Τοπικά

Σε λίγα χρόνια όλα τα εγκλήματα θα είναι ηλεκτρονικά… – Ημερίδα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών συνδέεται ευθέως με την τέλεση παλιών και νεότερων μορφών ποινικών αδικημάτων.

Το ηλεκτρονικό έγκλημα επωάζει και παράγει απρόβλεπτες απειλές για την κοινωνική ευταξία, στο βαθμό που στρέφεται τόσο κατά φυσικών και νομικών προσώπων που στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες, όσο συνακόλουθα και κατά κρατικών οντοτήτων και κυβερνητικών πολιτικών. Απειλές οι οποίες λόγω της παγκοσμιότητας των δεδομένων και του διασυνοριακού και ποικιλόμορφου χαρακτήρα τους θέτουν σε δοκιμασία την ασφάλεια της κοινωνίας της πληροφορίας και μια σειρά εννόμων αγαθών και ελευθεριών των πολιτών παγκοσμίως. Ο όρος «ηλεκτρονικό έγκλημα» δεν αντιστοιχεί σε μία μόνο έκφραση αποδοκιμαζόμενης πράξης, αλλά εκφράζει περισσότερες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας. Πολλές είναι ήδη γνωστές μέσα από τα εμπειρικά παραδείγματα, ενώ άλλες εξακολουθούν να εμφανίζονται γεννώντας νέες νομοθετικές προκλήσεις. Στις προκλήσεις αυτές αναφέρθηκε ο καθηγητής Νομικής κ. Θεοχ. Δαλακούρας, στην ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για το ηλεκτρονικό έγκλημα χθες το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο Forum.

Όπως τόνισε, «το τοπίο εξελίσσεται σήμερα σε ρυθμούς, που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Όπως δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια μέγεθος της κοινωνικής καθημερινότητας, που δεν θα συνδέεται με το διαδίκτυο, έτσι και δεν θα υπάρχει και έγκλημα, που δεν θα συνδέεται με αυτό. Έχουμε ένα πολυεπίπεδο στοίχημα να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά και νομοθετικά».
Στην ημερίδα επισημάνθηκε πως το έγκλημα αλλάζει στην ψηφιακή εποχή και για την αντιμετώπισή του χρειάζονται εξειδικευμένοι επιστήμονες, νομικοί, εγκληματολόγοι και τεχνικοί ασφαλείας υπολογιστών, με γνώσεις στην τεχνολογία και στις μεθόδους του εγκλήματος που διαπράττεται στον κυβερνοχώρο. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η εκπαίδευση, που βασίζεται στα σύγχρονα δεδομένα και τις μεθόδους που αξιοποιούν οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη. Για όλα τα παραπάνω μίλησε ο κ. Αναστάσης Παπαθανασίου, αστυνομικός υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επισημαίνοντας πως το έγκλημα έχει μεταλλαχθεί σε ψηφιακό. «Υπάρχει μια πολυπλοκότητα στην τέλεση των εγκλημάτων και μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα έγκλημα χωρίς πατρίδα. Για την διαλεύκανσή του, πρέπει να ξεπερνάμε πολλά εμπόδια, καθώς δεν περιορίζεται στα όρια ενός κράτους. Επίσης το κάθε κράτος που πρέπει να συνεργαζόμαστε, έχει το δικό του νομικό πλαίσιο», ανέφερε, απαντώντας στο ερώτημα, γιατί καθυστερεί η εξιχνίαση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων.
Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης οι κ.κ. Γεώργιος Νούσκαλης επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, δικηγόρος και Ιωάννης Μοροζίνης εντεταλμένος διδάσκων Νομικής Σχολής ∆ΠΘ, δικηγόρος. Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΣΒ Χρ. Στρατηγόπουλος τόνισε πως το ηλεκτρονικό έγκλημα επελαύνει και με δόση χιούμορ μίλησε για τα ηλεκτρονικά μηνύματα που δεχόμαστε, δήθεν από την ΑΑΔΕ για επιστροφή φόρου ή από την Μπουργκίνα Φάσο για επενδυτικές ευκαιρίες… Πάντως παρά το ενδιαφέρον της ημερίδας, λίγοι ήταν αυτοί που την παρακολούθησαν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το