Πολιτισμός

Σπύρος Πετρουλάκης “Υπέρτατη αξία η τιμιότητα, η πρεπιά που λέμε και στην Κρήτη”

Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει, επίσης, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο.
Είναι συνθέτης και στιχουργός. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δίκτυο FM. Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.
Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του, Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), Σασμός (2019), Η νύχτα της αλήθειας (2020), Το ναυάγιο (2021), καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016), Η συνταγή της ευτυχίας (2016), Το αθάνατο νερό (2019), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας σώζει την Πρωτοχρονιά (2020) και Φρούτα και λαχανικά, εμπρός, μαρς! (2021).

Συνέντευξη ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΜΑΛΙΣΣΟΒΑ

Το «Ναυάγιο» είναι ο τίτλος του βιβλίου σας που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μίνωας. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια;
Το «Ναυάγιο» είναι το μυθιστόρημα που παίδεψε περισσότερο από όλα τα άλλα τη μνήμη και τη θύμηση, αφού στις σελίδες του περιγράφεται η αληθινή ιστορία μιας φριχτής τραγωδίας, αυτής του ναυαγίου της Φαλκονέρας. Για μας τους Κρητικούς είναι μια ανοιχτή πληγή, παρότι έχουν περάσει 55 ολόκληρα χρόνια. Ως μακρινή ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια, μου έρχονται στο μυαλό οι επισκέψεις που κάναμε με τους γονείς μου σε μια «θεία» όπως την αποκαλούσαμε. Ακόμη θυμάμαι τη λύπη και την απόγνωση στο πρόσωπο της γυναίκας εκείνης, καθώς και τις τρεις φωτογραφίες πίσω από ένα μονίμως αναμμένο καντήλι. Ο άντρας, ο γιος και ο αδελφός. Τρεις άντρες χαμένοι, τρεις άντρες που ποτέ δεν έθαψε, μα παντοτινά θρηνούσε ψιθυρίζοντας μια λέξη που ίσα ίσα ακουγόταν: «Φαλκονέρα». Μια λέξη που μόλις έβγαινε από τα χείλη έκανε τα μάτια των μεγάλων να φουσκώνουν κι εμένα να παρατηρώ σιωπηλά εκείνο το δράμα που δεν γνώριζα για ποιον λόγο παιζόταν. Μεγαλώνοντας έμαθα. Έμαθα και να πονάω για τον χαμό και το άδικο, σαν να είχα χάσει κάποιον δικό μου άνθρωπο. Έτσι, όταν έφτασε η ώρα και η ιστορία μέστωσε μέσα μου, έπιασα την πένα της ψυχής μου και έπλασα μια ιστορία που στηρίχτηκε στα αληθινά γεγονότα, αλλά και σε μυθοπλαστικά στοιχεία που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το έργο.

Θέλατε με τη συγγραφή του να αποδώσετε φόρο τιμής σε ένα τραγικό γεγονός που συγκλόνισε όλη τη χώρα και κυρίως την ιδιαίτερη πατρίδα σας;
Αυτό που κυρίως ήθελα να κάνω, ήταν να υπενθυμίσω την ιστορία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και να αποτίσω φόρο τιμής στις γυναίκες και στα παιδιά εκείνης της τραγικής νύχτας. Όσο κι αν πάλεψαν, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Έτσι εγώ, ως από μηχανής θεός, «έσωσα» μία γυναίκα και ένα παιδί και τα άφησα να μας διηγηθούν την ιστορία.

Πρόσφατα επανεκδόθηκε και το Τελευταίο δαχτυλίδι, η πρώτη έκδοση του οποίου κυκλοφόρησε πέντε χρόνια πριν. Πώς αισθάνεστε που οι αναγνώστες αναζητούν τα παλαιότερα παράλληλα με τα νέα σας βιβλία;
Είναι μεγάλη η τιμή και βαρύ το χρέος που έχω απέναντι στο κοινό που με αγαπάει και διαβάζει τα έργα μου, αφού στους αναγνώστες οφείλω την αναγνώριση των βιβλίων μου. Εγώ όλο αυτό προσπαθώ να τους το επιστρέφω με νέες πρωτότυπες ιστορίες. Είναι μια σχέση αμφίδρομη, από την οποία κάτι παίρνουμε και οι δύο πλευρές και κάτι δίνουμε.

Ας περάσουμε στον Σασμό, ένα επίσης πολυδιαβασμένο βιβλίο που μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη και από ό,τι δείχνει η τηλεθέαση πρόκειται για τη μεγάλη επιτυχία της χρονιάς. Ήσασταν εξαρχής ικανοποιημένος από τη σεναριακή εκδοχή του βιβλίου σας;
Από τις πρώτες στιγμές βρέθηκα δίπλα στη σεναριακή ομάδα και εργάστηκα σκληρά και με τις ιδέες και τις γνώσεις μου συνέβαλα στο να ανοίξουν οι πρώτοι δρόμοι. Τώρα, όσο προλαβαίνω, απολαμβάνω κι εγώ μαζί με το τηλεοπτικό κοινό το αποτέλεσμα και τον κόπο όλων όσων εμπλέκονται με την ιστορία του Σασμού.

