Ροή

Το ραντεβού 200.000 Λαρισαίων με την εφορία

Μετά από δύο μήνες καθυστέρηση και χωρίς να υπάρχει προς το παρόν αλλαγή στις δόσεις πληρωμής του φόρου και στην καταληκτική ημερομηνία της διαδικασίας, το ετήσιο ραντεβού των 200.000 φορολογουμένων της Λάρισας με την εφορία έφτασε. Λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τρίτης η ΓΓΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική πύλη του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με τον γ.γ. Γ Πιτσιλή να καλεί τους φορολογούμενους να επισπεύσουν την υποβολή της δήλωσης, να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή για να μην παρουσιαστεί το φαινόμενο της μαζικής συγκέντρωσης των δηλώσεων προς το τέλος της διαδικασίας, κάτι που θα δυσχεράνει υπέρμετρα και το έργο των λογιστών – φοροτεχνικών. Πάντως οι λογιστές προγραμματίζουν αποχή από τη διαδικασία των δηλώσεων αντιδρώντας στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού αλλά το εντυπωσιακό είναι πως με το άνοιγμα της εφαρμογής και μέσα στο πρώτο μισάωρο είχαν υποβληθεί 30 δηλώσεις και μέχρι χθες το πρωί πάνω από 1.200.

Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου, αλλά θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου ενώ με τα σημερινά δεδομένα, ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως τα τέλη Ιουλίου, τη δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Επί του παρόντος, και καθώς η “Ε” θα σας ενημερώνει τακτικά για τη διαδικασία και τα μυστικά των δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου κάποιες βασικά σημεία.

* Κατ΄ αρχήν, μπείτε στην εφαρμογή και ελέγξτε τα προσωπικά στοιχεία σας και της συζύγου σας. Θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα, εκτός από το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας σας, ο ΑΦΜ σας, ο Αριθμός Ταυτότητας, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, καθώς και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2015). Επιβεβαιώστε τα προσωπικά σας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΜΚΑ και συμπληρώστε τον ΑΜΚΑ, τον δικό σας και της συζύγου σας αν δεν είναι προσυμπληρωμένος από τη ΓΓΔΕ (με βάση τα στοιχεία της περυσινής σας δήλωσης).

* Μόνον όταν όλα τα στοιχεία είναι σωστά ή κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις πατήστε επιβεβαίωση για να συνεχίσετε στους υπόλοιπους πίνακες της φορολογικής σας δήλωσης

* Ελέγξτε τα ποσά των εισοδημάτων και των παρακρατηθέντων φόρων που έχουν ήδη προσυμπληρωθεί.

* «Κλικάρετε» στα κουτάκια του πίνακα 5.1α της φορολογικής σας δήλωσης προκειμένου να δείτε, σε αναλυτικό πίνακα που αναδύεται στην οθόνη σας σε ξεχωριστό «παράθυρο», τα -ήδη καταχωρισμένα στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΔΕ- στοιχεία για τις κατοικίες (κύρια και μία ή περισσότερες δευτερεύουσες είτε ιδιόκτητες είτε ενοικιαζόμενες είτε δωρεάν παραχωρηθείσες) στις οποίες διαμείνατε κατά τη διάρκεια του 2015.

* Παρακάμψτε τον κωδικό 049 του πίνακα 7, όπου μέχρι πέρυσι δηλώνατε το ποσό των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που είχατε μαζέψει το εκάστοτε προηγούμενο έτος. Ο κωδικός αυτός υπάρχει μεν στη φετινή δήλωση αλλά είναι ανενεργός.

* Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

* Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον αποκτούν εισόδημα.

* Στη δήλωση αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα του φορολογουμένου και της συζύγου του, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους. Επίσης, πρέπει να αναγραφούν και όλα τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα.

* Για να δηλώσει ο φορολογούμενος τους τόκους που πιστώθηκαν το 2015 στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του θα πρέπει να κάνει «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ», στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής δήλωσης

* Τα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2015 μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στην στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα. Για να μην φορολογηθούν θα πρέπει να πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει δηλαδή έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

* Στον πίνακα 7 υπάρχουν δυο σημαντικοί κωδικοί. Ο 051 για εσάς και ο 052 για τον/τη σύζυγό σας. Εδώ συμπληρώνετε το ποσό των εξόδων για ιατρικές δαπάνες, νοσήλια, εξετάσεις, αγορές φαρμάκων. Το ποσό συμπληρώνεται μόνο εφόσον ξεπερνάει το 5% του εισοδήματος.

* Με την οριστικοποίηση της δήλωσης εκδίδεται αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, να έχουν υπόψη τους πως με την εκκαθάριση θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου, από 55% σε 75%.

Πηγή www.eleftheria.gr

Share
Ετικέτες: εφορίαΛαρισαίοι

Πρόσφατα άρθρα

Εκπτώσεις μέχρι 60% στην εμπορική αγορά του Βόλου

  Με ποσοστά που φτάνουν μέχρι και το 60% άρχισαν χθες οι εκπτώσεις στην εμπορική…

9 Ιανουαρίου 2024

«Τα χίλια πρόσωπα της βίας» σε εκδήλωση των «Ιώνων»

  Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» ευαισθητοποιημένη πάντα απέναντι στην κοινωνία και…

9 Ιανουαρίου 2024

Κοπή πίτας του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μαγνησίας “Η ΑΡΓΩ”

Ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Ν. Μαγνησίας "Η ΑΡΓΩ" καλεί όλα τα μέλη, αλλά και…

9 Ιανουαρίου 2024

Μαγνησία:Λίγοι μαθητές απουσίαζαν λόγω ίωσης και κορωνοϊού

  Με πολύ λίγες απουσίες μαθητών λόγω ασθένειας, άρχισαν χθες τα μαθήματα στα σχολεία της…

9 Ιανουαρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Τρίτης 9/1

Το σημερινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων έχει ως εξής: COSMOTE SPORT 4 20.30 Προμηθέας-Λε Μαν…

9 Ιανουαρίου 2024

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

  To Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.) θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα…

9 Ιανουαρίου 2024