Κόσμος

Οι άνδρες αστροναύτες πιο επιρρεπείς στη στυτική δυσλειτουργία – Τα… απρόσμενα στοιχεία έρευνας

Το ταξίδι στο διάστημα κρύβει χιλιάδες κινδύνους. Μετά από μια νέα έρευνα προστέθηκε άλλος ένας. Εκτός από τη φθορά των μυών, τα αδυνατισμένα οστά, τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και τη νοσταλγία οι άνδρες αστροναύτες μπορεί να επιστρέψουν στη Γη επιρρεπείς στη στυτική δυσλειτουργία, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Σύμφωνα με την Guardian, έρευνα της NASA για τη γαλαξιακή ακτινοβολία και την έλλειψη βαρύτητας στην ανδρική σεξουαλική υγεία, έδειξε ότι η γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία και σε μικρότερο βαθμό η μικροβαρύτητα μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των στυτικών ιστών, με επιπτώσεις που διαρκούν ενδεχομένως για δεκαετίες.

Λύση τα αντιοξειδωτικά;
Ειδικότερα, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σε έκθεση την Τετάρτη, οι Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν «έναν νέο κίνδυνο για την υγεία που πρέπει να ληφθεί υπόψη με την εξερεύνηση του βαθέος διαστήματος». Ζήτησαν να παρακολουθείται στενά η σεξουαλική υγεία των αστροναυτών κατά την επιστροφή τους από μελλοντικές αποστολές στο βαθύ διάστημα, σημειώνοντας ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων, εμποδίζοντας τις επιβλαβείς βιολογικές διεργασίες.

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω προετοιμασίας της NASA και άλλων μεγάλων διαστημικών υπηρεσιών για μεγάλες αποστολές στο φεγγάρι και στον Άρη. Το πρόγραμμα Artemis της NASA φιλοδοξεί να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι ήδη από το επόμενο έτος, ενώ οι επανδρωμένες αποστολές στον Άρη προγραμματίζονται για το 2040.

Από τα πρώτα ταξίδια στο διάστημα, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη φυσιολογία της έλλειψης βαρύτητας και της κοσμικής ακτινοβολίας – των σωματιδίων υψηλής ενέργειας, των ακτίνων Χ και των ακτίνων γάμμα που προέρχονται από τα αστέρια και άλλα ουράνια σώματα. Όλες οι έρευνες οδήγησαν στη θέσπιση προληπτικών μέτρων, όπως ειδικά προγράμματα άσκησης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για την προστασία των αστροναυτών από τη φθορά των οστών και των μυών.

Όμως, σύμφωνα με τον La Favor και τους συναδέλφους του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα, οι επιπτώσεις των διαστημικών πτήσεων στη στυτική δυσλειτουργία δεν έχουν διερευνηθεί. “Ενώ η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς άνδρες άνω των 40 ετών και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ικανοποίηση από τη ζωή, οι συνέπειες των διαστημικών ταξιδιών στη στυτική λειτουργία είναι ακόμη ασαφείς”, γράφουν στο περιοδικό Faseb.

Η Γη προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από την κοσμική ακτινοβολία από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και τη σημαντική ατμόσφαιρα, αλλά στο φεγγάρι και στον Άρη και στο ενδιάμεσο διάστημα δεν υπάρχει κανένα αποτελεσματικό εμπόδιο. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τα πληρώματα προστατεύονται από τη θωράκιση και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αλλά εξακολουθούν να δέχονται σε μία εβδομάδα τόση ακτινοβολία όση θα δεχόταν ένας άνθρωπος στο έδαφος σε ένα χρόνο.

Οι ερευνητές στράφηκαν σε αρουραίους για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της διαστημικής πτήσης στην ανδρική φυσιολογία. Σε μια σειρά πειραμάτων, δεκάδες αρουραίοι αναρτήθηκαν σε ιμάντες υπό γωνία 30 μοιρών και εκτέθηκαν σε προσομοιωμένες γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες στο Εργαστήριο Διαστημικής Ακτινοβολίας της NASA στη Νέα Υόρκη.

Η ανάλυση των ιστών των αρουραίων ένα χρόνο αργότερα αποκάλυψε ότι ακόμη και η χαμηλή έκθεση στις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες αύξησε το οξειδωτικό στρες στα ζώα. Αυτό εξασθένησε τη λειτουργία της αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα το πέος και τον στυτικό ιστό. Το Weightless είχε επίσης αντίκτυπο, αλλά όχι τόσο έντονο.

«Συλλογικά, τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η νευροαγγειακή λειτουργία των στυτικών ιστών μπορεί να είναι εξασθενημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης περιόδου σεξουαλικής υγείας των αστροναυτών μετά την επιστροφή στη Γη από παρατεταμένη εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα», γράφουν οι συγγραφείς.

Όχι ότι όλα ήταν άσχημα νέα για τους μελλοντικούς διαστημικούς ταξιδιώτες. Η θεραπεία με συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά φάνηκε να βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών μετά την έκθεση σε γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνδρες αστροναύτες που προορίζονται για τον Άρη δεν χρειάζεται να είναι πολύ αποχαυνωμένοι.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Coffin clubs: Και όμως, στη Νέα Ζηλανδία φτιάχνουν μόνοι τα φέρετρα τους

«Κλαμπ φέρετρων» κάνουν θραύση στη Νέα Ζηλανδία, όπου ηλικιωμένοι φτιάχνουν την τελευταία τους κατοικία. Τι…

24 Μαρτίου 2024

Κέιτ – Κάρολος: Ο ιδιαίτερος δεσμός που ενώνει νύφη και πεθερό – «Είναι η κόρη που δεν έχει» λένε πηγές

Ο βασιλιάς Κάρολος ήταν «πολύ συγκινημένος» μετά το ιδιωτικό γεύμα που είχε με τη νύφη…

24 Μαρτίου 2024

Εριέττα Κούρκουλου για Κέιτ Μίντλετον: «Απλά ντροπή…»

Την άποψή της για τα όσα βίωσε η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλεντον εξέφρασε η…

24 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Επεσε 19χρονος από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας

Από μπαλκόνι διαμερίσματος τρίτου ορόφου πολυκατοικίας επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, έπεσε σήμερα το μεσημέρι…

24 Μαρτίου 2024

Τέμπη – ΚΚΕ: Θα στηρίξουμε την πρόταση δυσπιστίας αλλά με το δικό μας σκεπτικό

Για την πρόταση μομφής που ετοιμάζεται να κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά της κυβέρνησης, με…

24 Μαρτίου 2024

Παναγιώτα Βλαντή για την κρυοσυντήρηση ωαρίων: «Κάποια πράγματα δεν βγαίνουν πάντα όπως τα θέλεις»

Η Παναγιώτα Βλαντή σε νέα της συνέντευξη στην εφημερίδα Real Life, μίλησε για την κρυοσυντήρηση…

24 Μαρτίου 2024