Πώς έγινε η πρόταση για τη μεταφορά του στην τηλεόραση; Είχατε ενδοιασμούς πριν δώσετε τη συγκατάθεσή σας;
Η πρόταση προέκυψε πριν από δύο χρόνια, όταν ο σκηνοθέτης Κώστας Κωστόπουλος, έπειτα από συνεννόηση με τον τηλεοπτικό παραγωγό Γιάννη Καραγιάννη, με πλησίασε και έκανε την πρώτη επαφή. Κατόπιν εγώ μαζί με τον εκδότη μου Γιάννη Κωνστανταρόπουλο κάναμε διάφορα ραντεβού με τη διοικητική ομάδα παραγωγής, όπου μας κατέθεσαν το όραμά τους για τη μεταφορά του έργου μου στην τηλεόραση. Οι συζητήσεις που έγιναν και η εγγύηση των ονομάτων Καραγιάννης και ALPHA δεν μας άφηναν πολλά περιθώρια να αρνηθούμε.

Ο χαρακτήρας ποιου ήρωα σας δυσκόλεψε ή σας γοήτευσε περισσότερο στο να τον «χτίσετε» και ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν ήρωα και το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Τους αγαπώ όλους και φροντίζω να τους δικαιολογήσω και να τους αποκαταστήσω, αν χρειαστεί, στα μάτια του κοινού.

Τι θεωρείτε εξέλιξη σε έναν συγγραφέα;
Να καταφέρνει κάθε φορά να ξεπερνά τον εαυτό του κάνοντας τον κριτή του (το αναγνωστικό κοινό) να αδημονεί για το επόμενο έργο που έχει να του καταθέσει.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και σας εντυπωσίασε;
Ξαναδιάβασα ύστερα από αρκετά χρόνια τον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο με προκάλεσε να πιάσω και πάλι από την αρχή τα έργα του. Τώρα διαβάζω την Αναφορά στον Γκρέκο. Από ξενόγλωσσα με γοήτευσε το Εκεί που τραγουδούν οι καραβίδες της Owens Delia.

Ποια αξία θεωρείτε υπέρτατη;
Την τιμιότητα. Την πρεπιά που λέμε και στην Κρήτη.

Θα θέλατε να μεταφερθεί στην οθόνη (μικρή ή μεγάλη) κάποιο άλλο βιβλίο σας;
Αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και μια εξίσου καλή πρόταση σαν αυτή του Σασμού φυσικά και θα τη συζητήσουμε με μεγάλη χαρά.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;
Έχω πάρα πολλά που δεν μπορώ να αποκαλύψω, ωστόσο αυτό που περιμένω με μεγάλη αγωνία είναι το νέο μου μυθιστόρημα που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2022 από τις εκδόσεις Μίνωας φυσικά.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τρεις μαθήτριες του Αχιλλοπούλειου Γυμνασίου και Λυκείου Τσαγκαράδας διακρίνονται στον Ζ΄ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού 2023-2024

Το Αχιλλοπούλειο Γυμνάσιο και Λύκειο Τσαγκαράδας ανακοινώνει ότι: Τρεις μαθήτριες, η Αργυρώ-Μαρία Ντόλια, η Εσμεράλντα…

15 Ιουνίου 2024

To Rotary αρωγός στις ανάγκες του Eιδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς “Παίδων Πόλις”

Για μια ακόμη χρονιά συνεχίστηκε η εθελοντική δράση του Ροταριανού Ομίλου Βόλου στην περιοχή της…

15 Ιουνίου 2024

Κέιτ Μίντλετον και Κάρολος μαζί στο μπαλκόνι ενώ δίνουν μάχη με τον καρκίνο – Πώς την υποδέχθηκε ο βασιλιάς

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον και ο βασιλιάς Κάρολος βρέθηκαν μαζί σήμερα (15/6) στο…

15 Ιουνίου 2024

Απατεώνισσα απέσπασε €13.000 από 82χρονη για δήθεν χειρουργείο της εγγονής της

Τα ρούχα και τα παπούτσια που φορούσε, όταν παρέλαβε ένα σημαντικό ποσό από μια ηλικιωμένη…

15 Ιουνίου 2024

Πίνακες των Μονέ και Βαν Γκογκ αφαιρούνται από μουσείο – Πιστεύεται ότι κλάπηκαν από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο

Ένα από τα κορυφαία μουσεία τέχνης της Ελβετίας δηλώνει ότι θα αφαιρέσει πέντε πίνακες από…

15 Ιουνίου 2024

Σπάνια δίδυμα ελεφαντάκια γεννήθηκαν στην Ταϊλάνδη

Μια ασιατική ελεφαντίνα σε πάρκο φιλοζωικής οργάνωσης στην Ταϊλάνδη, έφερε πριν λίγες ημέρες στον κόσμο…

15 Ιουνίου 2024