Ελλάδα

Ρήξη ή υποχώρηση; Το μέλλον του “ιερού deal” και η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της κυβέρνησης με το σύνολο σχεδόν της Ιεραρχίας, την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος και ελάχιστοι Μητροπολίτες δεν μπόρεσαν να περάσουν το κοινό ανακοινωθέν. Το Μαξίμου επιθυμεί διακαώς να «αδειάσουν» 10 χιλιάδες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να προχωρήσει σε προεκλογικό χρόνο σε επιπλέον προσλήψεις.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν και από την ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ιεραρχίας τονίζοντας πως το ζήτημα της μισθοδοσίας δεν αφορά την εκκλησία. Από την άλλη πλευρά οι μητροπολίτες φέρονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά όπλα που διαθέτουν προκειμένου να «μπλοκάρουν» τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Ωστόσο για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει να μην έχει τον έλεγχο της Ιεραρχίας και εμφανίζεται αποκομμένος από το υπόλοιπο σώμα της Εκκλησίας.

Την ίδια στιγμή, νέες κόντρες ξέσπασαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” που έκανε λόγο για συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου και ενημέρωση από τον δεύτερο στον πρώτο για την επικείμενη, τότε, συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε από τον κ. Ιερώνυμο να μην προχωρήσει περαιτέρω, ενώ -πάντα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- φέρεται να προέβαλε το επιχείρημα ότι ο Τσίπρας είναι άθεος, ενώ ο ίδιος είναι Χριστιανός.
Τόσο η Αρχιεπισκοπή, με σχετική ανακοίνωση, όσο και η ίδια η ΝΔ, μέσω δηλώσεων της εκπροσώπου Τύπου κ. Σπυράκη, διέψευσαν το περιεχόμενο των διαλόγων και τον ισχυρισμό ότι υπήρχε πρότερη ενημέρωση για τα όσα ανακοίνωσαν ο Τσίπρας και ο Ιερώνυμος. Δεν διέψευσαν ωστόσο την ίδια τη συνάντηση. “Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ” αναφέρε η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ενώ η κ. Σπυράκη τόνισε: «δεν έχω υπόψη μου τα ραντεβού αυτά» επαναλαμβάνοντας ότι «η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση σε όσα ανακοίνωσαν Τσίπρας-Ιερώνυμος».

Ρήξη ή οπισθοχώρηση;
Στο Μαξίμου εξετάζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις απέναντι στην Εκκλησία. Οι περισσότερες εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας είναι υπέρ της μετωπικής σύγκρουσης. Δηλαδή της άμεσης κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης που θα θέτει εκτός της ενιαίας αρχής πληρωμών.
Μία τέτοια κίνηση εκτιμούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θα είχε μόνο οφέλη για την κυβέρνηση, καθώς θα συσπείρωνε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν τον διαχωρισμό, το κόμμα θα έβγαινε από την εσωστρέφεια στην οποία είχε περιέλθει μετά την παραίτηση Κοτζιά και η κυβέρνηση θα είχε το σημαντικό «bonus» των προσλήψεων. Παράλληλα, σημειώνουν πως από την στιγμή που έχουν στο πλευρό τους τον Αρχιεπίσκοπο δεν φαίνεται πως η κυβέρνηση έρχεται σε ρήξη με την Εκκλησία

Ωστόσο, άλλα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο αλλά θα πρέπει να ποντάρει στις θετικές ειδήσεις που αφορούν την οικονομία, αφήνοντας για αργότερα το ζήτημα της Εκκλησίας. Υποστηρίζουν επίσης ότι στην περιφέρεια οι κληρικοί έχουν ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες που προεκλογικά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα γεγονός που έχει αποτυπωθεί σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η στάση του Αρχιεπισκόπου διχάζει τους ΑΝΕΛ
Προβληματισμός επικρατεί στο στρατόπεδο του κυβερνητικού εταίρου καθώς η στάση του Αρχιεπισκόπου και ορισμένων μητροπολιτών που στηρίζουν το κοινό ανακοινωθέν περισσότερο «μπερδεύει» παρά ξεκαθαρίζει την στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος πιθανότατα θα επιλέξει την οδό του συμβιβασμού ώστε να μην έρθουν σε ρήξη οι δύο πλευρές και να μετατεθεί το ζήτημα για αργότερα.
Ο υπουργός Άμυνας διατηρεί πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο τον οποίο μάλιστα είχε στηρίξει στην διαμάχη που είχε ο κ. Ιερώνυμος με τον Νίκο Φίλη με αποτέλεσμα ο τελευταίος να βρεθεί εκτός κυβέρνησης. Από την άλλη όμως διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με αρκετούς Ιεράρχες που διαφωνούν με την συμφωνία Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου.
Η επίσημη θέση των ΑΝΕΛ ήταν ότι θα συμφωνούσαν με την απόφαση της Ιεραρχίας, αλλά μετά τα όσα έγιναν στη Μονή Πετράκη από το στρατόπεδο του κυβερνητικού εταίρου υπήρχαν μέχρι τώρα μόνο γενικόλογες διαρροές.

