Τοπικά

Σε δίκη, γιατί δεν πέρασε το όχημά του από ΚΤΕΟ

Τα παράδοξα του νέου Ποινικού Κώδικα έζησε χθες ένας οδηγός ο οποίος συνελήφθη από λιμενικούς στην παραλιακή ζώνη του Βόλου και σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος του, επειδή δεν είχε περάσει ΚΤΕΟ, με τον εισαγγελέα να δίνει προφορική εντολή να αφεθεί ελεύθερος, χωρίς να περάσει την αυτόφωρη διαδικασία.

Η άγνοια του ποινικού κώδικα θα οδηγούσε στο αυτόφωρο έναν οδηγό αυτοκινήτου γιατί δεν είχε «περάσει» από ΚΤΕΟ. Ο οδηγός αιφνιδιάστηκε όταν ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις της παράβασης και δεν περίμενε η αμέλειά του να τον οδηγήσει στο τμήμα του Λιμενικού μέχρι να δώσει εντολή ο εισαγγελέας να αφεθεί ελεύθερος, έως ότου ολοκληρωθεί ο σχηματισμός της δικογραφίας.
Στο μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός ακόμα άνδρα που κινούνταν με το δίκυκλό του σε πεζόδρομο, ενώ και σε αυτή την περίπτωση σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του άρθρου 290Α περί επικίνδυνης οδήγησης. Πλέον το να ξεχάσει κάποιος να περάσει το όχημα του από τεχνικό έλεγχο θεωρείται πλημμέλημα και μπορεί να δικαστεί από μονομελές πλημμελειοδικείο, κινδυνεύοντας με φυλάκιση από έξι μήνες μέχρι και τρία χρόνια σε περίπτωση καταδίκης, εφόσον από την πράξη προκύπτει κίνδυνος για ξένα πράγματα.

Επίσης αν ο κίνδυνος αυτός αφορά τον άνθρωπο η υπόθεση εισάγεται στο ακροατήριο του τριμελούς πλημμελειοδικείου και η ποινή που προβλέπεται, κυμαίνεται από το ένα έτος και φτάνει ακόμα και τα πέντε χρόνια.
Μέχρι πρότινος για παραβάσεις περί ασφάλειας συγκοινωνιών, που δεν αναφέρονταν σε καταστάσεις μέθης, προβλεπόταν μόνο διοικητικό πρόστιμο χωρίς ο παραβάτης να κινδυνεύει να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το συγκεκριμένο άρθρο του νέου Κώδικα, που αναμένεται να οδηγήσει πολλούς στις δικαστικές αίθουσες αυξάνοντας τον φόρτο των υποθέσεων και την ταλαιπωρία πολιτών που το μόνο τους αδίκημα είναι ότι λησμόνησαν πότε πρέπει να περάσουν ΚΤΕΟ…
Γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται η εισαγγελική Αρχή να κρίνει ότι πρέπει να τεθούν στο αρχείο τέτοιες δικογραφίες, ερμηνεύοντας τον νόμο προς μια κατεύθυνση που θα είναι επιεικέστερη για τέτοιου είδους παραπτώματα.
Από την άλλη πλευρά ο νόμος έχει αυστηροποιηθεί για αυτούς που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και προκάλεσαν τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές, καθώς παραπέμπονται άμεσα με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ σε σημαντικά δυσκολότερη θέση βρίσκονται αυτοί που τραυμάτισαν άνθρωπο.
Υπενθυμίζεται πως με τον παλιό κώδικα αυτός που χτυπούσε όντας μεθυσμένος άλλο όχημα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές έπρεπε να αποζημιώσει τον κάτοχο του, γλιτώνοντας παράλληλα με λίγους μήνες καταδίκης με αναστολή.

Τι ορίζει ο νόμος
Σύμφωνα με το άρθρο 290Α θεωρείται επικίνδυνη οδήγηση όταν κάποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: Οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις: Με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.
Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α’ ή β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.
Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Ρεπορτάζ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Share
Ετικέτες: δίκηΚΤΕΟοδηγός

Πρόσφατα άρθρα

Χριστούγεννα 2023 – meteo: Ποια είναι η πιο «λευκή» χρονιά από το 1991 για τη χώρα, πόσο χιόνι και πού θα πέσει φέτος

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένη με χιονισμένα τοπία σε χώρες βορειότερου γεωγραφικού πλάτους από…

22 Δεκεμβρίου 2023

Πυροβολισμοί στο Γκάζι: «Δεχτήκαμε τρεις σφαίρες στο κεφάλι και δεν είχαμε θύματα» λέει ο ένας από τους τραυματίες Κρητικούς

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ένας εκ των Κρητικών που τραυματιστήκε από τους πυροβολισμούς στο…

22 Δεκεμβρίου 2023

Δικηγόρος οικογένειας Κατσούρη : «Ξαφνικά οι Κροάτες έπαψαν να είναι κατηγορούμενοι και αποφυλακίστηκαν»

Οι 105 Κροάτες που είχαν προφυλακιστεί για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη «ξαφνικά…

22 Δεκεμβρίου 2023

Μακελειό στην Πράγα: Όπλο που βρέθηκε στο σπίτι του δράστη συνδέεται με τη δολοφονία πατέρα και κόρης την περασμένη εβδομάδα

Όπλο που βρέθηκε στο σπίτι όπου διέμενε ο μακελάρης της Πράγας ο οποίος επιτέθηκε στο…

22 Δεκεμβρίου 2023

Επίσκεψη του “Ιππόκαμπου” στο 5ο και 11ο δημοτικά σχολεία Ν.Ιωνίας

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη Εθνικής και Παγκόσμια Ημέρας των ΑμεΑ αντιπροσωπεία του Σωματείου Κινητικά…

22 Δεκεμβρίου 2023

Εξιχνιάστηκαν 27 κλοπές στη Λάρισα

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, με τη συνδρομή του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της…

22 Δεκεμβρίου 2023