Άρθρα

Στα μονοπάτια του κόσμου – Η πεντηκονταετία (1974-2024) και οι ευρωεκλογές

 

Του
Ντίνου Βαρδάκη,
Dipl. Ing., M.Sc (Econ),
UCLouvain & Southampton

Μέρος Β’

Ποιο είναι τo διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών;
Πρώτον, η έλλειψη δημοκρατίας, η κρίση του θεσμού του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η κακοδικία στην Ελλάδα. Το αποτύπωσε πεντακάθαρα στις 07.02.2024 η Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου με ειδική αναφορά στο έγκλημα των Τεμπών στις 28.02.2023.
57 νεκροί και 180 τραυματίες ήταν τα θύματα της διαχρονικής διαφθοράς ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, της διαπλοκής και της επιχείρησης συγκάλυψης σε πολιτικό επίπεδο στο χειρότερο σιδηρόδρομο της Ευρώπης (βλ. ekathimerini, 03.03.2023).
Δεύτερον, η κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικονομικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού μοντέλου που βιώσαμε από το 1974. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), υπηρέτρια των πολυεθνικών, συνέβαλλε στην απορρύθμιση της οικονομίας, στην εκτόξευση του πληθωρισμού. Η ΕΕ που απεχθάνεται τους κοινωνικούς αγώνες προώθησε ευέλικτες μορφές εργασίας. Πιστή στο δόγμα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, οι πολιτικές της ΕΕ πέτυχαν την αποβιομηχάνιση και τη μετεγκατάσταση βιομηχανιών εκτός Ευρώπης. Η ΕΕ στηρίζει μια ψευδό-πράσινη μετάβαση για τα κέρδη των ολίγων αντί να πρεσβεύει πολιτικές ενεργειακής αυτονομίας για τους πολλούς. Πανευρωπαϊκά, ιδιωτικοποιούνται κοινωνικά αγαθά. Εξαπλώνεται ραγδαία ο κοινωνικός αποκλεισμός. Το 1% του πληθυσμού της ΕΕ κατέχει το 30% του ευρωπαϊκού πλούτου. Υποτελής των ΗΠΑ, ο ψηφιακός καπιταλισμός χτίζει αμύθητες περιουσίες πάνω στη χρεοκοπία της ευρωπαϊκής και ελληνικής κοινωνίας.
Τρίτο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
Αντικατοπτρίζει την ύπαρξη δικτατορικών καθεστώτων, διεφθαρμένων κρατών σε εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής, Δυτικής Ασίας και υποσαχάριας Αφρικής. Εκφράζει και την ανικανότητα της ΕΕ να μιλήσει και να δρα ενωμένα. Αφήνει κράτη-μέλη πρώτης γραμμής: Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος σχεδόν αβοήθητα. Την ίδια ώρα, κεντροευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ φράζουν τα σύνορα τους και ποδοπατούν βασικές αρχές του κράτους δικαίου.
Τέταρτο διακύβευμα αποτελεί η ασφάλεια στην ευρύτερη Ευρώπη. Τα τελευταία 40 χρόνια, η ΕΕ ως ανερχόμενη γεωπολιτική δύναμη εξουδετερώθηκε από το ΝΑΤΟ. Αποδείχτηκε ανίκανη, μετά τη βίαιη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, να αποτρέψει με πρωτοβουλίες ειρήνευσης ένα δεύτερο πόλεμο στην ήπειρο μας: Τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μία ώρα αεροπλάνο από τη Λάρνακα, η ΕΕ «προπύργιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αφήνει δεκαετίες τώρα το παλαιστινιακό λαό να δολοφονείται διαχρονικά από κυβερνήσεις του Ισραήλ.