Επίθεση ετοιμάζει η ΝΔ
Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να σηκώσει το ζήτημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση ακόμα και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με την απομάκρυνση των ιερέων από το Δημόσιο. Παράλληλα η Πειραιώς δεν θα αφήσει εκτός «κάδρου» τον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο «γαλάζια» στελέχη κατηγορούν πως δεν σεβάστηκε την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας και ότι συνεχίζει να στηρίζει το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα.
«Οφείλω να σας πω ότι ο Μακαριότατος έκανε το εξής λάθος. Παρασύρθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, που είναι διαλυτικό στοιχείο. Ο Τσίπρας είχε ένα κίνητρο, να κάνει 10.000 διορισμούς στο Δημόσιο. Διότι θέλει να πάει σε εκλογές υποσχόμενος διορισμούς. Του μπήκε η διαστροφική ιδέα να απολύσει 10.000 ιερείς για να μπορέσει να τάξει 10.000 προσλήψεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη ΝΔ τονίζουν πως ακόμα και αν περάσει ο νόμος για την έξοδο των ιερέων από το Δημόσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον καταργήσει μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα όπως έχει δεσμευτεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί να αλλάξει καμία παράγραφος από το άρθρο 3 του Συντάγματος που ορίζει τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας.

Με το βλέμμα στο Φανάρι οι Μητροπολίτες
Πολλοί ιεράρχες, ακόμα και εκείνοι που έπαιρναν αποστάσεις από το Φανάρι, προσβλέπουν πλέον στην αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Στις 27 Νοεμβρίου συνεδριάζει Ιερά Σύνοδος και εκεί ο κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να τοποθετηθεί για το επίμαχο ζήτημα.
Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας πληροφορήθηκε το κοινό ανακοινωθέν από τα μέσα ενημέρωσης καθώς δεν τον πληροφόρησε, όπως θα όφειλε, ο Αρχιεπίσκοπος για τις συζητήσεις που θα είχε με τον πρωθυπουργό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του στον υπουργό Παιδείας που έσπευσε να τον επισκεφθεί κατόπιν της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Νέα αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για συνάντηση (;) Μητσοτάκη – Ιερώνυμου
Εν τω μεταξύ, στο πεδίο της άμεσης επικαιρότητας, το πρωί της Δευτέρας κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οδηγήθηκαν σε νέο γύρο αντιπαράθεσης με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” για συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η “μυστική” συνάντηση έγινε στη Μονή Πετράκη στις 8 το πρωί -κατόπιν αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη- σε χρόνο που τοποθετείται πριν το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου στο Μέγαρο Μαξίμου (στις 6 Νοεμβρίου) και μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (στις 30 Οκτωβρίου).
Στην κατ’ ιδίαν επαφή που είχαν, ο αρχηγός της ΝΔ φέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα να παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση του αρχιεπισκόπου, ζητώντας ευθέως να μην προχωρήσει περαιτέρω στις συνεννοήσεις του με την κυβέρνηση και να αφήσει την υπόθεση για αργότερα όταν θα εκλεγεί εκείνος πρωθυπουργός. Το επιχείρημά του, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, βασίστηκε στη θέση ότι «ο Τσίπρας είναι άθεος», ενώ «ο ίδιος είναι χριστιανός».

