Κόσμος

«SOS» από το Μπέρμιγχαμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας – Κήρυξε κατάσταση «χρεοκοπίας»

Η πόλη του Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε σήμερα πως αδυνατεί να φέρει σε πέρας τις οικονομικές υποχρεώσεις της και προειδοποίησε ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες βρετανικές πόλεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό στην υποχρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους και στην οικονομική κατάσταση.

Το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο διαχειρίζεται τις δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα (το Λονδίνο χωρίζεται σε διαμερίσματα), τέθηκε υπό την προστασία του «άρθρου 114».

Αυτό σημαίνει πως διατηρούνται μόνο οι απολύτως απαραίτητες δαπάνες – το αντίστοιχο για μια επιχείρηση είναι η κατάσταση χρεοκοπίας. Ο δήμος δεν μπορεί πλέον να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, όπως είναι υποχρεωμένος από το νόμο να κάνει, χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης.

Ο δήμαρχος Τζον Κότον, στέλεχος των Εργατικών, σε ανακοίνωσή του που αναμεταδόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εξήγησε πως έλαβε αυτό το «απαραίτητο μέτρο» για να υπάρξει μια εξυγίανση.

Ο ίδιος απέδωσε την κατάσταση σε μερικές έκτακτες δαπάνες, όπως μια καταδίκη του δήμου για παραβίαση του Εργατικού Δικαίου, αλλά και στη μείωση της χορηγούμενης χρηματοδότησης τα 13 τελευταία χρόνια από τις διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις και στην κρίση του κόστους ζωής.

Με τις κοινωνικές δαπάνες που αυξάνονται κάθετα και τον πληθωρισμό που ανεβάζει τα κόστη, δήμοι όπως αυτός του Μπέρμιγχαμ βρίσκονται αντιμέτωποι με «χωρίς προηγούμενο οικονομικές προκλήσεις», διαβεβαίωσε.

Ο δήμαρχος επικαλέσθηκε εκτίμηση της ομοσπονδίας των βρετανικών δημοτικών αρχών Sigoma, σύμφωνα με την οποία 26 δήμοι ενδέχεται να κηρύξουν χρεοκοπία μέσα στα δύο επόμενα χρόνια.

Ο προϋπολογισμός των δήμων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από τις εισπράξεις από τους δημοτικούς φόρους που επιβάλλονται στους δημότες και τις επιχειρήσεις, αλλά επίσης από μια κρατική επιχορήγηση η οποία έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των πολιτικών λιτότητας των χρόνων του 2010.

«Το σύστημα χρηματοδότησης δεν λειτουργεί πλέον καθόλου. Τα δημοτικά συμβούλια κάνουν θαύματα εδώ και 13 χρόνια, όμως δεν υπάρχουν πλέον χρήματα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Sigoma Στίβεν Χότον και κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Γουσουτίδης

Σε ηλικία 78 ετών, έφυγε από τη ζωή ο αντιστράτηγος ε.α. πυροσβεστικού σώματος Χρήστος Γουσουτίδης.…

24 Νοεμβρίου 2023

Επιστολή Κασσελάκη στον Νίκο Κοτζιά: Είμαι ανοιχτός στον διάλογο και τη συνεργασία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά για την ανάπτυξη…

24 Νοεμβρίου 2023

Δύο αγωνιστικές σε ουδέτερο γήπεδο ο Ολυμπιακός για όσα έγιναν με τον Πύρασο

Με πρόστιμο είχε τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός Βόλου από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ Θεσσαλίας για…

24 Νοεμβρίου 2023

Συναγερμός για επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» στην Ευρώπη – Τι εκτιμούν αξιωματούχοι

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του τομέα της ασφάλειας βλέπουν αυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων από ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές εξαιτίας του…

24 Νοεμβρίου 2023

Για βροχές, ισχυρούς ανέμους και χιόνια προειδοποιεί το Λιμεναρχείο Βόλου

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης λαιρού της Ε.Μ.Υ.…

24 Νοεμβρίου 2023

Θεολόγοι: Τα Θρησκευτικά είναι μάθημα, όχι κατήχηση

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης το επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσαν οι…

24 Νοεμβρίου 2023