Οικονομία

Σε χαμηλό 12ετίας το ελληνικό 10ετές ομόλογο – Ορίστηκαν οι ανάδοχοι

Την διαδικασία για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, λίγες ώρες αφού σημειώθηκε η χαμηλότερη απόδοση από το 2006, ξεκίνησε το ελληνικό δημόσιο. Το χαμηλό 12ετίας προέκυψε σήμερα, Δευτέρα, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες, από τον οίκο Moody’s, την Παρασκευή. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έπεσε στις 3,622 μονάδες, που αποτελεί και την χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2006. Το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι όρισε ως αναδόχους για την κοινοπρακτική έκδοση τις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs και J. P. Morgan. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε πρόσφατα, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων κατά τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, στο 2,79%.

“Η κίνηση από την Moody’s αντανακλά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς, όπως φαίνεται από την δημοσιονομική βελτίωση και το πρωτογενές πλεόνασμα”, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της γερμανικής τράπεζας DZ, Daniel Lenz, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως αποδείχτηκε με την επιτυχή έκδοση πενταετούς ομολόγου, και την (σ.σ. μέχρι πρότινος) φημολογία για προσεχή έκδοση 10ετούς.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης είχε τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι η Ελλάδα μπορεί θα προχωρούσει σε έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου αυτή την εβδομάδα, με αναλυτές της Commerzbank να υποστηρίζουν ότι ανέμεναν την ανωτέρω εξέλιξη αυτή την εβδομάδα.

Οι αποδόσεις συνήθως αυξάνονται πριν από μια νέα έκδοση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η πρόσβαση στην αγορά θεωρείται θετική εξέλιξη, δεδομένου του πολύ υψηλού χρέους της χώρας ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters.

Οι αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωζώνης ήταν αμετάβλητες έως οριακά χαμηλότερες, αν και διατηρούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων λόγω των ενδείξεων για πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωσε οριακή πτώση στο 0,18%, από το υψηλό μηνός της Παρασκευής του 0,208%.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το παιδί ήταν σοκ, λέει ο πατέρας του 9χρονου που δέχθηκε επίθεση από σκύλο

Ένας σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε ένα 9χρονο αγόρι το πρωί της Κυριακής (24/12) στην περιοχή…

25 Δεκεμβρίου 2023

Συλλυπητήρια της ΔΕΕΠ ΝΔ Μαγνησίας για τη Σοφία Ιωάννου

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Μαγνησίας σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή της για τον θάνατο της Σοφίας Ιωάννου αναφέρει:…

25 Δεκεμβρίου 2023

Ιρανός στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό

Ένας στρατηγός των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε τη Δευτέρα (25/12) στη Συρία σε βομβαρδισμό…

25 Δεκεμβρίου 2023

Βρήκε αγνώστους να μαζεύουν τις ελιές από το χωράφι της αδελφής της – Μόλις την είδαν, έγιναν «καπνός»

Άλλο ένα περιστατικό εισβολής σε ελαιώνα και αρπαγής του καρπού από τα δέντρα αναστάτωσε την…

25 Δεκεμβρίου 2023

Αδιανόητα σπάνιο εύρημα: Έμβρυο δεινοσαύρου βρέθηκε τέλεια διατηρημένο σε απολιθωμένο αυγό

Απέναντι σε ένα αδιανόητα σπάνιο εύρημα βρέθηκαν οι επιστήμονες στην Κίνα, οι οποίοι εντόπισαν ένα…

25 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη… χυλόπιτα στο γήπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης: Οπαδός απορρίφθηκε σε ζωντανή μετάδοση

Άτυχος ήταν οπαδός της Ατλέτικο Μαδρίτης ο οποίος ίσως επηρεασμένος από το πνεύματων Χριστουγέννων φλέρταρε…

25 Δεκεμβρίου 2023