Κόσμος

Spiegel: Πιθανό ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς το ΔΝΤ

Στην κόντρα του Βερολίνου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρεται σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο εκτιμά ότι το ενδεχόμενο εντός «τέταρτου ελληνικού προγράμματος» χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πλέον πιθανό.

«Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αντί Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Μέρκελ και Σόιμπλε δεν έχουν πλέον ψευδαισθήσεις: δεν μπορούν να ελπίζουν μελλοντικά στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εάν η Ευρωζώνη πέσει σε αναταράξεις. Σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Και αυτές οι κρίσεις θα μπορούσαν να έρθουν πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύει κανείς. Στο υπουργείο Οικονομικών, οι ειδικοί του Σόιμπλε δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα καταφέρει μόνη της να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Η συνέπεια: ένα τέταρτο πρόγραμμα είναι πιθανό – και σε αυτό δεν πρόκειται να συμμετάσχει πια το ΔΝΤ» γράφει το Spiegel, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

 
Mε τη σειρά της, η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung αναφέρει σε άρθρο της με τίτλο «Και πάλι η Ελλάδα» ότι όταν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει στους Έλληνες ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη δεν βοηθάει και πολύ. Αντίθετα, όπως αναφέρει, θα βοηθούσε πολύ περισσότερο εάν όλοι επικεντρώνονταν στην ουσία αντί να κάνουν προεκλογικό αγώνα.
«Η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει κουραστεί από τις μακροχρόνιες διαφωνίες ανάμεσα στην Αθήνα, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Η καθημερινότητά τους πλήττεται από τη μεγάλη ανεργία, τους αυξανόμενους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Κυρίως οι νέοι είναι απογοητευμένοι και εγκαταλείπουν τη χώρα» γράφει η ίδια εφημερίδα.

 
Εκτιμά, μάλιστα, ότι «η κρίση στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται».
«Τώρα απαιτείται περιορισμός των ζημιών. Παρά τις διαφωνίες οι δανειστές θα πρέπει να βρουν τα μέσα ώστε η Ελλάδα να μην χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα. Εάν η Ελλάδα καταφέρει αυτό το χρόνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και καταργήσει τους έλεγχους κεφαλαίων, θα μπορούσε αυτό το σενάριο να μην πραγματοποιηθεί» ολοκληρώνει λέγοντας το σχετικό άρθρο.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τουρισμός για Όλους: Πού θα κάνετε την αίτηση

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024» Τουρισμός για…

24 Μαρτίου 2024

Ιστορίες με τις λέξεις – Νη- όπως νηστεία

της Αντιγόνης Σδρόλια Λίγοι αναγνωρίζουν το πρόθημα νη-. Πρόκειται για λόγιο αχώριστο μόριο, πρόθημα αρχαίων…

24 Μαρτίου 2024

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Είναι Κυριακή της Ορθοδοξίας

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.Ιγνάτιος, για την…

24 Μαρτίου 2024

Αλλαγή ώρας: Αντίστροφη μέτρηση για το γύρισμα των δεικτών

Tην τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, η ώρα θα αλλάξει σε θερινή, με τους δείκτες των…

24 Μαρτίου 2024

Δώρο Πάσχα 2024: Πότε πληρώνεται από τους εργοδότες

Η αντίστροφη μέτρηση για το Δώρο Πάσχα που θα λάβουν όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό…

24 Μαρτίου 2024

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαψεύδει δημοσίευμα σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του διαψεύδει δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι αλλοιώθηκαν ηχητικές…

24 Μαρτίου 2024