Κόσμος

Σε νέα δραματική φάση το προσφυγικό μετά το «no pasaran» της Ουγγαρίας

epa04932463 Migrants walk close to the barb-wired border fence at the closed railway crossing between Serbia and Hungary, near Horgos, Serbia, 15 September 2015. Hungary declared a state of emergency in two counties along its border with Serbia, after it used a boxcar fitted with razor wire to block a major entry point there. Declaring the state of emergency paves the way for parliament to allow the army to reinforce police along the border, as new measures to crackdown on refugees go into effect. EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Σε καυτή πατάτα που κανένας δεν θέλει να πάρει στην αυλή του εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο η προσφυγική κρίση, μετά και την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει ερμητικά τα σύνορά της με τη Σερβία από χθες τα μεσάνυχτα. Τη σύγκληση μιας ειδικής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απευθύνοντας έκκληση για συνεργασία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Η απόφαση της Ουγγαρίας έχει προκαλέσει σοκ στη Σερβία που είναι η χώρα, η οποία υφίσταται πρώτη τις επιπτώσεις, αφού χιλιάδες πρόσφυγες συγκεντρώνονται στη μεθοριακή περιοχή με την Ουγγαρία και παράλληλα χιλιάδες άλλοι εισέρχονται στη χώρα από την ΠΓΔΜ, μέσω της κοιλάδας του Πρέσεβο. Ο Σέρβος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Νεντάν Ιβανίσεβιτς, δήλωσε χθες ότι αν οι ουγγρικές αρχές θέλουν να επαναπροωθήσουν τους πρόσφυγες, να τους στείλουν απευθείας πίσω στην Ελλάδα, που είναι η πρώτη χώρα εισόδου τους. Τόσο στη Σερβία, όσο και στην ΠΓΔΜ εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η λήψη μέτρων από τις δύο χώρες, κάτι που που θα σημάνει ότι το ντόμινο θα φτάσει μέχρι τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, όπου χθες πέρασαν πάνω από 3.000 μετανάστες προς τη γειτονική χώρα.

Μετά την ισχύ των νέων μέτρων που περιλαμβάνουν και την επαναπροώθηση των παράνομων προσφύγων στη Σερβία, ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών της κυβέρνησης του Βελιγραδίου, Αλεξάνταρ Βούλιν που είναι υπεύθυνος για το θέμα των προσφύγων, επέκρινε τη συμπεριφορά των ουγγρικών αρχών απέναντι στους πρόσφυγες και καταδίκασε την απόφαση να λειτουργήσουν τον φράχτη κατά μήκος των συνόρων. Δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί την επιστροφή των προσφύγων, πολύ περισσότερο που αυτό γίνεται χωρίς τη θέλησή τους.

Στην μεθόριο της Ελάδας με την ΠΓΔΜ υπάρχει κατάσταση αναμονής και αυξημένη νευρικότητα, ενώ φτάνουν ο ένας μετά τον άλλον οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί του εξωτερικού με πρώτο το CNN που βρίσκεται με πολυπληθές συνεργείο για να καταγράψει τις δραματικές όπως αναμένονται εξελίξεις.
Στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή Εντιρνέ (Αδριανούπολη) οι Τούρκοι έχουν στήσει οδοφράγματα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την ελληνική μεθόριο, εγκλωβίζοντας μεγάλο αριθμό Σύρων μεταναστών που περιμένουν πλέον στους γύρω λόφους για να μπορέσουν να μπουν κρυφά στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, νέα, συγκλονιστικά στοιχεία έδωσε η Frontex, που έκανε γνωστό ότι 88.000 άτομα έφτασαν φέτος τον Αύγουστο στα ελληνικά νησιά, αριθμός αυξημένος κατά 11 (!) φορές σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014. Σχεδόν τα 3/4 των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι Σύροι πρόσφυγες, λένε οι επιτελείς στης Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Προστασία των Συνόρων.

Με δεδομένη αυτή «τη μεγάλη μεταναστευτική πίεση» η Frontex ζήτησε επιπλέον προσωπικό, το οποίο θα βοηθήσει στην καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών στη Λέσβο και την Κω, “που πλήττονται ιδιαίτερα”, όπως δήλωσε ο Φαμπρίς Λεγκέρι, διευθυντής της Frontex.

«Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Τουρκία κάνουν λόγο για ολοένα και πιο επιθετικούς και σκληρούς διακινητές, οι οποίοι αγνοούν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και αναγκάζουν τους πρόσφυγες να μπουν σε υπερφορτωμένες φουσκωτές βάρκες ώστε να αποκομίσουν τα μέγιστα κέρδη από κάθε ταξίδι», προστίθεται στην ανακοίνωση της Frontex.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το