Κατηγορίες: Ελλάδα

Σαμαράς: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εμποδίσει την έξοδο από την κρίση

 Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, κλείνοντας τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.«Όποιος άκουσε απόψε τον κ. Τσίπρα αντιλήφθηκε τη ματαιότητα της συνεννόησης μαζί του. Βάφτισε ΣΥΡΙΖΑ όσους βουλευτές δεν είναι ΝΔ, ακόμα και όσους θα ήθελαν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

» Οι συνιστώσες σας μπορούν να κάνουν παρεΐτσα με την τρομοκρατία, αλλά τους βουλευτές δεν τους τρομοκρατείτε» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή για την έξοδο από την κρίση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εμποδίσει τη χώρα να βγει από την κρίση.

Αναφέρθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι η χώρα για πρώτη φορά έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως το είχε ο ίδιος προβλέψει πριν από τρία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η ανάκαμψη άρχισε και ότι η ανεργία -έστω και με μικρούς ρυθμούς- πέφτει.

«Και όλα αυτά, ενώ αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την υπόλοιπη Ευρώπη. Και τα προβλέπει ακόμα και το ΔΝΤ, που συνήθως είναι πιο αυστηρό στις προβλέψεις του» συνέχισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας στις αγορές με χαμηλά επιτόκια. «Το μόνο που ανησυχεί τις αγορές είναι η πολιτική σταθερότητα. Εμείς με την ψήφο εμπιστοσύνης στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας στις αγορές» υπογράμμισε.

Για το χρέος, είπε ότι «οι πάντες παραδέχονται» ότι το χρέος θα αρχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια. «Το χρέος είναι βιώσιμο. Ευτυχώς για την Ελλάδα, είναι. Και κουραστήκαμε για να το κάνουμε βιώσιμο».

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο, ούτε πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού, καθότι ως χώρα «έχουμε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να βγει από το μνημόνιο 1,5 χρόνο νωρίτερα και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε μάλιστα στις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για το ζήτημα, λέγοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν ήδη φοροελαφρύνσεις (μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, επιστροφή στους ενστόλους και δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες θα αυξηθούν σε 72 έως 100, ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια), ενώ τα περισσότερα επιπλέον έσοδα θα έρθουν -όπως είπε- λόγω της ανάπτυξης και όχι από νέους φόρους.

Ανέφερε επίσης ότι με την ολοκλήρωση των stress tests θα γνωρίζει η χώρα το ποσό που θα επιστραφεί από τα χρήματα του ΤΧΣ, ώστε να μειωθεί το χρέος.

«Εμείς θα τελειώσουμε με το θέμα του χρέους και εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα θα τσακώνεστε για το αν θα υπάρξει κούρεμα, διαγραφή ή ό,τι άλλο» συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η αποψινή ψηφοφορία διαχωρίζεται πλήρως από την προεδρική εκλογή τον επόμενο χρόνο: «Αλλά η προεδρική εκλογή θα γίνει σε συνθήκες, όπου οι πολίτες θα αντιλαμβάνονται ότι έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή και τότε να δούμε ποιος θα εμποδίσει την εκλογή».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι η Ελλάδα συμπαραστέκεται στην Κύπρο και έκανε όλες τις απαραίτητες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση έκανε πολλά και θα κάνει ακόμα περισσότερα και ότι το 2016 που θα γίνουν οι εκλογές, η κυβέρνηση θα έχει κάνει περισσότερα και από όσα δεσμεύθηκε.

Χαρακτήρισε επικίνδυνη την προσφυγή σε πρόωρη κάλπη, ειδικά σε μια περίοδο επικίνδυνη για τις διεθνείς εξελίξεις. «Ειμαστε το μόνο προπύργιο σταθερότητας στη χώρα. Όσοι θέλουν πρόωρες εκλογές υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας» εξήγησε.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι δημοκρατίες δεν κυβερνώνται από τις δημοσκοπήσεις, αλλά από τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν όταν λέει το Σύνταγμα.

«Κάποιες δημοσκοπήσεις το 2012 μάς έδιναν 6% πίσω από εσάς και τελικά βρεθήκαμε 3% μπροστά από εσάς, μην το ξεχνάτε» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεολογική τρομοκρατία έναντι πολιτικών αντιπάλων ή δημοσιογράφων, επιβάλοντας -όπως είπε- εμπάργκο ή και στοχοποιώντας αυτούς με τους οποίους διαφωνεί.

«Αυτή την παιδική ασθένεια, κόψτε την. Έχετε πολύ δρόμο ακόμα, όχι για να γίνετε κυβέρνηση, αλλά και για να γίνετε Αξιωματική Αντιπολίτευση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: tovima.gr
Share

Πρόσφατα άρθρα

Βασίλης Καρράς: Μέχρι αργά το βράδυ το λαϊκό προσκύνημα – Καταφθάνουν πούλμαν με θαυμαστές του

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη τελέστηκε η…

26 Δεκεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη: «Λύγισε» η σύζυγος του Βασίλη Καρρά με τα τραγούδια στο τέλος της κηδείας – Δείτε βίντεο

Χιλιάδες πολίτες αποχαιρέτησαν σήμερα Τρίτη 26 Δεκεμβρίου τον Βασίλη Καρρά στον ναό της Αγίας Σοφίας…

26 Δεκεμβρίου 2023

Πέντε νεκροί, μεταξύ αυτών ένας ανήλικος, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ξενώνα – video

Τραγικός είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε σήμερα το πρωί σε ξενώνα στη Ρουμανία,…

26 Δεκεμβρίου 2023

Ταξίδι στη χρόνο: Οι άνθρωποι στον Νότιο Πόλο διασχίζουν και τις 24 ζώνες ώρας την ημέρα των Χριστουγέννων!

Οι άνθρωποι που ζουν στον Νότιο Πόλο έχουν βρει έναν μοναδικό τρόπο να περνούν τον…

26 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Στην εξόδιο ακολουθία του τραγουδιστή ο Νίκος Ανδρουλάκης – «Τον αγάπησε όλη η Ελλάδα» (βίντεο)

Σε λαϊκό προσκύνημα έχει τεθεί σήμερα- μέχρι αργά το βράδυ- η σορός του Βασίλη Καρρά,…

26 Δεκεμβρίου 2023

Σε φυλακή στην Αρκτική ο Αλεξέι Ναβάλνι – Τα πλάνα στα social media

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Αλεξέι Ναβάλνι τη Δευτέρα (25/12), ο φυλακισμένος πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης…

26 Δεκεμβρίου 2023