Ποια Ευρώπη θέλουμε;
Από το 1979, χριστιανοδημοκράτες, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες συνέβαλλαν με τις συντηρητικές τους πολιτικές στην έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη. Γκρέμισαν την ευρωπαϊκή βιομηχανία, εξαφάνισαν τη μικρομεσαία ευρωπαϊκή αγροτιά. Πέτυχαν το τέλος της επισιτιστικής κυριαρχίας που απολάμβανε η Ελλάδα το 1980 και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αντί να στηρίξουν στοχευμένες παραγωγικές επενδύσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, τα κονδύλια της ΕΕ καταλήγουν στους μεγαλοεργολάβους του αθηναϊκού κατεστημένου.
Μέσω της εφαρμογής συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με 45 χώρες, η ΕΕ διέλυσε, ανάμεσα σ’ άλλα, την παραδοσιακή παραγωγή ντόπιων, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και ειδών διατροφής.
To 11μηνο του 2023, οι ελληνικές εισαγωγές φρούτων και λαχανικών έφτασαν τους 601 χιλιάδες τόνους (βλ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, 11.12.2023 & Ύπαιθρος Χώρα, 02.05.2024). Ποιος υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή πόσα υπολείμματα καρκινογόνων και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων καταναλώσαμε;
Με ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου στις 29.02.2024, επιτρέπεται και στην Ελλάδα να εισάγει από το φθινόπωρο ελαιόλαδο αδασμολόγητο, με ποσόστωση… και από τη μακρινή Χιλή. Οι μεγαλοαστοί ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν αυτή την εμπορική συμφωνία, κοινωνικό και περιβαλλοντικό έκτρωμα. Έπραξαν κατά των συμφερόντων των αγροτών και του λαού. Επιβάλλεται η ΕΕ να αναθεωρήσει επειγόντος όλες τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου που έχει επισυνάψει με τρίτες χώρες διότι καταστρέφουν την αειφόρα οικονομική της ανάπτυξη.
Αυτό είναι το επίτευγμα των συντηρητικών δυνάμεων που κυβερνούν την ΕΕ και την Ελλάδα την τελευταία πεντηκονταετία.

Σημασία των ευρωεκλογών
Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν μέσα σ’ έναν εύθραυστο και μεταβαλλόμενο παγκόσμιο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον. Θα καθορίζουν το μέλλον 450 εκ. Ευρωπαίων πολιτών. Το Ευρωκοινοβούλιο των 720 βουλευτών, εκ των οποίων 21 Έλληνες, αποτελεί το ανώτατο, θεσμικό, αντιπροσωπευτικό όργανο της ΕΕ. Οι ευρωεκλογές είναι πολύ πιο σημαντικές από τις εθνικές εκλογές. Γιατί;
Διότι το 70% των νόμων που ψηφίζονται στη Βουλή αφορούν: Πρώτον, την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία νομοθετημάτων της ΕΕ που έχουν νωρίτερα ψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και, δεύτερον, την απλή διαδικασία επικύρωσης διεθνών συμβάσεων της ΕΕ που δεσμεύουν και την Ελλάδα. Αυτές τις αλήθειες δεν τις αναφέρουν τα ΜΜΕ της ελληνικής ολιγαρχίας.

Πολιτική δήλωση
Tέλος Ιουνίου 1979 συζητιόταν στη Βουλή η προσχώρηση της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα). Παίρνει τον λόγο ένας δημοκράτης βουλευτής.
«Ποια είναι η ΕΟΚ; Εμείς δεν έχουμε, ούτε καλλιεργούμε, οποιαδήποτε αυταπάτη. Πίσω όμως από μια απλουστευτική φωτογραφική απεικόνιση, διακρίνουμε δυο αντίρροπες δυνάμεις, που μάχονται για τον έλεγχο της μοίρας της: Τον κόσμο των μονοπωλίων που κυριαρχεί στο σημερινό τεχνοκρατικό, αντιδημοκρατικό οικοδόμημα της ΕΟΚ, και τον κόσμο των εργαζομένων. Δηλαδή τα 200 εκατομμύρια εργάτες, αγρότες, επιστήμονες και διανοούμενους που ζουν απ’ τον μόχθο τους κι έχουν κοινές ελπίδες σ’ ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Το «ναι» μας στην ένταξη στην ΕΟΚ έχει αυτή την έννοια: Να ενώσουμε τον αγώνα μας μ’ αυτά τα εκατομμύρια τους εργαζόμενους, για να βαδίσουμε από τη σημερινή ΕΟΚ των μονοπωλίων, στην αυριανή Ευρώπη-ήπειρο ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ψήφος
45 χρόνια πέρασαν από την ως άνω προφητική πολιτική δήλωση του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου, βουλευτή του ΚΚΕ εσωτερικού.
Στις 9 Ιουνίου, η επιλογή μας είναι μόνο μία: Ψήφο για μια νέα Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών, των απλών πολιτών, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση των εργαζομένων, με δημοκρατικές αξίες και ιδανικά, ελευθερία και ανθρωπιά. Μια νέα δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρωπαϊκή Ένωση, ανύπαρκτη σήμερα. Μια Ένωση της πραγματικής αειφόρας παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ευρωπαϊκής και ελληνικής επανεκβιομηχάνισης, της επανάκτησης της επισιτιστικής κυριαρχίας, της εργασίας για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Αυτή τη νέα Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή ευημερία, αλληλοβοήθεια, πολιτισμό, διεθνισμό, ειρήνη και παγκόσμιο αφοπλισμό, θα την χτίσουμε μαζί, με αγώνες, από τα θεμέλια.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το