσεις.
Συναρπαστική υπήρξε η επίσκεψη στο επιστημονικό κέντρο ARPA Lazio, έναν δημόσιο φορέα που πραγματοποιεί τεχνικο-επιστημονικές δραστηριότητες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της συλλογικής πρωτογενούς πρόληψης. Οι μαθητές μετά την θεωρητική ενημέρωσή τους από τους επιστήμονες του κέντρου, επισκεφτήκαν τα επιμέρους επιστημονικά εργαστήρια και παρακολούθησαν δια ζώσης μετρήσεις και ελέγχους του νερού, των αποβλήτων, των τροφίμων κ.λ.π., κάνοντας χρήση διαφόρων μεθόδων από παραδοσιακές χημικές έως φασματογραφίες και ανίχνευσης DNA.

Επιδεικνύοντας μοναδικό πνεύμα συνεργασίας και συνεχή αναζήτηση για επιπλέον γνώση, έλαβαν μέρος σε μια εμπειρία που όχι μόνο εμπλούτισε την ακαδημαϊκή τους κατάρτιση αλλά συνέβαλε επίσης στη διαμόρφωση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών που αφοσιώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη των φυσικών κινδύνων.

Επειδή όμως, Erasmus δεν σημαίνει μόνο ακαδημαϊκή εκπαίδευση αλλά και κοινωνική-πολιτιστική, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την όμορφη πόλη της Ρώμης και να διδαχθούν από την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της. Η ζεστή φιλοξενία και η άψογη οργάνωση πολιτιστικών επισκέψεων, με συνοδεία επαγγελματιών ξεναγών σε χώρους και σημεία ορόσημα της ιταλικής πρωτεύουσας, δημιούργησαν στην ομάδα κλίμα χαράς και ευφορίας.

Επίσης, ένα μεγάλο χειροκρότημα στους μαθητές, που πιστοί στο κοινωνικό τους καθήκον και στην «παράδοση» που δημιούργησαν εδώ και χρόνια οι συμμαθητές τους, συσκεύαζαν και παρέδιδαν στους άστεγους το φαγητό που περίσσευε από το πλούσιο δείπνο που τους παρείχε το πρόγραμμα, σκορπίζοντας έτσι την ελπίδα ότι μπορούν να ηγηθούν ενός καλύτερου κόσμου από αυτόν που θα κληρονομήσουν.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινά η υποβολή τους – Ερχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο…

19 Μαρτίου 2024

Κύκλωμα μαστροπείας: Πώς αποκαλύφθηκε η αποτρόπαια δράση – «Πλήρωναν» ανήλικες με ναρκωτικά

Συγκλονίζουν τα στοιχεία που έρχονται στο «φως» για το κύκλωμα μαστροπείας, στο οποίο μία 25χρονη…

19 Μαρτίου 2024

Κατηγορούμενος παιδοβιαστής σκηνοθέτησε τον θάνατό του και ζούσε με ψεύτικη ταυτότητα για χρόνια

Ένας άνδρας ύποπτος για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών προσποιήθηκε το θάνατό του πηδώντας από μια γέφυρα…

19 Μαρτίου 2024

Ζ. Μακρή: «Με την ηγεσία του Υπ. Ναυτιλίας εφ’ όλης της ύλης»

Εποικοδομητική συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης είχε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Μαγνησίας…

19 Μαρτίου 2024

Μεϊκόπουλος:«Ακραία υποστελέχωση και μεθοδευμένη απαξίωση στο ΣΕΦ. Στόχος να γίνει βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα»

Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) πραγματοποίησε ο Τομεάρχης Αθλητισμού…

19 Μαρτίου 2024

Στον δήμαρχο Αλμυρού ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Το Δημαρχείο Αλμυρού επισκέφτηκε έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Αλμυρού κ. Δημήτρη Εσερίδη ο Διοικητής…

19 Μαρτίου 2024