Κατηγορίες: Ελλάδα

ΣτΕ: Συνταγματικό το πρόστιμο 400% για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης

Συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την επιβολή προστίμου ανερχόμενου στο 400% του κυρίου φόρου, λόγω μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.Ειδικότερα, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης ζητούσε να ακυρωθεί κύριος φόρος ύψους 45.373,4 ευρώ και πρόστιμο (πρόσθετος φόρος) ύψους 181.493 ευρώ που τις επιβλήθηκε από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, επειδή δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση κατά την μεταβίβαση μετοχών.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ανερχόμενο στο 400% του κυρίου φόρου (συν το φόρο που αναλογεί).

Η ΕΠΕ για τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης επικαλέστηκε ότι καλόπιστα δεν υπέβαλε, καθώς της είχε δημιουργηθεί η πεπλανημένη πεποίθηση, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, ότι δεν είχε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Παράλληλα, όμως, υποστήριξε ότι η επιβολή του υπέρογκου προστίμου που επιβάλλεται στις περιπτώσεις αυτές είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, όπως επίσης προσκρούει στα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία της περιουσίας (άρθρο 17), στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5) και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρο 20). Ακόμη, υποστήριζε ότι προσκρούει και στην ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ από το 2011 (απόφαση 3474/2011) έχει κρίνει ότι η επιβολή του υψηλού αυτού προστίμου (400%) για τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Όμως, η Ολομέλεια του ΣτΕ επανήλθε με νέα απόφασή της (3173/2014) και προσέθεσε ότι η επιβολή του επίμαχου προστίμου δεν προσκρούει και στις υπόλοιπες συνταγματικές διατάξεις που επικαλείται η εταιρεία.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει πρόστιμο 400% του κυρίου φόρου δεν προσκρούει στο άρθρο 20 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ που προστατεύουν το δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, αλλά και δεν είναι αντίθετη στο κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας, ούτε όμως προσβάλει τον πυρήνα του δικαιώματος της οικονομικής ελευθερίας.

Πηγή: www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Airbnb: Η μεγάλη αλλαγή που ανακοίνωσε – Τι απαγορεύει

Μια νέα αλλαγή ανακοίνωσε η Airbnb μετά από παράπονα πελατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικότερα,…

12 Μαρτίου 2024

Το ΚΚΕ Μαγνησίας αποχαιρέτισε τη Σμαρώ Λεφούση

Το τελευταίο «αντίο» στην μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Σμαρώ Λεφούση, είπε σήμερα το ΚΚΕ…

12 Μαρτίου 2024

Τουρισμός για Όλους 2024: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 14:00 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για…

12 Μαρτίου 2024

Μαρίνα Σάττι: Η πρώτη ανάρτηση μετά τον σάλο για το «Τα,Τα,Τα»

Συνεχίζεται η διαμάχη που έχει προκαλέσει το τραγούδι «ZARI», με το οποίο η Μαρίνα Σάττι…

12 Μαρτίου 2024

Γεωργιάδης στο συνέδριο Economist: Προτεραιότητα το Εθνικό Μητρώο για τον Καρκίνο

Την αναγκαιότητα λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου για τον καρκίνο τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας,…

12 Μαρτίου 2024

Παγώνη: «Η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται σπίτι» – Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα τελευταία κρούσματα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ…

12 Μαρτίου 2024