Διαψεύδουν τους διαλόγους Αρχιεπισκοπή και Σπυράκη
Τόσο η ΝΔ όσο και η Αρχιεπισκοπή διέψευσαν πάντως τα δημοσιεύματα, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά το περιεχόμενο των διαλόγων και την ενημέρωση για τη συμφωνία.
«Η Αρχιεπισκοπή διεψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες και διαλόγους που δημοσιεύθηκαν στην «Αυγή», το ”Documento” και την «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικώς με συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρόεδρο της ΝΔ. Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Κατηγορηματική ότι «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο» εμφανίστηκε στο ΘΕΜΑ 104,6 και η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Ερωτηθείσα, δε, ειδικά για όσα αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών για συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον μητροπολίτη Πειραιώς και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κυρία Σπυράκη απάντησε ότι «δεν έχω υπόψη μου τα ραντεβού αυτά» επαναλαμβάνοντας ότι «η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση σε όσα ανακοίνωσαν Τσίπρας-Ιερώνυμος».
Επισήμανε, ακόμα, ότι «από θέση αρχής η ΝΔ είπε ότι διαφωνεί με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών μόνο και μόνο για να κάνει προεκλογικές προσλήψεις η κυβέρνηση, ενώ δεν έχουμε αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Η διάψευση του Πειραιώς
Την ίδια στιγμή, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ διέψευσε ένα άλλο σκέλος του δημοσιεύματος της “Εφημερίδας των Συντακτών”, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος συναντήθηκε στα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο και συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμφωνία κράτους – εκκλησίας.
Στη δήλωσή του πάντως, ο Μητροπολίτης παραδέχτηκε ότι στις 24 Οκτωβρίου προσήλθε ο ίδιος στα γραφεία της ΝΔ, αλλά για να προσκαλέσει τον πρόεδρο του κόμματος στη γιορτή των Θεοφανείων. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης, «μοῦ ἀποδίδονται ἰδιότητες συγχρόνου «ἁγίου» καί προορατικό χάρισμα (!!!!!!!) διότι στίς 24 Ὀκτωβρίου 2018 πού ὄντως ἐπεσκέφθην τά γραφεῖα τῆς ΝΔ κατόπιν αἰτήσεώς μου, ἐγνώριζα, χωρίς νά μετέχω σέ οὐδεμία διαδικασία, τό «ἑπτασφράγιστο» μυστικό πού ἀπεκαλύφθη τό ἀπόγευμα τῆς 6 Νοεμβρίου 2018, δέκα τρεῖς μέρες μετά, στό pontium τοῦ Μεγάρου Μαξίμου ἀπό τόν Μακαριώτατο καί τόν Πρωθυπουργό».

Στην τρισέλιδη ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η ἑορτή τῶν Θεοφανίων ἑορτάζεται ἐπισήμως μόνο στόν πρῶτο λιμένα τῆς Χώρας, στόν Πειραιᾶ καί γι’ αὐτό καλοῦμε κάθε χρόνο νά συμμετάσχουν τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμο, τόν Ἐξοχώτατο Πρόεδρο τῆς Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, τόν Ἐξοχώτατο Πρωθυπουργό κ. Ἀλ. Τσίπρα καί τόν Πρόεδρο τῆς Ἀξιωματικῆς Ἀντιπολιτεύσεως κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Αὐτή λοιπόν ἡ ἐπίδοση προσκλήσεως ἦταν ἡ αἰτία τῆς ἐπισκέψεώς μου στά κεντρικά γραφεῖα τῆς ΝΔ τό ἀπόγευμα τῆς 24/10/2018, δέκα τρεῖς ἡμέρες πρίν τήν ἀνακοίνωση τοῦ πλαισίου «συμφωνίας» Ἐκκλησίας-Πολιτείας καί φυσικά γι’ αὐτό δέν ὑπῆρχε λόγος ἐκδόσεως ἀνακοινωθέντος!!!».

Πηγή: The TOC

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βασίλης Καρράς: «Δεν έχω κουράγιο να μιλήσω» λέει ο αδελφός του – Δείτε βίντεο

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή την παραμονή των Χριστουγέννων σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη…

26 Δεκεμβρίου 2023

“JAZZ BAND” – Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου συναυλία τζαζ και σύγχρονης μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας

“JAZZ BAND” - Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου συναυλία τζαζ και σύγχρονης μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο Νέας…

26 Δεκεμβρίου 2023

Σύσκεψη νέων αγροτών στη Ζαγορά

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλει σε σύσκεψη τους νέους αγρότες, στην κεντρική πλατεία Ζαγοράς…

26 Δεκεμβρίου 2023

«Στη Θεσσαλονίκη ξέρουν γιατί»: Το τραγούδι που είπε μόνο 1 φορά ο Καρράς και δεν το τραγούδησε ποτέ ξανά

Dailymedia Newsroom Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η λέξη φιλία για τον Βασίλη Καρρά ήταν…

26 Δεκεμβρίου 2023

Ιερέας υποστήριξε ότι ο Χριστός ήταν «Παλαιστίνιος Εβραίος σε χώρα υπό κατοχή»

Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ένας ιερέας, ο οποίος προσπάθησε να συνδέσει την…

26 Δεκεμβρίου 2023