Τοπικά

Σε ψυχιατρικό ίδρυμα στη Βόρεια Ελλάδα ο 58χρονος από το Αλιβέρι

Στέγη σε μονάδα ψυχικής υγείας βραχείας νοσηλείας στη Βόρεια Ελλάδα, βρήκε ο 58χρονος Ρομ από το Αλιβέρι στη Νέα Ιωνία, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά ψυχιατρικά προβλήματα και κρατούνταν δεμένος με αλυσίδα μήκους 15 μέτρων από τους ηλικιωμένους γονείς του στην αυλή του σπιτιού τους, καθώς παρουσίαζε επιθετικές τάσεις.
Παράλληλα η Εισαγγελία Βόλου, με αφορμή την υπόθεση, που εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή και που οδήγησε στην καταδίκη των γονέων του, με αναστολή, παρήγγειλε κοινωνική έρευνα, για να βρεθεί φορέας που θα αναλάβει δικαστικός συμπαραστάτης του μεσήλικα.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, οι ψυχίατροι που τον εξέτασαν διαπίστωσαν ότι ο 58χρονος έχει επιληπτικές κρίσεις, αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ πάσχει από χρόνιο αλκοολισμό. Αποφάνθηκαν, ακόμα, ότι πρέπει να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.
Όμως, λόγω έλλειψης κρεβατιών στην Ψυχιατρική Μονάδα του Νοσοκομείου Βόλου, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική δομή βραχείας νοσηλείας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και αναμένεται να παραμείνει μερικές ημέρες.
Η εισαγγελέας που ασχολήθηκε με την υπόθεση, παρήγγειλε έρευνα από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, οι οποίες καλούνται να διαπιστώσουν ποιος είναι ο κατάλληλος φορέας που θα αναλάβει τη δικαστική συμπαράσταση του 58χρονου, που δεν είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του.
Επισημαίνεται ότι δικαστική συμπαράσταση είναι η κατάσταση, στη οποία τίθεται ένα άτομο λόγω κάποια ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή εξαιτίας κάποιας σωματικής αναπηρίας είτε λόγω τοξικομανίας και αλκοολισμού, αδυνατώντας να μεριμνά για τις προσωπικές του υποθέσεις (1666 Α.Κ.).
Ο νομοθέτης έχει προβλέψει τον θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης στον Αστικό Κώδικα (1666 – 1688 Α.Κ.) ως ένα μέσο προστασίας προσώπων, τα οποία είτε λόγω κάποιας πάθησης είτε εξαιτίας κάποιας νοσηρής εξάρτησης αδυνατούν να ασκήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως ενεργοί πολίτες.
Ο προστατευτικός αυτός χαρακτήρας που διέπει τις διατάξεις του Α.Κ. αποσκοπεί στην προστασία αυτού που τίθεται υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης, ο οποίος κατά κανόνα δεν διαθέτει την απαιτούμενη διανοητική διαύγεια, ώστε να δεσμεύεται νομικά από τις ενέργειές του.

Υπενθυμίζεται πως οι ηλικιωμένοι γονείς του 58χρονου καταδικάστηκαν την Παρασκευή από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη κατακράτηση του γιου τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο 58χρονος άνδρας ζούσε στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας, ήταν δεμένος με αλυσίδα μήκους 15 μέτρων, έμενε σε παράγκα, έκανε την ανάγκη του σε εξωτερική τουαλέτα και όταν δεν είχε καλό καιρό έμενε στο σπίτι, όπως είπαν οι γονείς του.
Ο άνδρας αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και 35 χρόνια, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε τον τελευταίο 1,5 χρόνο, όταν έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος, όπου και τραυματίστηκε στο χέρι και το πόδι. Όπως αναφέρουν τόσο οι γονείς του, όσο και συγγενείς, επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά και ενήλικες, ενώ τον έχει εγκαταλείψει η σύζυγος και τα 4 παιδιά του, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τον φροντίζουν οι γονείς του ηλικίας 75 και 79 ετών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το