Κόσμος

Σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων – Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μάλτας Κρις Φερν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς σχετικά με την παραχώρηση από την κυβέρνηση το 2015 της διοίκησης τριών κρατικών νοσοκομείων σε μία έως τότε άγνωστη εταιρεία.

Ο Φερν είπε στον Εργατικό πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπέλα πως παραιτείται προς το εθνικό συμφέρον αρνούμενος ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο. Ζήτησε επίσης από τον Αμπέλα να εγκαταλείψει τα σχέδια να τον προτείνει ως επίτροπο της Μάλτας στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το μοναδικό που θα βρουν τα δικαστήρια είναι πως είμαι εντελώς αθώος», ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρωθυπουργό.

Ο Φερν ήταν υφυπουργός Υγείας όταν η κυβέρνηση παρέδωσε τη διοίκηση των νοσοκομείων στη Vitals Global Healthcare. Οικονομικός έλεγχος που διεξήχθη μερικά χρόνια αργότερα κατέληξε πως είχε παραμεριστεί στις συνομιλίες με τη Vitals πριν από τη συμφωνία. Όμως τη Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για απάτη και κατάχρηση δημοσίου χρήματος σε βάρος του Φερν και άλλων υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο Αμπέλα υποστήριξε τον συνεργάτη του, λέγοντας λίγο μετά την απαγγελία των κατηγοριών πως είναι βέβαιος για την ακεραιότητα του Φερν. Αφού έλαβε την επιστολή παραίτησης, ζήτησε από τον συνεργάτη του να ξανασκεφθεί την απόφασή του.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα ήταν απόρροια μιας τετραετούς έρευνας που προκάλεσε η οργάνωση για την προάσπιση του κράτους δικαίου Repubblika.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ, ο προσωπάρχης του Κιθ Σκέμπρι και ο τότε υπουργός Υγείας Κόνραντ Μίτσι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που περιλαμβάνουν ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία, άσκηση αθέμιτης επιρροής σε σχέση με εγκληματική οργάνωση.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Έντουαρντ Σικλούνα, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών το 2015, κατηγορείται όπως και ο Φερν, για απάτη και κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το